ΑΠΟΨΗ: Διαφθορά και δημοκρατία

Το πρόβλημα της διαφθοράς είναι διευρυμένο και πραγματικό. Με τη διαφθορά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Η έννοια της δημοκρατίας βασίζεται  σε αρχές με μια βαθιά ηθική διάσταση δουλεμένη μέσα στο χρόνο, και από αιώνες πολιτικής θεωρίας. Η δημοκρατία είναι εύκολα  παρατηρήσιμη  στις διαδικασίες που απαιτούνται για τη διατήρησή της. Τις καθημερινές - και μερικές φορές εξαιρετικά βαρετές - διασφαλίσεις που απαιτούνται για την προστασία των πολιτών από τις υπερβάσεις της εξουσίας,  της ελευθερίας του λόγου και του συνεταιρίζεσθε, και των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Αυτή τη βδομάδα όλα τα πιο πάνω απουσίαζαν από την εναλία χώρα Κύπρο. Ο πρόεδρος της Βουλής, δεύτερος τη τάξη θεσμικά, ένας βουλευτής και ένας δικηγόρος έδωσαν μαθήματα διαπλοκής, υπεροψίας και ναι, θα το πω, κάκιστης αισθητικής και αρχοντοχωριατισμού. Όλα αυτά σε μια εκπομπή διερευνητικού τύπου, με αποδείξεις και στοιχεία , όπως λέει και το τραγούδι.  

Σε μια καλώς λειτουργούσα δημοκρατία, θα είχαν παραιτηθεί από τα δημόσια αξιώματα σε χρόνο dt, ενώ οι μηχανισμοί ελέγχου θα άρχιζαν διερεύνηση. Χωρίς να χρειαστεί να γίνει κάποια ad hoc επιτροπή, χωρίς να χρειαστεί κράξιμο από και στα Μέσα.
Οι αντιδράσεις ήταν εντονότερες από άλλες φορές. Οι πολίτες έδειξαν μεγαλύτερη ευθιξία, αντέδρασαν στο διεθνές ρεζίλεμα, στη συλλογική ευθύνη που τους αποδίδεται. Κανείς δε ξαφνιάστηκε, κανείς– πέρα από τους εμπλεκόμενους-δεν το αρνήθηκε. Αντίθετα, η κοινωνία αποδέχθηκε το ρεπορτάζ ως πέρα για πέρα αληθινό.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Το πρόβλημα της διαφθοράς είναι διευρυμένο και πραγματικό. Με τη διαφθορά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Η διαφθορά  αδυνατίζει την δημοκρατία και τους θεσμούς  και οι αδύνατοι  θεσμοί δυσκολεύονται να αντιπαρατεθούν στην διαφθορά.
 
Όταν εκλεγμένοι αξιωματούχοι ασχολούνται με δραστηριότητες διαπλοκής , δωροδοκίας και δωροληψίας, συμμετέχουν σε ένα σύστημα που υπονομεύει την ακεραιότητα και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας ζωής δημόσιων συστημάτων μας και  υποσκάπτει  τη  δημοκρατία. Προκαλεί ερωτήματα όπως: Είναι τα πάντα  προς πώληση;  Ποιος επωφελείται; Και ποιος χάνει;

Δημιουργεί πολίτες υποτακτικούς και ανίκανους.  Ενισχύει τον ατομισμό, καταργεί το συλλογικό. Και κυρία καταργεί την όποια έννοια λογοδοσίας.  Ενισχύεται η άποψη πως ο παράνομος πλουτισμός είναι απόδειξη εξυπνάδας και μαγκιάς. 

Όπως λέμε «απ εν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του» . Ας σταματήσουμε λοιπόν αυτή την αντροπή, και ας οργανωθούμε κατά  της συνεχόμενης κατάχρησης εξουσίας . Ίσως να είναι η καλύτερη στιγμή. Μέσα στη συνεχώς μεταβαλλόμενη κρίση θεσμών, πολιτικής, υγείας και οικονομίας, ας μιλήσουμε δυνατά και ας αναλάβουμε τη θέση του σκεπτόμενου πολίτη.
 

Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick 

Ήβη Λάμπρου