ΑΠΟΨΗ: This is Cyprus, stupid! Really this is Cyprus!

•    Tα κρούσματα, το lockdown και οι χρυσές βίζες
•    Και ξανά μπαίνουμε σε μια νέα κανονικότητα

Δεν φτάνουμε να βάλουμε σε τάξη τις σκέψεις μας, να μαζέψουμε εκείνα που νοιώθουμε, και μπαίνουμε σε μια νέα κανονικότητα Είναι από εκείνες τις στιγμές της ζωής σου που δεν ξέρεις τι να σκεφτείς για το αύριο, πώς θα προγραμματίσεις το μέλλον σου, το μέλλον των παιδιών σου. Είναι από εκείνες τις στιγμές, και ζήσαμε πολλές τα τελευταία χρόνια όμως τούτες είναι από τις χειρότερες, που σκέφτεσαι πώς θα καταφέρεις εσύ να βγεις από όλη αυτή την κατάσταση. Ζωντανός, υγιής και με … σώας τας φρένας!

Εκεί που νομίζαμε ότι τα ακούσαμε όλα με τον κορωνοϊό, βγαίνουν απανωτές ανακοινώσεις για αναποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια. Τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν τα νέα κρούσματα του COVID και εσύ σκέφτεσαι πώς δεν είναι δυνατόν μέσα σε λίγες ημέρες να πολλαπλασιάστηκαν, μετά συγκεντρώνεσαι και σιγουρεύεις τον αριθμό. Ξέρεις, όμως, πως αυτή τη φορά, σε αυτή τη φουρνιά, δεν έχει επιδόματα, μέτρα στήριξης και lockdown. Πρέπει να το παλέψεις, να το διαχειριστείς, να πηγαίνεις δουλειά, να παίρνεις τα παιδιά στο σχολείο, να συνεχίζεις τη ζωή σου, σαν να μην συμβαίνει τίποτε.

Να προστατεύσουμε την οικονομία
Πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία! Δεν γίνεται! Πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας, τις μικρές επιχειρήσεις. Ο τουρισμός είναι ανύπαρκτος, οι επενδυτές κάνουν φτερά, οι τράπεζες μετρούν τις απώλειές τους.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου μάταια πλέον προσπαθεί να πείσει. Κανένας δεν τον ακούει, υπάρχουν μη συνεργάσιμοι, όπως τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες, δεν τους νοιάζει ο παππούς και η γιαγιά, η άρρωστη γνωστή, η καρκινοπαθής γειτόνισσα.

Βαρέθηκαν! Έχουν τα δίκαιά τους. Όμως, και οι άλλοι βαρέθηκαν, κουράστηκαν, ζουν με τον φόβο και την απειλή της ίδιας τους της ζωής.

Οι Τούρκοι τα δικά τους, οι Ευρωπαίοι με τα προβλήματά τους, οι ΗΠΑ θα έχουν σύντομα εκλογές. 

Γιατί όχι και στο Netflix
Και εκεί που σκεφτόμαστε πως όλα τούτα πάνε να γίνουν μια συνήθεια και δεν θα έχει ενδιαφέρον η ζωή μας χωρίς αυτά, μας έρχεται κατακούτελα η είδηση του Al Jazeera. Παρακολουθούμε το φιλμάκι, και δεν το πιστεύουμε. Ο δεύτερος τη τάξει πολιτειακός αξιωματούχος. Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, ακελικών καταβολών και ένας δικηγόρος της παραδοσιακής  κεντροδεξιάς.  Και στη μέση το χρήμα, οι «χρυσές βίζες» και οι ξένοι επενδυτές που τους βαφτίζουμε Κύπριους από τη μια μέρα στην άλλη. Το σενάριο πρέπει να παίξει σε ταινία του Netflix. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Έχει όλα τα συστατικά μιας επιτυχούς ταινίας, της σειράς που θα σπάσει ρεκόρ τηλεθέασης. Αν ήμουν σκηνοθέτης θα το επιχειρούσα!.

Πόσες κανονικότητες αλήθεια τον τελευταίο καιρό!
Συζητούμε από τηλεφώνου, στα καφέ και στη δουλειά μας και προδικάζουμε την κατάληξη του νέου σκανδάλου που ταράζει την Κύπρο. Όπως και τόσα άλλα, μόνο για λίγες μέρες. Μετά θα ξεχαστεί και αυτό, θα μπει στα συρτάρια, θα γραφτεί κάποια έκθεση μιας Ερευνητικής Επιτροπής και θα την καταβροχθίσουν οι σκόροι. Έκθεση Χρηματιστηρίου, εκθέσεις για την κυπριακή χρηματοοικονομική κρίση του 2012 – 2013, εκθέσεις για τον Συνεργατισμό και τις Κυπριακές Αερογραμμές, εκθέσεις, εκθέσεις, εκθέσεις… Μόνο σε τόμους για τον μελετητή του μέλλοντος. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Χωρίς ιδανικά
Προδιαγράφουμε το μέλλον του νέου σκανδάλου, με πρωταγωνιστές και αυτή τη φορά πολιτειακούς αξιωματούχους. Όπως τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, όπως πρώην Υπουργοί, Κεντρικοί Τραπεζίτες, Προέδροι. Άλλοι φεύγουν και άλλοι έρχονται. Όμως η γλυκιά γεύση της εξουσίας και του χρήματος παραμένει ίδια… Για να μας υπενθυμίζει όσα ο Νομπελίστας Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρτ Καμύ συμπύκνωσε σε μια φράση: «Η πολιτική και η μοίρα της ανθρωπότητας διαμορφώνονται από ανθρώπους χωρίς ιδανικά και χωρίς μεγαλείο. Άνθρωποι που έχουν μεγαλείο μέσα τους δεν ασχολούνται με την πολιτική».

Με το μόνο που συμφωνούμε αυτές τις μέρες είναι με την ατάκα της βδομάδας «This is Cyprus». Really this is Cyprus!

Υ.Γ.: Τώρα ο Μαχάτμα Γκάντι και η φιλοσοφία του πού κολλά, δεν ξέρω. Ειδικά αυτή: «Τα εφτά που δεν πρέπει να έχεις: Πλούτο χωρίς μόχθο, Γνώση χωρίς χαρακτήρα, Πολιτική χωρίς αρχές, Απόλαυση χωρίς συναίσθημα, Εμπόριο χωρίς ήθος, Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, Αγάπη χωρίς θυσία».

Όσον αφορά την ατάκα του Προέδρου Αναστασιάδη «Μη μου αναφέρετε Al Jazeera για να μην σας πάρει ο δαίμονας», τι να πω; Ολόκληρος ντόρος για μια άστοχη ατάκα, εν βρασμώ ψυχής! Για να κερδίζουν κάποιοι τις εντυπώσεις, τη δημοσιότητα! Πάντα να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι σύντομα έρχονται εκλογές.

Tags
Χρύσω Αντωνιάδου