ΑΠΟΨΗ: Είναι αυτές οι κακές νοοτροπίες που λέγαμε 

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπέπεσε - εντός μερικών δευτερολέπτων – σε σειρά πταισμάτων

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ


Αναφέρθηκα σε παλαιότερα άρθρα μου σε ιδιαίτερα κακές νοοτροπίες που γεννήθηκαν κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και έχουν δημιουργηθεί από τη στάση, τη δράση και τις τοποθετήσεις πολιτικών κομμάτων και προσώπων. Διάφοροι μύθοι όπως ότι οποιαδήποτε πρώτη κατοικία προστατεύεται, ότι δεν έγινε και τίποτε αν ο καθένας δεν πληρώνει τις οφειλές του, ότι η κάθε χρέωση είναι υπερβολική ή καταχρηστική αποτελούν ορισμένες από αυτές τις κακές νοοτροπίες στις οποίες αναφέρομαι. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ένα θέμα, όμως, που αγγίζει κατά κύριο λόγο το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο έχει να κάνει αφενός με τη θέση εξουσίας του εκάστοτε πολιτικού προσώπου, που δημιουργεί άλλες κακές νοοτροπίες. Έπαρση, αλαζονεία, μη σεβασμό στους θεσμούς, στους νόμους και κατ’ επέκταση στους πολίτες, τους οποίους εμπαίζοντάς τους καπηλεύονται την εμπιστοσύνη διά των ψήφων τους. Ο τόπος έχει αποδεδειγμένα πλέον σοβαρό έλλειμμα πολιτικής ηθικής. 

Σε μια μικρή, έστω, έκφανσή τους, πολλά από τα πιο πάνω ξεδιπλώθηκαν σε μόλις μία στιγμή, με μερικές λέξεις και επιθετική γλώσσα σώματος. Ο Πρόεδρος της Βουλής «φιλοξενώντας» τον νέο Διοικητή στη Βουλή, σχεδόν πέταξε στον Κωνσταντίνο Ηροδότου τη λίστα της Κεντρικής Τράπεζας με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. 

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπέπεσε -εντός μερικών δευτερολέπτων– σε σειρά πταισμάτων και μάλιστα ως ο εκπρόσωπος ενός θεσμού έναντι ενός άλλου, την ώρα που όλοι συμφωνούμε ότι έχουμε κρίση σε σχέση με τους θεσμούς, τον ρόλο, την αξιοπιστία, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητά τους. 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής φάνηκε να έχει ιδιαίτερα αυξημένο συναδελφικό πνεύμα στη συνάντησή του με τον Διοικητή της Κεντρικής, ωστόσο, αρκέστηκε να αναφερθεί σε ένα δάνειο δυο χιλιάδων. «Μα πρέπει να είναι η κάρτα μου» του απάντησε το άτομο το οποίο καταγράφεται να έχει ως μη εξυπηρετούμενο το εν λόγω ποσό. Βεβαίως, δεν διευκρινίστηκε εάν είναι το μόνο ΜΕΔ του συγκεκριμένου προσώπου αλλά και το μόνο να είναι τι πάει να πει: «Μα πρέπει να είναι η κάρτα μου»; Μήπως ότι τα «ψιλά» τα αγνοούμε ή ότι επειδή κάποιος είναι πολιτικός του γίνονται εκπτώσεις. Σε μια δική του ερμηνεία ο Πρόεδρος της Βουλής είπε, μάλιστα, πως πρόκειται για υπερχρεώσεις. Κάρτα, παρατράβηγμα, υπερχρέωση… Απλό έτσι; 

Αυτές ακριβώς είναι οι κακές νοοτροπίες που λέγαμε. Πηγάζουν από την πολιτική και απλώνονται στην κοινωνία. Η κοινωνία αφομοιώνει τις νοοτροπίες κι έπειτα το πολιτικό σύστημα έρχεται ως υπερασπιστής μιας εν πολλοίς σαθρά δομημένης κουλτούρας. Ποιου; Προφανώς δεν ισχύουν όλα για όλους και είμαι σίγουρος ότι και ο Πρόεδρος της Βουλής θα έχει διαπιστώσει την αρνητική εικόνα την οποία εξέπεμψε με τη στάση του. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το δυστυχές είναι ότι οι καλές νοοτροπίες θέλουν καιρό να χτιστούν και άλλο τόσο να εδραιωθούν και να γίνουν πραγματικό κομμάτι της συμπεριφοράς, της στάσης και των ενεργειών της κοινωνίας. Δυστυχώς έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση κουβαλώντας τις κακές. Μπορούμε να αλλάξουμε; 

