ΑΠΟΨΗ: Εγκλωβισμένοι στο Κυπριακό και στο μαζούτ της ΑΗΚ 

Το δεδομένο είναι πως η Κύπρος θα συνεχίσει να πληρώνει ακριβά το μαζούτ που καίει η ΑΗΚ

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

Ενδιάμεση λύση η οποία αναζητείται από την εποχή που Πρόεδρος ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος (!), ενώ η αναμονή για τελικές αποφάσεις σε σχέση με το Αφροδίτη ακόμη εκκρεμούν. Έτσι, η ΑΗΚ συνεχίζει την παραγωγή μέσω καύσης μαζούτ, παρόλο που έχει την παραγωγική δυνατότητα ηλεκτρισμού μέσω φυσικού αερίου. Όλα αυτά ενώ οι στόχοι για παραγωγή μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) θα μείνουν και αυτή τη δεκαετία πίσω και που το κόστος ηλεκτρισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθορίζεται από έναν και μόνο παράγοντα: τις διεθνείς τιμές πετρελαίου. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜE ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Στη μη υλοποίηση σοβαρού ενεργειακού πλάνου για τις εσωτερικές ανάγκες ενέργειας της Κύπρου προστίθενται -πολύ πιο έντονα πλέον- ο πολιτικός αντίκτυπος, αφού η διετής στασιμότητα στο Κυπριακό, έφερε δύο σοβαρά επεισόδια από την Τουρκία (μέσα από τις παρενοχλήσεις στο ερευνητικό πρόγραμμα ENI/Total και εσχάτως με την εισβολή εντός κυπριακής δικαιοδοσίας θαλάσσιου χώρου για παράνομες γεωτρήσεις). Είναι τραγικό που ακόμη και το προκλητικό πρόγραμμα ερευνών με το Μπαρμπαρός δεν αξιολογείται πλέον ως μία από τις σοβαρότερες κινήσεις όξυνσης της κατάστασης που έκανε η Τουρκία. 

Πέραν της πιο πάνω επισκόπησης των δεδομένων και των πραγματικοτήτων που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το κύριο ερώτημα που εγείρεται είναι: Τι κάνουμε από ‘δω κι έπειτα; 

Από το Αφροδίτη φυσικό αέριο στην Κύπρο δεν υπολογίζεται να εξασφαλίσουμε την επόμενη πενταετία. Πιθανές νέες απόπειρες για ενδιάμεση λύση θα καταλήξουν όπως οι προηγούμενες και με το Κυπριακό σκαλωμένο -αν όχι κάτι χειρότερο- η Κύπρος παραμένει σχεδόν πλήρως εξαρτημένη στο μαζούτ, για το οποίο η ΑΗΚ δαπανά περίπου μισό δισ. κάθε χρόνο για να αγοράζει. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Είναι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση η Κύπρος και παράλληλα αόριστο παραμένει το κατά πόσον ο ενεργειακός σχεδιασμός σε σχέση με τον πλούτο που υπάρχει ή που μπορεί να υπάρχει στην ΑΟΖ μπορεί να αξιοποιηθεί με άλυτο το Κυπριακό. Ως συγκοινωνούντα δοχεία Κυπριακό, ενέργεια και οικονομία αλληλεπιδρούν δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δεδομένων για το οποίο εκτιμήσεις -ακόμη και για το εγγύς μέλλον- δεν χωρούν. Το δεδομένο είναι πως η Κύπρος θα συνεχίσει να πληρώνει ακριβά το μαζούτ που καίει η ΑΗΚ. 

Ανδρέας Κωστουρής
 
214
Thumbnail

Υποτονικό είναι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον για ένταξη στο Σχέδιο Εστία, ένα σχέδιο το οποίο από πολλούς χαρακτηρίστηκε -μεταξύ άλλων- ως γενναιόδωρο, τόσο ως προς το ποσοστό της στήριξής που παρέχει όσο και προς το εύρος των περιπτώσεων που καλύπτει. Παρόλα αυτά το κατά τ’ άλλα γενναιόδωρο σχέδιο δεν αποδεικνύεται ως τέτοιο στην πράξη, αφού κανονικά οι δικαιούχοι θα έπρεπε τρέχοντας να αιτούνταν ένταξη σε αυτό. 

ad1mobile

Μάλιστα, ακόμη πιο έντονα κάποιοι έλεγαν ή και συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι με τα κριτήρια ένταξης που τίθενται στηρίζει και πολλούς στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν σήμερα την ευκαιρία να διευθετήσουν μη εξυπηρετούμενο δανεισμό τους παρόλο που για χρόνια εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα.

