ΑΠΟΨΗ: Ανοικτή επιστολή: Ελλάδα Vs Τουρκίας ή Τουρκία Vs Ελλάδας;

Προς διαχρονικά προβληματισμένους, επιστολής δεύτερης, το ανάγνωσμα…

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ*


Σαφέστατα Τουρκία Vs Ελλάδας. H Ελλάδα παίζει εκτός έδρας, και ας ήταν κάποτε η κατεξοχήν της έδρα η Κωνσταντινούπολη.

Δεν ξέρω αν ξέρετε αλλά εγώ ξέρω και μάλιστα με απόλυτη βεβαιότητα γιατί πήγε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Τουρκία. Πήγε για να κερδίσει ένα παιχνίδι εκτός έδρας. Ναι! Αυτό είναι το μοναδικό δεδομένο.

Τον κατηγορούν για διάφορα, πολλά  από αυτά αδιάφορα. Είναι γιατί δεν ξέρουν την μυστική του αποστολή. Αν κρίνω σκόπιμο θα σας την αποκαλύψω στο τέλος.

Το δίωρο σκληρό παιχνίδι στην Άγκυρα,  πότε στα καρέ της μιας και πότε στα καρέ της άλλης ομάδας δεν απέδωσε καρπούς καθώς οι ψυχρές χειραψίες, η έκδηλη  αμηχανία και η νευρικότητα των δύο πλευρών, με τα «παγωμένα» χαμόγελα να κυριαρχούν εντός και εκτός της μικρής περιοχής δεν οδήγησε στο ποθητό σκοράρισμα. Υποχρεωτικές αλλαγές στη σύνθεση με την ενίσχυση από τις εκατέρωθεν αντιπροσωπίες δεν άλλαξε ούτε το σκορ ούτε και την εικόνα του παιχνιδιού.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Ξέρω με βεβαιότητα όμως, πως την διαφορά την έκανε το δείπνο στην Άγκυρα με τον Ερντογάν. Όχι,  η παρουσία του Βαρθολομαίου στο Δείπνο δεν κατάφερε να στρέψει το σκορ υπέρ της Ελλάδας. Αντίθετα επιβάρυνε την άμυνα της Ελλάδας ενισχύοντας την επιθετική γραμμή της Τουρκίας και του Ταγίπ ο οποίος κατά το φαίνεσθαι δείχνει σεβασμό στον Οικουμενικό Πατριάρχη, λέμε τώρα. 1-0 καθαρό και χωρίς καμία αμυντική αντίσταση.

Και μεταφέρεται στη συνέχεια η δράση στην Αγία Σοφία. Η οποία αντιμετωπίζεται ως ένα αρχιτεκτονικό θαύμα. Μια δήλωση- ελπίζω για παραπλάνηση- που όμως ήταν σαφέστατο και ξεκάθαρο αυτογκόλ. «Είμαι χαρούμενος». Τώρα που την βρήκε τη χαρά αναρωτιέμαι! Κάνει η δήλωση τη διαφορά και το σκορ γίνεται σαφέστατα 2-0. Και μάλιστα με αυτογκόλ.

Και μετά; Έρχονται τα πάνω κάτω. Μια μαύρη γάτα! Αν είναι δυνατόν! Ξένος δάκτυλος σαφέστατα. Και το σκορ γίνεται 3-0. Μα πραγματικά, πόση γκαντεμιά; Δεν μας ήθελε η μπάλα. Τέλος. 

Ευτυχώς ακολούθησε η λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στη Θεολογική σχολή της Χάλκης, η ξενάγηση στους χώρους στους οποίους ο τελευταίος πρωθυπουργός που βάδισε ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η επίσκεψη στην περίφημη βιβλιοθήκη με τους ελληνικότατους τίτλους. Και το σκορ γίνεται 3-2. Γιατί καμία άτοπη δήλωση δεν έγινε. Γιατί συζητήθηκε και ένα πάρε δώσε για την επαναλειτουργία της σε σχέση με τους Μουφτήδες της Θράκης. Ίδωμεν. Τους πιάσαμε στον ύπνο και σκοράραμε διπλό.

Έλα όμως που στη συνέχεια απαίτησαν και τους 8 αξιωματικούς / «Γκιουλενιστές-Τρομοκράτες» γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει λιμάνι τρομοκρατίας και με νέο θεαματικό γκολ μεγάλωσαν τη διαφορά και φτάσαμε αισίως στο 4-2.

>>> ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΗΝ Brief <<<

Δηλώσεις από την ελληνική πλευρά για κοινό αγώνα Τουρκίας- Ελλάδας, κατά της τρομοκρατίας (!), και επαναδιατύπωση της πρόθεσης μας και της καλής μας διάθεσης να λύνουμε τα προβλήματα με επικοινωνία και διάλογο (όπως ακριβώς και το Μακεδονικό), την ώρα που οι απειλές, τα σκληρά μαρκαρίσματα, τα κτυπήματα κάτω από τη μέση, η περιδιάβαση σε ΑΟΖ και οι προειδοποιήσεις να κάτσουμε φρόνιμα αλλιώς τα κανόνια του «Μπαρπαρόζ» που καραδοκούν και καιροφυλακτούν σε αλλότρια χωρικά ύδατα θα ανάψουν, έκανα τη διαφορά στο σκορ τεράστια και την έφτασαν στο 6-2.

Αλλά, και εδώ είναι η μεγάλη έκπληξη, τους την φύλαγε η ελληνική ομάδα για το τέλος τη μεγάλη ανατροπή. Στο πι και φι, χωρίς να το πάρει κανένας χαμπάρι (σκόπιμη η επιλογή της τουρκικής λέξης) μπήκε στο γήπεδο, με τα διακριτικά της ελληνικής ομάδας, ως τελευταία αλλαγή, ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Δραγάσης Παλαιολόγος. Μαρμάρωσαν όλοι στις θέσεις τους, λες και δεν είχαν ξαναδεί μαρμαρωμένο να παίζει ποδόσφαιρο! Στα λίγα λεπτά που έμεναν μέχρι τη λήξη μετέτρεψε τη συντριπτική  ήττα σε ισοπαλία 6-6.

Αναμένουμε λοιπόν το επαναληπτικό παιχνίδι, αν και όποτε γίνει, για να καθοριστεί ο νικητής.

Φαντάζομαι καταλάβατε και τον σκοπό της επίσκεψης. Σωστά. Να ξεμαρμαρώσει ο μαρμαρωμένος και να ανακτήσει την αυτοκρατορία και την Κωνσταντινούπολη!

Βλέπετε ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναζητεί το θαύμα όπως και εγώ. Ή έστω ένα θαυματοποιό για να ξυπνήσει τον μαρμαρωμένο βασιλιά.

Υ.Γ. Τον ξεμαρμαρώσαμε τον Παλαιολόγο. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν έπεισε τον Πρωθυπουργό πως τα θαύματα δεν είναι αρκετά και πως χρειάζεται να βάλει και εκείνος το χεράκι του για να αλλάξουν οι ισορροπίες και να πάρουμε επιτέλους την ρεβάνς.

Υπογραφή: Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

*Η Έλενα Περικλέους είναι Εκπαιδευτικός / Συγγραφέας 

Έλενα Περικλέους