Η ραχοκοκαλιά της Κυπριακής Οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν μόνο να ανταπεξέλθουν την γραφειοκρατία… έχουν και να ανταπεξέλθουν σε ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης που παραδίδει αργά

σ
Γράφει ο:
Σωτήρης Φλουρέντζου
Twitter: @SoterisF
 
 

Την περασμένη εβδομάδα, δημοσιεύθηκε η ετήσια  έκθεση «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τα ευρήματα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Κύπρο ήταν, για ακόμη μια χρονιά, απογοητευτικά αφού σε σχέση με το 2018 η Κύπρος βρέθηκε για το 2019 τέσσερις θέσεις πιο κάτω στο επιχειρείν. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας υποχώρησε στην παγκόσμια κατάταξη και πλέον βρίσκεται στην θέση 57η θέση ανάμεσα σε 190 χώρες, από την 53η θέση που βρισκόταν πέρυσι και την 45η θέση που βρισκόταν το 2017. 

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αξιολογεί και κατατάσσει κάθε χώρα στη βάση δέκα συγκεκριμένων παραγόντων οι οποίοι διέπουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε μία οικονομία. Ανάμεσα σε αυτούς τους δέκα παράγοντες περιλαμβάνεται και η δυνατότητα και ο χρόνος που απαιτείται για την εφαρμογή και εκτέλεση των συμβάσεων / συμφωνιών από τα Δικαστήρια, ένας τομέας που ασυζητητί την αποκλειστική πολιτική ευθύνη έχει ο εκάστοτε Υπουργός Δικαιοσύνης. 

Με βάση την πιο πάνω αναλυτική αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, η Κύπρος καταλαμβάνει στον εν λόγω τομέα την 138η θέση από τις 190 χώρες στο σύνολο. Την ίδια, ιδιαίτερα χαμηλή θέση, είχαμε και το 2018. Καμιά πρόοδος. Το αντίθετο μάλιστα. Όταν το 2013 αναλάμβανε το Υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Ιωνάς Νικολάου, η Κύπρος στον συγκεκριμένο παράγοντα, δηλαδή στην εφαρμογή και εκτέλεση συμβάσεων / συμφωνιών από τα Δικαστήρια, βρισκόταν στην 108η θέση. Ένα χρόνο πριν, το 2012, η Κύπρος βρισκόταν στην 105η θέση. Με άλλα λόγια, όταν παράλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Ιωνάς Νικολάου, η Κύπρος στον συγκεκριμένο τομέα βρισκόταν στην 105η θέση και κατά την εξαετή μέχρι τώρα θητεία του η διολίσθησε στην 138η θέση. Πρόκειται πράγματι για αρνητικό επίτευγμα.  

Για ποιον λόγο τον Μάρτη του 2018 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε στα χέρια του κ. Ιωνά Νικολάου το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αφορά το παρόν άρθρο. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι το τι έπραξε κατά την θητεία του ο κ. Ιωνάς Νικολάου για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως αποδεικνύουν αντικειμενικές και μη αμφισβητήσιμες αξιολογήσεις, όπως αυτή της Παγκόσμιας Τράπεζας, προφανώς λίγα μέχρι τίποτα και συνακόλουθα θα είναι δίκαιο σχόλιο αν ισχυριστεί κάποιος πως ο κ. Ιωνάς Νικολάου βλάπτει σοβαρά την οικονομία. 

Η εφαρμογή και εκτέλεση συμβάσεων / συμφωνιών από τα Δικαστήρια δεν αφορά και πολύ τις μεγάλες επιχειρήσεις, αυτές έχουν τη διαπραγματευτική θέση και τα μέσα να προστατεύσουν και να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα τους. Αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτές που πχ θα πωλήσουν υπηρεσίες ή αγαθά με πίστωση και θα αναμένουν να εισπράξουν. Δηλαδή αφορά το 90% των Κυπριακών επιχειρήσεων, την Κυπριακή Οικονομία. Βάσει της αξιολόγησης της Παγκόσμιας Τράπεζας, χρειάζονται 1,100 ημέρες για να δικαστεί μια εμπορική υπόθεση από τα Κυπριακά Δικαστήρια σε σχέση με τις 496 ημέρες που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. 

Έχω ακούσει πολλές φορές το αντεπιχείρημα ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη θα ιδρύσει Εμπορικό Δικαστήριο. Αυτό είναι ένα έωλο αλλά και αίολο επιχείρημα. Πρώτο, η υπόσχεση για ίδρυση εμπορικού δικαστηρίου περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Νίκου Αναστασιάδη για τις εκλογές του 2013. Έξι χρόνια μετά και αυτό είναι ακόμη στα χαρτιά, με ευθύνη φυσικά του κ. Ιωνά Νικολάου. Δεύτερο, ακόμη και εάν λειτουργούσε σήμερα το Εμπορικό Δικαστήριο, αυτό δεν θα άλλαζε και πολύ τόσο την αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας όσο και της πραγματικής Κυπριακής Οικονομίας. Το Εμπορικό Δικαστήριο θα επιλύει εμπορικές διαφορές αξίας μεγαλύτερης των €2εκ. Η αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας έγινε στο υποθετικό σενάριο της διαφοράς να είναι ύψους €40,661. Πιο σημαντικό όμως είναι πως οι εμπορικές διαφορές των Κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν θα επιλύονται από το υπό ίδρυση (στα χαρτιά ακόμη) Εμπορικό Δικαστήριο.

Η ραχοκοκαλιά της Κυπριακής Οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν μόνο να ανταπεξέλθουν την γραφειοκρατία που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη απέτυχε να δαμάσει, αφού τον παράγοντα της εξέτασης αδειών, η Κύπρος λαμβάνει την 126η θέση από την 120η θέση που είχε το 2018 στην αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Έχουν και να ανταπεξέλθουν σε ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης που παραδίδει αργά και η ευθύνη ανήκει στον κ. Ιωνά Νικολάου αφού η διολίσθηση στον τομέα που έχει την ευθύνη, η κατάσταση έχει χειροτερέψει σε βαθμό διολίσθησης. Επαναλαμβάνω, όταν ανάλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Ιωνάς Νικολάου το 2013, η Κύπρος βρισκόταν στην 105η θέση και σήμερα βρίσκεται στην 138η θέση της αξιολόγησης της Παγκόσμιας Τράπεζας.