ΑΠΟΨΗ: Ανοικτή επιστολή - Θέμα: Και οι 7 ήταν υπέροχοι

Προς διαχρονικά προβληματισμένους, επιστολής πρώτης, το ανάγνωσμα…

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ
 

Εννοείται πως καταχάρηκα με την διάσκεψη των MED 7. Ένιωσα και εθνικά περήφανη γιατί την οργανώσαμε εντυπωσιακά καλά. Καμία σχέση με τριτοκοσμικής χώρας οργάνωση. Ούτε καν με χώρας του Νότου. Στερεότυπα; Στερεότυπα σίγουρα.

Και δρόμοι κλειστοί την ώρα που έπρεπε και μόνο τόσο όσο... Και σχέδια ασφαλείας και δράσης… Και ελικόπτερα να υπερίπτανται… 

Όπως και να έχει, ας μην σταθούμε στις λεπτομέρειες αλλά στην ουσία. Στη βάση της λεπτομερούς ενημέρωσης που λαμβάναμε από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Όλα πήγαν καλά. 

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Οι ηγέτες ήταν και οι 7 υπέροχοι. Και ο Γάλλος και ο Έλληνας και ο Ιταλός και ο Πορτογάλος και ο Ισπανός και ο Μαλτέζος και φυσικά ο Κύπριος οικοδεσπότης. Δεν θα σχολιάσω πως δεν είχαμε γυναίκα ηγέτη σε καμία από τις 7 χώρες του Νότου. Ούτε και θα αναφερθώ στα στερεότυπα των χωρών της Μεσογείου σε σχέση με τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική. Είναι σαφέστατα ήσσονος σημασίας και θα αποτελούσε γκρίνια μπροστά στα πολλά και στα σημαντικά που συζητήθηκαν και δημόσια και κατ΄ιδίαν. 

Τους θαύμασα όλους, και δεν είναι ειρωνεία. Τοποθετήθηκαν σωστά. Άγγιξαν τα θέματα με ευαισθησία. Πάλεψαν να περάσουν το μήνυμα πως για την Ευρώπη των πολιτών αγωνιζόμαστε και όχι για την Ευρώπη των Τραπεζών (ούτε καν των ευρωπαϊκών).

Αν ήμουν κάποιος σπουδαίος και όχι ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων, θα χαιρέτιζα, όπως χαιρέτισαν τόσοι και τόσοι, και εγώ την σύνοδο των MED7. Γιατί; Μα γιατί αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την οικοδόμηση συνεργασίας μεταξύ των Μεσογειακών Χωρών. Γιατί καθίσαμε και συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Το Ενεργειακό, το μεταναστευτικό, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, την ανάγκη για συνθήκες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Επειδή όμως δεν είμαι σπουδαίος και είμαι απλώς ο Ρομπέν, ειδικός στο να εντοπίζω τα χαμένα θαύματα (έχω μύτη σε αυτά-οι συνθήκες με υποχρέωσαν αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία) πρόσεξα κάποιες λεπτομέρειες που με έκαναν τελικά να μην πιστέψω ούτε και σε αυτό το θαύμα που για μερικά δευτερόλεπτα πίστεψα πως θα γινόταν αληθινό.

Τους είδα να περπατάνε σε υπέροχα κόκκινα χαλιά. Να φοράνε ακριβά κουστούμια. Και να ονειρεύονται ως Νότιοι, τη μέρα που θα γίνουν Βόρειοι.

Να κινούνται σε άδειους δρόμους άρα να μην έρχονται σε επαφή με το κυκλοφοριακό χάος, άρα να μην το συνυπολογίζουν παρά μόνο θεωρητικά. Αμφιβάλω αν κόλλησαν ποτέ στην κίνηση και αν γέμισαν ποτέ οι ίδιοι το αμάξι τους με βενζίνη. Το ενεργειακό και την κλιματική αλλαγή τα ξέρουν, εννοείται, πολύ καλύτερα από μένα με αριθμούς και εμπεριστατωμένες αναλύσεις. Εγώ απλώς τα ζω καθημερινά. 

Το μεταναστευτικό/προσφυγικό το οποίο πρέπει να το δουν μεν με ευαισθησία αλλά σε συνδυασμό δε με την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Αλληλέγγυοι, φιλάνθρωποι, υποστηρικτικοί, αλλά άλλο εμείς (και ας είμαστε Νότιοι) και άλλο οι άλλοι.

Είμαι σίγουρος πως έζησαν όλοι το θαύμα των κέντρων υποδοχής μεταναστών σε πολλές επιτόπου επισκέψεις. Μόνο που δεν έφαγαν ποτέ το φαγητό τους. Δεν κοιμήθηκαν ποτέ στο διπλανό κρεβάτι για να τους ακούσουν να ουρλιάζουν από εφιάλτες. Δεν τους κράτησαν το χέρι την ώρα που μιλούσαν για το πένθος και την απώλειά τους. 

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Ήρθαν και οι 6 και έφυγαν χωρίς να γνωρίσουν και να σφίξουν το χέρι ενός αληθινού Κύπριου. Εκείνου που στέκεται ουρές στις πρώτες βοήθειες και περιμένει εναγωνίως το ΓεΣΥ να εφαρμοστεί για να δει μια άσπρη μέρα. Εκείνης που εργάζεται πωλήτρια και δουλεύει ώρες ατέλειωτες για να διασφαλίσει τον κατώτατο μισθό. Του συνταξιούχου πείνας που δεν έχει να πληρώσει για θέρμανση. 

