ΑΠΟΨΗ: Το δις εξαμαρτείν (;) των ξενοδόχων 

Η τουριστική βιομηχανία βρίσκεται ενώπιον αποφάσεων κομβικής σημασίας τις οποίες οφείλει να λάβει

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

Κατά την περασμένη χρονιά επέλεξαν είτε να παραμείνουν κλειστά, είτε να διατηρήσουν τις τιμές τους στα ύψη σαν να ήταν ένα κανονικό έτος, καταλήγοντας έτσι να φυτοζωούν με κρατικά σχέδια στήριξης, μηδαμινή κίνηση και μοιρολατρικά ευχολόγια για κάθοδο ξένων τουριστών. Τελικώς, η τουριστική βιομηχανία υπολειτούργησε με ντόμινο επιπτώσεων σε ολόκληρη την οικονομία. 

Δεν είναι αμελητέα η μάζα των Κυπρίων που έχουν τη δυνατότητα και τη βούληση, για διακοπές εντός και κατά τη φετινή χρονιά και οι κυπριακές, τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να δουν σοβαρά το θέμα τόσο για τις ίδιες, τον τζίρο και το προσωπικό τους, όσο και για τους πελάτες τους οι οποίοι -μοιραία λόγω πανδημίας- θα είναι κατά βάση Κύπριοι.
 
Η πανδημία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ασφαλείς εκτιμήσεις, ιδίως για τα ταξίδια και με δεδομένο πως η μία εκ των βασικών αγορών στις οποίες στηρίζεται η τουριστική βιομηχανία, αυτή της Ρωσίας, επιχειρεί αντιμετώπιση της πανδημίας με δικά της εμβόλια τα οποία μάλλον με καχυποψία αντιμετωπίζονται από την Ευρώπη αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα αβεβαιότητας για την κυπριακή, τουριστική βιομηχανία. 

Παράλληλα, άγνωστος είναι ακόμη ο τρόπος διεξαγωγής ταξιδίων, το αναμενόμενο υψηλότερο κόστος για τα αεροπορικά εισιτήρια ενώ ρόλο στον ρυθμό των ταξιδιών θα παίξουν και τα πρωτόκολλα και διαδικασίες που θα εφαρμοστούν τουλάχιστον για φέτος. Το περιβάλλον αβεβαιότητας, η επιδημιολογική εικόνα σε άλλες χώρες και η ανάγκη αφενός για διακοπές και αφετέρου για ασφάλεια, συνθέτουν ένα σκηνικό που θα ωθήσει δεκάδες χιλιάδες Κύπριους τουρίστες να επιλέξουν τις διακοπές εντός συνόρων. 

Θα πρέπει βεβαίως τα πακέτα διαμονής που θα προωθήσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να είναι προσαρμοσμένες στα κυπριακά δεδομένα και τις συνθήκες της πανδημίας, κάτι που θα είναι και δίκαιο και ωφέλιμο για όλη την οικονομία. Αυτό διότι μια τέτοια κατάσταση θα επιφέρει θετικό αντίκτυπο στην απασχόληση, την κατανάλωση, τον κύκλο εργασιών των ξενοδοχείων και συνδεδεμένων επιχειρήσεων αλλά και επί των δημοσιονομικών σε δύο επίπεδα: χαμηλότερες δαπάνες για στήριξη και αύξηση των εσόδων από άμεσες και έμμεσες φορολογίες και συνδρομές προς τα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ΓΕΣΥ. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όλοι οι πιο πάνω λόγοι πρέπει να προσμετρηθούν και να ληφθούν σοβαρά υπόψη τόσο από την πολιτεία όσο και από τους ξενοδόχους, ούτως ώστε να μην πάει στράφι και αυτή η χρονιά και σε συνδυασμό με τις λίγες αλλά ελεγμένες -από πλευράς κορωνοϊού- αφίξεις να αποκατασταθεί μερικώς η τεράστια απώλεια του 2020. Σε διαφορετικό σενάριο οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές και η περίοδος αποκατάστασης πολύ μεγαλύτερη από αυτή που σήμερα μπορεί να εκτιμάται ότι θα είναι. 

Πέρσι, χάθηκαν το μέτρο, η λογική και η σύνεση. Η τουριστική βιομηχανία η οποία στηρίζεται εδώ και χρόνια, ίσως στον μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλο τομέα, βρίσκεται ενώπιον αποφάσεων κομβικής σημασίας τις οποίες οφείλει να λάβει, πρώτα και κύρια για το δικό της όφελος κι έπειτα για ολόκληρη την οικονομία. 
 

Ανδρέας Κωστουρής