 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Καλά μετά από δύο παραγράφους για το Σχέδιο Εστία που κολλά ο τίτλος με τους Ντάλντον θα σκεφτεί κάποιος! Σε όσους είναι φαν, όπως και εγώ, του πλέον γνωστού καουμπόι στον κόσμο των καρτούν, του Λούκυ Λουκ, σίγουρα ξέρουν και τους αδελφούς Ντάλντον, τους αμετανόητους ληστές που ήταν ταγμένοι στην παρανομία και την απάτη. Ε, λοιπόν, γράφοντας αυτό το άρθρο και θέλοντας να καταλήξω στον χρόνο που στερεύει για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ήρθαν στο μυαλό μου αυτοί οι τέσσερεις -και ξεκαρδιστικά αστείοι- ληστές. 

Γιατί όμως; Διότι βλέπω πολλά κοινά χαρακτηριστικά των Ντάλντον με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές: 

1. Μαθημένοι μια ζωή στην απάτη, το ψέμα και τις μηχανορραφίες. 

2. Αμετανόητοι ληστές που το μόνο που σκέφτονταν ήταν οι τρόποι να δραπετεύσουν από τη φυλακή και να ξεγλιστρήσουν από τα χέρια του -διαχρονικά- αποτελεσματικού Λούκυ Λουκ. 

3. Η συμπεριφορά τους έμοιαζε πιο λογική όταν σε κάποιο επεισόδιο εμφανίστηκε η μητέρα Ντάλντον, η οποία ήταν πανομοιότυπου χαρακτήρα αν και σε υπερθετικό βαθμό με τους υιούς της. Έτσι έμαθαν για χρόνια ολόκληρα να λειτουργούν. 

Δε φαντάζομαι κάποιος να διαφωνεί ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογίες και κάνοντας τις αντιστοιχίες των Ντάλντον με πρόσωπα και καταστάσεις της κυπριακής κοινωνίας, οι διαφορές είναι ελάχιστες από τη ζωή των καρτούν με τη δική μας πραγματικότητα. 

Σε ένα από τα καλύτερα επεισόδια του Λούκυ Λουκ οι Ντάλντον αποφυλακίζονται υπό όρους και τους δίνεται περίοδος χάριτος ενός μηνός, εντός της οποίας θα έπρεπε να παραμείνουν τίμιοι και να βρουν μια αξιοπρεπή δουλειά, σε διαφορετική περίπτωση θα γύριζαν στη φυλακή. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τους «Κυπραίους» Ντάλντον στην περίπτωση του Εστία. Προφανώς κάποιοι από αυτούς που μπορούν να επωφεληθούν του σχεδίου εντάσσονται στη μεγάλη -όπως αποδεικνύεται- κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών. Για χρόνια στην παρανομία, την αδιαφορία και τον εμπαιγμό του συστήματος τους δίνεται μια ευκαιρία να διευθετήσουν τις οφειλές τους και βεβαίως να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους. 

Στην αντίστοιχη ευκαιρία που δίνεται στους Ντάλντον, οι τέσσερεις ληστές  αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια τράπεζα και παρά την αρχική δυσπιστία του κόσμου, έπεισαν ότι ήταν τίμιοι με αποτέλεσμα πολίτες να εμπιστευτούν την τράπεζά τους. Όταν βέβαια θεώρησαν ότι παρήλθε ο μήνας κατά τον οποίο έπρεπε να παραμείνουν τίμιοι σήκωσαν τα λεφτά από το χρηματοκιβώτιο και επιχείρησαν να διαφύγουν. Βεβαίως, ο Λούκυ Λουκ ως συνήθως τους συνέλαβε και τους επέστρεψε εκεί που τους άξιζε, δηλαδή στη φυλακή.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το Σχέδιο Εστία. Οι «δικοί» μας Ντάλντον επιχειρούν να μπουν στο σχέδιο είτε προσπαθώντας για άλλη μια φορά να κοροϊδέψουν το σύστημα είτε αποκρύβοντας περιουσία υπό τον φόβο να τα χάσουν (Ναι! Αυτήν που έφτιαξαν για χρονιά, χωρίς να πληρώνουν τα δάνειά τους). Άλλοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο, αφού έτσι κι αλλιώς τόσα χρόνια «μια χαρά» τα κατάφερναν. Όπως αντίστοιχα ο Λούκυ Λουκ οδήγησε τους Ντάλντον στη φυλακή, τόσο το κράτος όσο και οι τράπεζες, θα πρέπει να δείξουν μηδενική ανοχή στους Ντάλντον της κυπριακής κοινωνίας, γιατί αποδεικνύεται πλέον ξεκάθαρα ότι δεν συμμορφώνονται, δεν θέλουν, δεν μπορούν, έτσι έμαθαν κι έτσι συνεχίζουν να κάνουν. 

ad2mobile

Οι Ντάλντον, πάντως, έχασαν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, που ήταν η ελευθερία τους…


 

article 1