ΑΠΟΨΗ: Ανοικτή επιστολή: Ελλάδα Vs Τουρκίας ή Τουρκία Vs Ελλάδας;

Προς διαχρονικά προβληματισμένους, επιστολής δεύτερης, το ανάγνωσμα…

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ*


Σαφέστατα Τουρκία Vs Ελλάδας. H Ελλάδα παίζει εκτός έδρας, και ας ήταν κάποτε η κατεξοχήν της έδρα η Κωνσταντινούπολη.

Δεν ξέρω αν ξέρετε αλλά εγώ ξέρω και μάλιστα με απόλυτη βεβαιότητα γιατί πήγε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Τουρκία. Πήγε για να κερδίσει ένα παιχνίδι εκτός έδρας. Ναι! Αυτό είναι το μοναδικό δεδομένο.

Τον κατηγορούν για διάφορα, πολλά  από αυτά αδιάφορα. Είναι γιατί δεν ξέρουν την μυστική του αποστολή. Αν κρίνω σκόπιμο θα σας την αποκαλύψω στο τέλος.

Το δίωρο σκληρό παιχνίδι στην Άγκυρα,  πότε στα καρέ της μιας και πότε στα καρέ της άλλης ομάδας δεν απέδωσε καρπούς καθώς οι ψυχρές χειραψίες, η έκδηλη  αμηχανία και η νευρικότητα των δύο πλευρών, με τα «παγωμένα» χαμόγελα να κυριαρχούν εντός και εκτός της μικρής περιοχής δεν οδήγησε στο ποθητό σκοράρισμα. Υποχρεωτικές αλλαγές στη σύνθεση με την ενίσχυση από τις εκατέρωθεν αντιπροσωπίες δεν άλλαξε ούτε το σκορ ούτε και την εικόνα του παιχνιδιού.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Ξέρω με βεβαιότητα όμως, πως την διαφορά την έκανε το δείπνο στην Άγκυρα με τον Ερντογάν. Όχι,  η παρουσία του Βαρθολομαίου στο Δείπνο δεν κατάφερε να στρέψει το σκορ υπέρ της Ελλάδας. Αντίθετα επιβάρυνε την άμυνα της Ελλάδας ενισχύοντας την επιθετική γραμμή της Τουρκίας και του Ταγίπ ο οποίος κατά το φαίνεσθαι δείχνει σεβασμό στον Οικουμενικό Πατριάρχη, λέμε τώρα. 1-0 καθαρό και χωρίς καμία αμυντική αντίσταση.

Και μεταφέρεται στη συνέχεια η δράση στην Αγία Σοφία. Η οποία αντιμετωπίζεται ως ένα αρχιτεκτονικό θαύμα. Μια δήλωση- ελπίζω για παραπλάνηση- που όμως ήταν σαφέστατο και ξεκάθαρο αυτογκόλ. «Είμαι χαρούμενος». Τώρα που την βρήκε τη χαρά αναρωτιέμαι! Κάνει η δήλωση τη διαφορά και το σκορ γίνεται σαφέστατα 2-0. Και μάλιστα με αυτογκόλ.

Και μετά; Έρχονται τα πάνω κάτω. Μια μαύρη γάτα! Αν είναι δυνατόν! Ξένος δάκτυλος σαφέστατα. Και το σκορ γίνεται 3-0. Μα πραγματικά, πόση γκαντεμιά; Δεν μας ήθελε η μπάλα. Τέλος. 

Ευτυχώς ακολούθησε η λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στη Θεολογική σχολή της Χάλκης, η ξενάγηση στους χώρους στους οποίους ο τελευταίος πρωθυπουργός που βάδισε ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η επίσκεψη στην περίφημη βιβλιοθήκη με τους ελληνικότατους τίτλους. Και το σκορ γίνεται 3-2. Γιατί καμία άτοπη δήλωση δεν έγινε. Γιατί συζητήθηκε και ένα πάρε δώσε για την επαναλειτουργία της σε σχέση με τους Μουφτήδες της Θράκης. Ίδωμεν. Τους πιάσαμε στον ύπνο και σκοράραμε διπλό.

Έλα όμως που στη συνέχεια απαίτησαν και τους 8 αξιωματικούς / «Γκιουλενιστές-Τρομοκράτες» γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει λιμάνι τρομοκρατίας και με νέο θεαματικό γκολ μεγάλωσαν τη διαφορά και φτάσαμε αισίως στο 4-2.

