ΑΠΟΨΗ: 152 οποιοδήποτε… 

Θα μπορούσαν να ήταν εκπαιδευτικοί, μηχανικοί, κτίστες, αστροφυσικοί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, σκουπιδιάρηδες, δημοσιογράφοι ή ανεπάγγελτοι. Δεν έχει καμία -μα καμία όμως- σημασία τι ο καθένας πιστεύει, πόσο το πιστεύει και πόσο θέλει να πείσει άλλους να ακολουθήσουν τα δικά τους αυθαίρετα συμπεράσματα, ιδίως για θέματα θρησκείας. 

Με πονηρή προσέγγιση πειθούς επιδίωξαν οι 152 επαγγελματίες υγείας να πείσουν για να επιτραπεί άμεσα ο εκκλησιασμός και η θεία κοινωνία, προτάσσοντας τη δήθεν επιστημοσύνη τους προκειμένου να περάσουν τη θέση τους. Ήταν μια κουτοπόνηρη ενέργεια, που μάλλον αντίθετο αποτέλεσμα είχε σε σχέση με το προσδοκώμενο. 

Οι ίδιοι αναιρούν -από τη μια- τις σπουδές, την κατάρτιση και την εμπειρία τους και επομένως το λειτούργημα το οποίο οφείλουν να υπηρετούν δίχως προσωπικές αντιλήψεις που καταλήγουν σε πάθη, εμμονές ή και φανατισμό. Από την άλλη εάν όλα όσα ο κάθε πιστός, ανεξαρτήτως θρησκείας, πιστεύει αποδεικνύονταν ή όχι επιστημονικά τότε πολύ λίγα θα είχε ο κόσμος να πιστεύει, να ελπίζει ή να προσδοκά. Μέσω της θρησκείας υπάρχει κόσμος που βρίσκει ελπίδα και καταφύγιο, για άλλους είναι η πνευματική αναζήτηση και ο δικός τους τρόπος να επιδιώκουν την αρετή στη ζωή τους.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Για άλλους είναι ίσως η παράδοση συνδεδεμένη με το σύνθετο θέμα της ταυτότητας. Όλες οι προσεγγίσεις πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και σίγουρα να μην χλευάζονται. Άλλωστε για πολύ κόσμο η θρησκεία είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής τους, κάτι ιερό και συνεπώς κάπως άδικο να χλευάζονται. 

Βεβαίως, η έντονη πίστη ενός ή πολλών δεν μπορεί να συγχέεται με επιστημονικές προσεγγίσεις, θεωρίες ή και στατιστικές. Η επιστήμη έχει πολύ απτά παραδείγματα, αποδείξεως όσων υπαγορεύει ως επιστημονικά τεκμηριωμένη αλήθεια και με τον ίδιο τρόπο ανατρέπει παλαιότερες θεωρίες. Σε κάθε περίπτωση όταν πρόκειται για την επιστήμη δε χωρούν ούτε σενάρια συνωμοσίας, ούτε θρησκευτικές ή άλλες αντιλήψεις, προσεγγίσεις και α λα καρτ επιλογή κομματιών των επιστημονικά αποδεδειγμένων γεγονότων ή δεδομένων. 
Η προσπάθεια των 152 λειτουργών υγείας ήταν και ατυχής μα κυρίως ανεύθυνη, γιατί έδωσαν επιπλέον επιχειρήματα σε απλοϊκές προσεγγίσεις, γενικεύσεις και υπεραπλουστεύσεις που ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους.

Σήμερα, περισσότερο παρά σε άλλες περιστάσεις, η σοβαρότητα, η νηφαλιότητα και το φιλτράρισμα βάσει επιστημονικών δεδομένων αποτελούν ουσιαστικά εφόδια για έξοδο από την τρέχουσα, σοβαρή και εν πολλοίς άγνωστη απειλή της πανδημίας.  
 

Tags
Ανδρέας Κωστουρής