ΑΠΟΨΗ: Αυτή τη φορά η «κρίση» δεν φέρνει την «ευκαιρία!»

Ένας ιός που πανικοβάλλει τον πλανήτη - Ψυχραιμία, Ενημέρωση, Αυτοπροστασία

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το ίδιο ιδεόγραμμα για την «κρίση» και «ευκαιρία». Σε καιρό οικονομικής κρίσης πολλοί αναλυτές, οικονομολόγοι και άλλοι, έγραψαν άπειρα άρθρα υπό τον τίτλο «Η κρίση ως ευκαιρία» ή «Η κρίση γεννά ευκαιρίες». Ποιος, όμως, θα πίστευε ότι ο λαός που μιλά μια γλώσσα η οποία δηλώνει την κρίση ως ευκαιρία, θα τάραζε ολόκληρο τον πλανήτη, θα διάχεε έναν ιό που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα οικονομίες, χώρες, τον κοινωνικό ιστό και ό,τι άλλο θα μπορούσε να συνδέεται με πρόοδο, ανάπτυξη, εξέλιξη και αλλαγή.

Και εκεί που όλα φαίνονταν πως έπαιρναν τον δρόμο τους, πως οι οικονομίες, μετά την κρίση του 2008 θα έβρισκαν τα πόδια τους, μια και μόνο λέξη, «κορωνοϊός» μπορεί από μόνη της να σπείρει τον πανικό, τον τρόμο, την κακή ψυχολογία, να προκαλέσει αναταράξεις.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ένας ιός που ξεκίνησε από την Κίνα, που διαχέεται στον πλανήτη και που από επιδημία μπορεί να καταλήξει σε πανδημία, ήδη προκαλεί διάφορες αντιδράσεις. Ακραίες και σπασμωδικές μέχρι και αδιάφορες. Και ενώ κάποιες χώρες δεν εκτίμησαν σοβαρά τις επιπτώσεις που μπορεί να φέρει, τη σοβαρότητά του, αναγκάζονται να τρέξουν και να καλύψουν το χαμένο έδαφος όταν εισβάλλει στη ζωή τους, στην καθημερινότητα, στην οικονομία, στην εργασία τους.

Ο κορωνοϊός δεν είναι μπορεί και δεν πρέπει να υποβαθμιστεί, όπως δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραλύσει το κράτος, την οικονομία, την εργασία, το μέλλον κάθε χώρας και του πληθυσμού της. Ήλθε για να μείνει, μέχρι να ανακαλυφθούν εμβόλια και θεραπείες.

Όχι πανικός
Όμως, δεν ήλθε ούτε για να «σκοτώσει» την ανάπτυξη, τη δημιουργικότητα, την εξέλιξη και το μέλλον. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να τον δούμε με προσοχή. Όχι πανικό, όχι ακραίες σπασμωδικές κινήσεις. Με αυστηρή ερμηνεία και ευλαβική προσήλωση στις ανακοινώσεις και οδηγίες που εκδίδουν οι καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες υγείας ανά τον κόσμο. Π.χ. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το European Centre for Disease Prevention and Control και άλλα Κέντρα για Έλεγχο και Πρόσληψη των Ασθενειών, επιδημιολόγοι κ.ά.

Η Κύπρος έχει ήδη περάσει στην αντίστροφη μέτρηση. Ο κορωνοϊός είναι ήδη προ των πυλών. Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε παρέμβασή του στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ανέφερε: «Προτείνουμε να συγκροτηθεί μία κεντρική δομή υπεύθυνη για τη διάδοση πληροφοριών για να μην ανακυκλώνονται οι ίδιες πληροφορίες και να μην έχουμε παραπληροφόρηση. Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και πανικός. Επίσης, πρέπει να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κεντρικό σημείο, που να εποπτεύει σε ποιες χώρες υπάρχει μετάδοση μέσω της κοινότητας».

Ο κορωνοϊός θα προκαλέσει επιπτώσεις και στη μικρή και πλήρως εξαρτημένη από τον τουρισμό Κύπρο, όπως επίσης και σε άλλους τομείς που έμμεσα ή άμεσα συνδέονται με την τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία. Και όχι μόνο. Γιατί ένας ιός που διαχέεται με μεγάλη ευκολία, ενδεχόμενα να προκαλέσει μέτρα προφύλαξης, να δημιουργήσει... παρενέργειες και απρόβλεπτες επιπτώσεις. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Από την άλλη δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραλύσει τη ζωή των ανθρώπων, επαγγελματική και προσωπική. 

Η Κύπρος μετρά πάρα πολλές πληγές τα τελευταία χρόνια. Ο κορωνοϊός είναι ό,τι χειρότερο σε αυτή την περίοδο. Σε μια καθοριστική χρονική περίοδο που έφυγαν τα δύσκολα, έγινε μεγάλη διαχείριση των εξαιρετικά κρίσιμων θεμάτων και συμμαζεύτηκαν τα προβλήματα. Σε μια περίοδο που η κρίση στην περιοχή, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερους τριγμούς και ανασφάλεια. 

Γι’ αυτό και τρεις λέξεις επιβάλλονται, δεν συστήνονται: Ψυχραιμία, Ενημέρωση, Αυτοπροστασία.
 

Χρύσω Αντωνιάδου