ΑΠΟΨΗ: ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ σε παράλληλες ( ; ) συγκλίνουσες πορείες

Τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο ΔΗΣΥ έχουν πολλές απαντήσεις να δώσουν και συνεπώς να πείσουν

Το Μαρί πυροδότησε την αρχή του τέλους της διακυβέρνησης για το ΑΚΕΛ, σε μια πορεία που ήδη στιγματίστηκε από τον αποκλεισμό της Κύπρου από τις αγορές και συνεπώς προδιέγραψε την πορεία της χώρας προς το Μνημόνιο. Ήταν μια πολιτική κρίση διαρκείας που «χάρισε» στον σημερινό Πρόεδρο, δύο θητείες κάτι που μόνον ο διαμορφωτής και ιστορικός ηγέτης της σύγχρονης Δεξιάς, Γλαύκος Κληρίδης, πέτυχε.

Παρόλο που η όποια απόπειρα αντιστοιχίας της όποιας κακής πολιτικής, σκανδάλου ή λανθασμένων χειρισμών με την τραγωδία του Μαρί είναι τουλάχιστον ατυχής, με πολιτικούς -αποκλειστικά- όρους κάτι παρόμοιο φαίνεται να συμβαίνει με τη σημερινή διακυβέρνηση ΔΗΣΥ. Βέβαια, το ΑΚΕΛ είχε και την ατυχία να χειριστεί επί διακυβερνήσεώς του πολλά, κακά γεγονότα που καταγράφηκαν σε μια περίοδο ενάμιση έτους, στην οποία καταγράφεται ο αποκλεισμός από τις αγορές, η έκρηξη στο Μαρί, η εφαρμογή των πρώτων πακέτων μέτρων, το κλείσιμο της Λαϊκής και η κάθοδος της τρόικας. Κάτι που στην περίπτωση του ΔΗΣΥ δεν ισχύει αφού έχει πλέον παρέλθει ενάμιση χρόνος από το κλείσιμο του Συνεργατισμού, ενώ μεσολαβεί μακρά χρονική περίοδο έως τις Προεδρικές Εκλογές.

Πάντως, η κόπωση είναι πέραν από εμφανής, η αδυναμία εξασφάλισης συγκλίσεων για προώθηση μεταρρυθμίσεων (μεγάλων και απαραίτητων για τον τόπο) σχεδόν δεδομένη, όπως εμφανής είναι και η αμηχανία με την οποία παρατηρεί άλλες δυνάμεις να ωθούν την όποια εξέλιξη στο Κυπριακή. Ταυτόχρονα ο ΔΗΣΥ και η διακυβέρνηση Αναστασιάδη εμφανίζονται εμφανώς αδύναμοι να απαντήσουν πειστικά  επί θεμάτων βαραίνουν τον ρόλο και την καθαρότητα της σχέσης τους επιχειρηματίες, επιχειρήσεις, διαδικασίες και θεσμούς.

 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η κόπωση μεταφράζεται σε περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και ενίοτε ανούσια λεκτική επικοινωνία, με λόγο που δεν εμπνέει, απαντήσεις που δεν πείθουν και κινήσεις που δεν συνοδεύονται από μακρόπνοο σχεδιασμό, όραμα και πλάνο δράσης. Το πολιτικό κλίμα έχει καταστεί τοξικό σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και η -τυπική- υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού θα περάσει οριακά, ως συνήθως με τη στήριξη του ΔΗΚΟ το οποίο «ράβει κοστούμι» για πιο δυναμικό ρόλο ρυθμιστή, δείχνοντας παράλληλα ότι δύσκολα θα δώσει θετικές ψήφους σε προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος ή της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος που διάνυσε μια απόσταση 15 και πλέον ετών από την μέχρις εσχάτων στήριξή του στο Σχέδιο Ανάν, έχει καταλήξει να παραλληλίζεται με τον Τάσσο Παπαδόπουλο σε σχέση με την οξύτητα, τη ρητορική και τη στάση με την οποία χειρίζεται το Κυπριακό, ακόμη και από Συναγερμικούς ή και μέχρι προσφάτως ένθερμους υποστηρικτές του.

Τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο ΔΗΣΥ έχουν πολλές απαντήσεις να δώσουν και συνεπώς να πείσουν για το περιεχόμενο των θέσεων, την ειλικρίνεια των προθέσεων και για την αποφασιστικότητα αλλά κυρίως για την ικανότητά τους να διακυβερνήσουν παραγωγικά τα επόμενα χρόνια.

Βέβαια, πριν τις εκλογές του 2023 μεσολαβούν άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις καθώς και ο επικείμενος ανασχηματισμός, ο οποίος θα καθορίσει και το περιεχόμενο και τον τόνο της κυβέρνησης για το υπόλοιπο της θητείας της.

Κόπωση, περιορισμένο περιεχόμενο θέσεων, αδυναμία πειθούς για την ικανότητα τόσο παραγωγής πολιτικών θέσεων μα κυρίως υλοποίησης εφαρμόσιμων λύσεων εντοπίζω και στην πλευρά του ΑΚΕΛ, το οποίο περιορίζεται σε καθαρά αντιπολιτευτικό ρόλο. Δεν στήνει συμμαχίες με άλλους χώρους ή κόμματα για προτάσεις που θα μπορούσε να οδηγήσει στη Βουλή, έχει χάσει το μομέντουμ αξιοποίησης τόσο του Σταύρου Μαλά, όσο και υποψηφίων στις Ευρωεκλογές που κέρδισαν -έστω και για μικρό χρονικό διάστημα- εντυπώσεις και έδαφος στην πλατιά ΑΚΕΛική μάζα.

Το ΑΚΕΛ θα πρέπει κάποια στιγμή να αποδειχθεί αρκετά ικανό, παραγωγικό, αποτελεσματικό και πως αντιλαμβάνεται νέες τάσεις και αντιλήψεις, προκειμένου να εισέλθει σε μια νέα φάση εκσυγχρονισμού θέσεων, φρεσκαρίσματος σε επίπεδο προσώπων και ενίσχυσης της εικόνας ότι πραγματικά μπορεί να διακυβερνήσει ή έστω να συγκυβερνήσει τον τόπο.

Το θέμα με τα διαβατήρια, όπως και το κλείσιμο του Συνεργατισμού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα σβήσουν από την επικαιρότητα σε μια βδομάδα ή ένα μήνα. Μετά και η κυβέρνηση πρέπει να χειριστεί θέματα που απλώνονται από την κομβικής σημασίας περίοδο για το Κυπριακό και το φυσικό αέριο, μέχρι καθημερινά προβλήματα και προκλήσεις που καθορίζονται τόσο από εσωτερικές συνθήκες και τάσεις όσο και από απρόσμενες διεθνείς εξελίξεις. Παράλληλα, το ΑΚΕΛ έχει στη διάθεσή του και χρόνο και περιβάλλον, τέτοιο που του δίνει την ευχέρεια και να κάνει κριτική αλλά και να διαμορφώνει νέες θέσεις, νέες προτάσεις, να συστήνει νέα πρόσωπα προκειμένου να φτάσει σε εκλογικές αναμετρήσεις με σαφώς ανανεωμένη εικόνα, έχοντας και το πλεονέκτημα της φθοράς που η εξουσία προκαλεί στον βασικό πολιτικό του αντίπαλο. 


 

Tags
 
1099