ΑΠΟΨΗ: Δεδομένα και απειλές 

Οι πληροφορίες, τα δεδομένα του διαδίκτυο, αποκτούν ρόλο στον δημόσιο λόγο, και μαζί με αυτές τα μέσα που τις προβάλλουν

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Το διαδίκτυο παραμένει άναρχο, χωρίς δηλαδή μια αρχή, μια κυβέρνηση, έναν νόμο, που θα το οργάνωνε, θα το ιεραρχούσε, θα το οριοθετούσε. Στο διαδίκτυο σε χώρες δημοκρατικές και τεχνολογικά εξοπλισμένες, κάποιος μπορεί να ταξιδέψει τόσο πολύ ή τόσο λίγο όσο του επιτρέπουν οι γνώσεις του και η τεχνική υποστήριξη και υποδομή που έχει στη διάθεση του. 

Το που θα πάει σ’ αυτό το ταξίδι, το τι θα «ψωνίσει», το τι θα κρατήσει και τι θα πετάξει έχει να κάνει με το ποιες πληροφορίες ζητά και από ποιόν. Οι πληροφορίες, τα δεδομένα του διαδίκτυο, αποκτούν ρόλο στον δημόσιο λόγο, και μαζί με αυτές και τα μέσα που τις προβάλλουν. Ένας ακόμα λόγος για να ζητείται ο έλεγχος του από τις εξουσίες. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Δεδομένο πρώτο: Ο θάνατος, του George Floyd στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, συνέπεια αστυνομικής βίας, θα ήταν ένα επεισόδιο που θα ξεχνιόταν σύντομα, αν το διαδίκτυο και τα μέσα επικοινωνίας δεν το έκαναν άμεσα γνωστό. Αν δε φιλοξενούσαν το βίντεο με τον άντρα να ξεψυχά λέγοντας «δεν μπορώ να αναπνεύσω». Μετατράπηκε έτσι σε θέμα δημόσιου διαλόγου. Μάθαμε και μείς εδώ πως, black lives matter, και δείχνουμε το μεγαλείο της ψυχής μας σκορπώντας λέξεις και δάκρυα διαδικτυακά. Η απόσταση μας επιτρέπει ευκολότερα να είμαστε συμπαραστάτες ανέξοδα -αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Δεδομένο δεύτερο: Ο Πρόεδρος Trump, ο οποίος αρέσκεται να χρησιμοποιεί το Τwitter για να ανακοινώνει πολιτικές αποφάσεις, να βρίζει πολιτικούς του αντιπάλους, να προβάλει ψευδείς ειδήσεις και να νομιμοποιεί αντιεπιστημονικές απόψεις, ανέβασε ένα tweet στο οποίο, χαρακτήριζε τον Δήμαρχο της Μινεάπολης, «αδύναμο, αριστερό ριζοσπάστη», και απειλούσε πως «αν δεν βάλει τάξη στην πόλη του, θα στείλει (ο Trump) στρατεύματα για να κάνουν τη δουλειά σωστά».

Δεδομένο τρίτο: Το Twitter έβαλε μια προειδοποίηση πως «τα tweets αυτά παραβιάζουν τους κανόνες μας δοξάζοντας της βία» «glorifying violence». Ο Trump άστραψε και βρόντηξε και απείλησε πως θα περιορίσει τη λειτουργία του, αναρτώντας τα σχόλια στο facebook.

Δεδομένο Τέταρτο: Ο Trump στις αρχές της βδομάδας, αποφάσισε ερεύνα για τακτικές λογοκρισίας από το Twitter, όταν αυτό κατέταξε ως παραπλανητικές δυο αναρτήσεις του σχετικά με τη ταχυδρομική ψήφο. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Ο Trump δεν είναι οποιοσδήποτε δικτατορίσκος που με αυταρχισμό και όπλα προσπαθεί αν ελέγξει την ελευθερία του λόγου και τα Μέσα Επικοινωνίας. Είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η συρρίκνωση του δημοκρατικού λόγου είναι το μεγάλο επίτευγμα της προεδρίας του. Όποιος διαφωνεί μαζί του πρέπει να φιμώνεται, να λασπολογείται, να μειώνεται. Το θέμα είναι πως θαυμαστές των πρακτικών του, κατοικοεδρεύουν πλησίον. Την προηγούμενη βδομάδα είδαν τρομοκράτες ανάμεσα στους μετανάστες και παραληρούσαν φοβικά, την επόμενη ποιος ξέρει τι;

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

Ήβη Λάμπρου