ΑΠΟΨΗ: Δύο για το 20 και δυο για το 21

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Διαπίστωση πρώτη: (2020) τα κρατικά σύνορα δεν λειτουργούν ως σύνορα για τους ιούς. Όπως διαφάνηκε το μόνο πραγματικά αποτελεσματικό όπλο είναι η συνεργασία. Συνεργασία κρατών σε θέματα πολιτικής, στη χρηματοδότηση και το συντονισμό ερευνών, στη διακίνηση ιδεών. Αυτή η συνεργασία δεν μπορεί να είναι μόνο μεταξύ γειτονικών κρατών, ή πλούσιων και αναπτυγμένων χωρών. Η Γη είναι η γειτονιά μας, και ένας ασθενής στη γειτονιά είναι πρόβλημα για όλους, ή όπως το λέει και η παροιμία «όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα θα έρθει η φωτιά και στο δικό σου». Αυτή η εξαιρετική πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, έδωσε ήδη το στίγμα της αλληλεγγύης που πρέπει να αναδυθεί, με την αγορά και  διάθεση εμβολίων στις  γειτονικές χώρες .

Διαπίστωση δεύτερη: (2020) κάθε  κρίση αυξάνει τις ανισότητες, γεννά φόβο , και αυτά δίνουν εύφορο έδαφος για  λαϊκισμό. Η υγειονομική κρίση, με τις σκληρές οικονομικές και τις κοινωνικές συνέπειες,  έδωσε ευκαιρίες σε αρχηγούς κρατών, όπως τον Orban της Ουγγαρίας, να οργανώσουν την πολιτική τους με μισαλλόδοξες, εθνικιστικές κορώνες και περιορισμό ελευθεριών και δικαιωμάτων. Μαζί με αυτούς είδαμε την άνοδο των θεωριών συνομωσίας, των αρνητών της επιστήμης και τους «αντιστασιακούς της μάσκας», οι οποίοι μετέτρεψαν τον φόβο τους (; ) σε λάβαρο αντίστασης αντί σοβαρής συζήτησης.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Διαπίστωση Τρίτη (2021) Η διαχείριση της κρίσης του 20 έγινε καλύτερα σε χώρες όπου υπήρχε ένα οργανωμένο καθολικό σύστημα υγείας.  Το 2021 επιζητεί την προστασία και την διεύρυνση του ΕΣΥ.  Αυτό σημαίνει, ανθρώπινο δυναμικό, αυτό σημαίνει βελτίωση των νοσοκομειακών δομών, αυτό σημαίνει, σωστή διαχείριση προϋπολογισμού υγείας. Το 2021 ζητάει επίσης καλύτερη παιδεία. Οι μη τυπικές μορφές εκπαίδευσης και όχι η μεταφορά της τάξης σε πλαίσιο διαδικτύου είναι η λύση. Αν όμως προκριθεί η τηλε-εκπαίδευση ως αντίδραση στη κρίση, θα πρέπει να αλλάξουν οι  μορφές διδασκαλίας και αξιολόγησης. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Διαπίστωση Τέταρτη (2021) Το προεκλογικό σκηνικό που στήνεται φαίνεται να είναι «επι  προσωπικού». Οι πολιτικές θα περάσουν σε (εκατοστή)δεύτερη μοίρα, (δόση εξαφανιζόλ). Ευκολάκι δηλαδή. Θα εστιάζουν σε σκάνδαλα και σε κακώς κείμενα με ελάχιστες ή και καθόλου συγκεκριμένες προτάσεις για το πως πχ θα αντιμετωπιστεί η συστημική διαφθορά. Θα απαντάνε στην ανάγκη για δικαιοσύνη και ισονομία με ευχολόγια και θα. Το κυπριακό θα απασχολήσει για μια ακόμη φορά ως παρελθόν και όχι ως μέλλον, η οικονομία θα συζητηθεί πάλι ως κατασκευαστική ανάπτυξη. 

Το 2021 θα μας δώσει την  Ευρώπη χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ χωρίς τον Trump, τη Γερμανία χωρίς τη Μέρκελ. Τα μέτωπα της Συρίας, του Νακόρνο Καραμπαχ, της Υεμένης παραμένουν ανοικτά και επικίνδυνα. Ο COVID-19, θα μπαίνει στο δεύτερο χρόνο της ζωή του και ας ελπίσουμε πως θα σταματήσει να μονοπωλεί το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον, όχι γιατί πάσχουμε από τη κόπωση της καραντίνας αλλά γιατί οργανώσαμε τις άμυνες μας και πάμε φουλ επίθεση.

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick.
 

Ήβη Λάμπρου