>>> ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΗΝ Brief <<<

Δηλώσεις από την ελληνική πλευρά για κοινό αγώνα Τουρκίας- Ελλάδας, κατά της τρομοκρατίας (!), και επαναδιατύπωση της πρόθεσης μας και της καλής μας διάθεσης να λύνουμε τα προβλήματα με επικοινωνία και διάλογο (όπως ακριβώς και το Μακεδονικό), την ώρα που οι απειλές, τα σκληρά μαρκαρίσματα, τα κτυπήματα κάτω από τη μέση, η περιδιάβαση σε ΑΟΖ και οι προειδοποιήσεις να κάτσουμε φρόνιμα αλλιώς τα κανόνια του «Μπαρπαρόζ» που καραδοκούν και καιροφυλακτούν σε αλλότρια χωρικά ύδατα θα ανάψουν, έκανα τη διαφορά στο σκορ τεράστια και την έφτασαν στο 6-2.

Αλλά, και εδώ είναι η μεγάλη έκπληξη, τους την φύλαγε η ελληνική ομάδα για το τέλος τη μεγάλη ανατροπή. Στο πι και φι, χωρίς να το πάρει κανένας χαμπάρι (σκόπιμη η επιλογή της τουρκικής λέξης) μπήκε στο γήπεδο, με τα διακριτικά της ελληνικής ομάδας, ως τελευταία αλλαγή, ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Δραγάσης Παλαιολόγος. Μαρμάρωσαν όλοι στις θέσεις τους, λες και δεν είχαν ξαναδεί μαρμαρωμένο να παίζει ποδόσφαιρο! Στα λίγα λεπτά που έμεναν μέχρι τη λήξη μετέτρεψε τη συντριπτική  ήττα σε ισοπαλία 6-6.

Αναμένουμε λοιπόν το επαναληπτικό παιχνίδι, αν και όποτε γίνει, για να καθοριστεί ο νικητής.

Φαντάζομαι καταλάβατε και τον σκοπό της επίσκεψης. Σωστά. Να ξεμαρμαρώσει ο μαρμαρωμένος και να ανακτήσει την αυτοκρατορία και την Κωνσταντινούπολη!

Βλέπετε ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναζητεί το θαύμα όπως και εγώ. Ή έστω ένα θαυματοποιό για να ξυπνήσει τον μαρμαρωμένο βασιλιά.

Υ.Γ. Τον ξεμαρμαρώσαμε τον Παλαιολόγο. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν έπεισε τον Πρωθυπουργό πως τα θαύματα δεν είναι αρκετά και πως χρειάζεται να βάλει και εκείνος το χεράκι του για να αλλάξουν οι ισορροπίες και να πάρουμε επιτέλους την ρεβάνς.

Υπογραφή: Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

*Η Έλενα Περικλέους είναι Εκπαιδευτικός / Συγγραφέας 

Έλενα Περικλέους
 
152
Thumbnail

Δεν θα συμβιβαστούμε με μια λογική περί πολιτισμού που τον αντιμετωπίζει ως κάτι που ανήκει σε λίγους. Που τον περιορίζει σε αποθήκες, αρχειοφυλάκια και στασιμότητα. Η λογική του κατεστημένου μέσα από το οποίο οι πιο «προχωρημένοι» αποτελούσαν την εξαίρεση, δεν ταιριάζει στην εποχή μας

ad1mobile


Του Μιχάλη Περσιάνη*
Όταν το τέλος του 2014 η Τράπεζα Κύπρου άλλαξε διεύθυνση, μια από τις κινήσεις που άρχισαν να γίνονται, ήταν και ο ορθολογισμός των δύο πολιτιστικών ιδρυμάτων, (Κύπρου και Λαϊκής), τα οποία είχαν πλέον συνενωθεί. Η διαδικασία άρχισε με την διερεύνηση των δεδομένων που παραλήφθηκαν από την νέα διεύθυνση.

Η εικόνα ήταν μάλλον καταθλιπτική για δύο λόγους.

Πρώτο, η ποιότητα των διευθυντικών πρακτικών δεν ήταν στα απαιτούμενα επίπεδα.

Δεύτερο, ήταν ένα σύστημα ημετέρων προς ημετέρους, με ελάχιστες λαμπρές εξαιρέσεις από άτομα με μεράκι. Ορισμένοι συνεχίζουν ένα εξαίρετο έργο από άλλους ρόλους και συχνά με προσωπικό κόστος.