Θα μου πείτε και στην χώρα τους πάνω κάτω τα ίδια έχουν. Σωστά. Αλλά και εκεί πάνε τελευταίοι σε στημένες εκδηλώσεις και φεύγουν πρώτοι. Το μόνο που παίρνουν μαζί τους είναι την αύρα των πονεμένων χειραψιών που ακόμη πιστεύουν στα θαύματα. 

Υπογραφή: Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων
Υ.Γ.: Αναζητείται Θαυματοποιός

Έλενα Περικλέους
 
98
Thumbnail

Το status quo φαίνεται να είναι βολικό για όλους… 

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Δεν ξέρω γιατί ο Αντόνιο Γκουτέρες απέφυγε στην έκθεση του να αναφερθεί στις δικές του διευκρινίσεις της 4ης Ιουλίου 2017 ως προς το δικό του Πλαίσιο της 30ης Ιουνίου 2017. 

Ψάχνοντας το όλο θέμα δημοσιογραφικά, τέθηκαν υπόψη μου δυο εκδοχές: 

Πρώτον, ότι ο Γενικός Γραμματέας γνωρίζοντας την κάθετη θέση της Άγκυρας ως προς την κατάργηση των Εγγυήσεων, δεν θέλησε να «κλείσει» τις πόρτες για ενδεχόμενο επανέναρξης διαλόγου. 

Δεύτερον, ότι ο Γενικός Γραμματέας, απλούστατα αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να πάει «κόντρα» στην Άγκυρα στο συγκεκριμένο θέμα και αναδιπλώθηκε. 

Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή. Ότι οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες, την 4η Ιουλίου 2017, ΔΕΝ έχουν καταγραφεί πουθενά και συνεπώς δεν αποτελούν ΕΠΙΣΗΜΟ έγγραφο

Όποιο και αν ισχύει όμως, η ουσία παραμένει και παραμένει μάλιστα χωρίς να ξεκαθαρίζεται: 

Ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες παραμένει αδιευκρίνιστο μέχρι σήμερα, αφού ο ίδιος (ο γγ του ΟΗΕ) που το διευκρίνισε την 4η Ιουλίου 2017 αρνείται να επιβεβαιώσει τις δικές του διευκρινίσεις! 

Είναι κατανοητό ότι θα ακουστεί «κλισέ κυπριακό» αν κάποιος προσπαθήσει να επιρρίψει ευθύνη στον Γενικό Γραμματέα. Και η Στήλη αρκετές φορές σημείωσε την διαφωνία της με τις καθολικές προσεγγίσεις που ακούγονται διαχρονικά στα του κυπριακού που θέλουν τον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα και τον εκάστοτε Αντιπρόσωπό του για το κυπριακό να ευθύνεται για το όποιο αδιέξοδο. Και εξού ακριβώς όταν προκύψει πραγματική ανάγκη να το πράξεις, χάνεται η έξωθεν καλή μαρτυρία διότι ούτως ή άλλως τους κατηγορείς όλους και πάντα.

Όμως επί του συγκεκριμένου ζητήματος, όντως προκύπτουν ερωτήματα, με το κυριότερο να είναι, γιατί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα και με την στάση του κάνει τα απλά, δύσκολα

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Διότι αν ο Αντόνιο Γκουτέρες επαναλάβει τις διευκρινίσεις της 4ης Ιουλίου για το Πλαίσιο του (σε σημερινή μας ανάλυση αναδημοσιεύουμε τις ουσιαστικότερες διαφορές μεταξύ του Πλαισίου της 30ης Ιουνίου και του Πλαισίου κατόπιν διευκρινίσεων της 4ης Ιουλίου 2017)  τότε ουσιαστικά σφυρίζει τον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων, στον οποίο οι δυο πλευρές θα πρέπει να τοποθετηθούν οριστικά και θα διαφανούν και οι πραγματικές προθέσεις. Τόσο της Ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και της Τουρκοκυπριακής πλευράς. 

Δεν γίνεται και δεν νοείται να βρισκόμαστε μπροστά από οριστική και τελική κατάρρευση της ΔΔΟ όπως αυτή προτείνεται και συζητείται εδώ και τέσσερεις δεκαετίες και να μην υπάρχει ένας άνθρωπος να θέσει τα ζητήματα κατά τελεσίδικο τρόπο, ώστε στο κάτω, κάτω να ξέρουμε και τι γίνεται. Είτε οι δυο πλευρές θα συμφωνήσουν, είτε οι δυο πλευρές θα πρέπει να σκεφτεί η κάθε μια κατά πόσο τελικά θέλει επανένωση και αν ναι βάσει ποιου μοντέλου λύσης θα επέλθει η επανένωση. 

ad2mobile

Οι επιλογές βεβαίως δεν είναι αρκετές. Είναι μόνο τρεις. Είτε λύση επανένωσης ή μέσω αυτού του μοντέλου της ΔΔΟ ή μέσω άλλου μοντέλου, είτε συνέχιση του στάτους κβο με ό,τι αυτό συνεπάγεται χρόνο με το χρόνο, είτε λύση διχοτόμησης. 

Τα Ηνωμένα Έθνη πάντως δεν φαίνεται να ενοχλούνται με το status quo, όπως ούτε κι’ εμείς αλλά ούτε και οι Τουρκοκύπριοι απ’ ότι όλα δείχνουν… 

article 1