Ανδρέας Κωστουρής
 
349
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ


Ίσως φανώ ρομαντικός, για κάποιους γραφικούς, σε κάποιους άλλους σίγουρα αδιάφορος (μάλλον στους περισσότερους, ιδίως αυτή την περίοδο και με πολλά και σημαντικά θέματα να απασχολούν όλους μας) αλλά είναι κάποιες χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες χρειάζεται πραγματικά να κάνουμε το κάτι διαφορετικό, το κάτι παραπάνω, κάτι κάλο.

Υπάρχουν αμέτρητες οικονομικές θεωρήσεις, με πολιτικό ή καθαρά οικονομικό υπόβαθρο, οι οποίες αναλόγως φίλτρου και χρονικής συγκυρίας μπορούν να δώσουν λύσεις. Είναι άλλωστε απλό: Όταν επιδιώκεις να υποστηρίξεις μια θέση μαζεύεις όλα τα επιχειρήματα που θεωρείς ότι μπορούν να καταστήσουν λογικό, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο αυτό που προωθείς. Είναι κομμάτι τις πολιτικής ζύμωσης, ενίοτε της πολιτικής διαφωνίας και εν τέλει των πολιτικών αποφάσεων που λαμβάνονται στις δημοκρατίες, στις οποίες απαιτείται σύγκλιση απόψεων για την εξασφάλιση απαραίτητων πλειοψηφιών.

ad1mobile

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Είναι όμως αυτή η περίοδος μια φάση κατά την οποία υπάρχουν χρονικά περιθώρια που μπορούν να μεταθέτουν αποφάσεις από μέρα σε μέρα και από βδομάδα σε βδομάδα; Είναι ο καιρός για τη μακρά διαμάχη αριστερόστροφων ή δεξιόστροφων πεποιθήσεων. Προφανώς, είναι πολιτικά τα θέματα αλλά το πνεύμα που θα έπρεπε να διακατέχει όχι μόνον τον πολιτικό κόσμο αλλά  όλους μας, θα έπρεπε -για να μην πω επιβάλλεται- να ήταν διαφορετικό.

Ο ιδιωτικός τομέας κατηγορεί τον δημόσιο, ο δημόσιος το σύστημα που δεν λειτουργεί και συνεπώς τους πολιτικούς, οι πολιτικοί και τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αναλόγως περίστασης και συγκυριών, οι αριστεροί τους δεξιούς και το αντίθετο, η αντιπολίτευση την κυβέρνηση, η κυβέρνηση όλους τους άλλους, οι εργοδότες τους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι το κεφάλαιο… Και πάει λέγοντας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το πιο πάνω μοτίβο πέραν από προβλεπτό και κατ’ εμένα βαρετό είναι και αντιπαραγωγικό και μη επωφελές για τον τόπο και δεν προσφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα παρά μόνο χρονοτριβή, όταν μάλιστα καιγόμαστε για άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων.

Είναι η ώρα να αναζητήσουμε ως κοινωνία συστατικά όπως η αλληλεγγύη, η σύνεση, η αλληλοκατανόηση και ο σεβασμός. Αυτά είναι που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει η χώρα από τη δύνη του κορωνοϊού, αλλά και από τις συννεφιασμένες οικονομικά μέρες που μοιραία θα σκεπάσουν τον τόπο τους επόμενους μήνες. Την πολιτική ας την βελτιώσουμε τώρα που το χρειαζόμαστε και ας την θέσουμε σε νέο επίπεδο από δω κι έπειτα. Από φτηνό λαϊκισμό έχουμε μπουχτίσει, από ¨ευφάνταστες» ιδέες επίσης. Ας μαζέψουμε όλοι όση παραγωγική, δημιουργική και μυαλωμένη βούληση έχουμε να τραβήξουμε τον τόπο μας στο αύριο δίχως μακροχρόνιες περιπέτειες χάριν των εκλογών που είναι σε ένα χρόνο ή ακόμη περισσότερων αυτών του 2023.

article 1