Το έργο απευθυνόταν σε ένα στενό ακροατήριο, αυτοαναφορικό, ομφαλοσκοπικό και αναχρονιστικό. Η λογική που επικρατούσε ήταν πως δεν αξίζει στην υπόλοιπη κοινωνία να έχει πρόσβαση στο έργο που γίνεται, αφού «οι πολλοί» δεν αξίζουν τέτοιας ευκαιρίας.

Αυτές οι καταστάσεις βρήκαν τέλος.

Όσον αφορά στις εκδόσεις, υπήρχαν τότε 537 τίτλοι και 237 χιλιάδες αντίτυπα στις αποθήκες. Κλειστά, αδιάθετα, εγκλωβισμένα, φυλαγμένα σε συνθήκες πολύ χειρότερες από τις σημερινές.

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<< 

Η πολιτική που ακολουθήθηκε έκτοτε είναι πως ο πολιτισμός δεν είναι για τους λίγους.

Δεν είναι προνόμιο μιας αστικής ελίτ που αποκλείει τους άλλους με την πρόφαση μιας δήθεν υψηλής ποιότητας.

Οι εκδόσεις διατέθηκαν, διατίθενται και θα διατίθενται. Επίσης ψηφιοποιούνται για τον απλούστατο λόγο πως βρισκόμαστε στο 2019 αλλά και για να ενισχυθεί η περεταίρω διάχυσή τους στην κοινωνία.

Χιλιάδες αντίτυπα διατέθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας για να παραχωρηθούν σε σχολεία. Άλλα τόσα παραχωρήθηκαν στην Αρχιεπισκοπή για τις κατά τόπους βιβλιοθήκες της αλλά και στις τοπικές αρχές και κοινότητες για ενίσχυση της δικής τους προσπάθειας για αποκέντρωση του πολιτισμού. Έγιναν παζαράκια με πολύ υψηλές εκπτώσεις και μαζικές αγορές από το κοινό.

Το επόμενο βήμα είναι η διάθεση σε νοικοκυριά σε συνδυασμό και με την ψηφιοποίηση τους. Αυτό θα συνεχιστεί.

>>> Ειδήσεις από Bloomberg <<<

Η λογική πως τα βιβλία πρέπει να κοσμούν αποθήκες, έστω και πολύ καλύτερες από το χάλι που παραλάβαμε, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Τα βιβλία ανήκουν στις βιβλιοθήκες. Σχολείων, κοινοτήτων, εκκλησιών και σπιτιών. Και στα tablet. (Όπως το Read)

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις συλλογές, όπου η πρόοδος ήταν και είναι πολύ πιο αργή, λόγω και ζητημάτων ασφάλειας, καταγραφής, προστασίας των αντικειμένων και γενικότερων διαδικασιών. Κι αυτό, όμως, γίνεται, όπως προχωρεί (πιο αργά από ό,τι θα επιθυμούσαμε) και η ψηφιοποίησή τους.

Πάνω από όλα, δεν θα συμβιβαστούμε με μια λογική περί πολιτισμού που τον αντιμετωπίζει ως κάτι που ανήκει σε λίγους. Που τον περιορίζει σε αποθήκες, αρχειοφυλάκια και στασιμότητα. Η λογική του κατεστημένου μέσα από το οποίο οι πιο «προχωρημένοι» αποτελούσαν την εξαίρεση, δεν ταιριάζει στην εποχή μας.

Στην εποχή μας δεν ταιριάζει ούτε η λογική πως οτιδήποτε εμπεριέχει τεχνολογία «δεν είναι τέχνη» ή πως εκδίδουμε βιβλία με δεδηλωμένο στόχο και δεδηλωμένο σχεδιασμό που αποσκοπεί στην μαζική φύλαξη.

>>> Αρθρογραφία Brief <<<

Ο Πολιτισμός αλλά και η Έρευνα πρέπει να διαχέονται. Ο καιρός του κατεστημένου των λίγων-για-τους-λίγους, έχει παρέλθει. Ο επιθανάτιος ρόγχος του, μάλλον επιβεβαιώνει πως η πορεία μας είναι σωστή.

ad2mobile

Όσον αφορά στην διάθεση βιβλίων, αυτή θα συνεχιστεί, ελπίζω με την ίδια επιτυχία. Ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις επίσης συνεχίζονται.

*Ο Μιχάλης Περσιάνης είναι Διευθυντής Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, υπεύθυνος Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου
 
 

article 1