ΑΠΟΨΗ: Είναι αυτές οι κακές νοοτροπίες που λέγαμε 

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπέπεσε - εντός μερικών δευτερολέπτων – σε σειρά πταισμάτων

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ


Αναφέρθηκα σε παλαιότερα άρθρα μου σε ιδιαίτερα κακές νοοτροπίες που γεννήθηκαν κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και έχουν δημιουργηθεί από τη στάση, τη δράση και τις τοποθετήσεις πολιτικών κομμάτων και προσώπων. Διάφοροι μύθοι όπως ότι οποιαδήποτε πρώτη κατοικία προστατεύεται, ότι δεν έγινε και τίποτε αν ο καθένας δεν πληρώνει τις οφειλές του, ότι η κάθε χρέωση είναι υπερβολική ή καταχρηστική αποτελούν ορισμένες από αυτές τις κακές νοοτροπίες στις οποίες αναφέρομαι. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ένα θέμα, όμως, που αγγίζει κατά κύριο λόγο το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο έχει να κάνει αφενός με τη θέση εξουσίας του εκάστοτε πολιτικού προσώπου, που δημιουργεί άλλες κακές νοοτροπίες. Έπαρση, αλαζονεία, μη σεβασμό στους θεσμούς, στους νόμους και κατ’ επέκταση στους πολίτες, τους οποίους εμπαίζοντάς τους καπηλεύονται την εμπιστοσύνη διά των ψήφων τους. Ο τόπος έχει αποδεδειγμένα πλέον σοβαρό έλλειμμα πολιτικής ηθικής. 

Σε μια μικρή, έστω, έκφανσή τους, πολλά από τα πιο πάνω ξεδιπλώθηκαν σε μόλις μία στιγμή, με μερικές λέξεις και επιθετική γλώσσα σώματος. Ο Πρόεδρος της Βουλής «φιλοξενώντας» τον νέο Διοικητή στη Βουλή, σχεδόν πέταξε στον Κωνσταντίνο Ηροδότου τη λίστα της Κεντρικής Τράπεζας με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. 

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπέπεσε -εντός μερικών δευτερολέπτων– σε σειρά πταισμάτων και μάλιστα ως ο εκπρόσωπος ενός θεσμού έναντι ενός άλλου, την ώρα που όλοι συμφωνούμε ότι έχουμε κρίση σε σχέση με τους θεσμούς, τον ρόλο, την αξιοπιστία, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητά τους. 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής φάνηκε να έχει ιδιαίτερα αυξημένο συναδελφικό πνεύμα στη συνάντησή του με τον Διοικητή της Κεντρικής, ωστόσο, αρκέστηκε να αναφερθεί σε ένα δάνειο δυο χιλιάδων. «Μα πρέπει να είναι η κάρτα μου» του απάντησε το άτομο το οποίο καταγράφεται να έχει ως μη εξυπηρετούμενο το εν λόγω ποσό. Βεβαίως, δεν διευκρινίστηκε εάν είναι το μόνο ΜΕΔ του συγκεκριμένου προσώπου αλλά και το μόνο να είναι τι πάει να πει: «Μα πρέπει να είναι η κάρτα μου»; Μήπως ότι τα «ψιλά» τα αγνοούμε ή ότι επειδή κάποιος είναι πολιτικός του γίνονται εκπτώσεις. Σε μια δική του ερμηνεία ο Πρόεδρος της Βουλής είπε, μάλιστα, πως πρόκειται για υπερχρεώσεις. Κάρτα, παρατράβηγμα, υπερχρέωση… Απλό έτσι; 

Αυτές ακριβώς είναι οι κακές νοοτροπίες που λέγαμε. Πηγάζουν από την πολιτική και απλώνονται στην κοινωνία. Η κοινωνία αφομοιώνει τις νοοτροπίες κι έπειτα το πολιτικό σύστημα έρχεται ως υπερασπιστής μιας εν πολλοίς σαθρά δομημένης κουλτούρας. Ποιου; Προφανώς δεν ισχύουν όλα για όλους και είμαι σίγουρος ότι και ο Πρόεδρος της Βουλής θα έχει διαπιστώσει την αρνητική εικόνα την οποία εξέπεμψε με τη στάση του. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το δυστυχές είναι ότι οι καλές νοοτροπίες θέλουν καιρό να χτιστούν και άλλο τόσο να εδραιωθούν και να γίνουν πραγματικό κομμάτι της συμπεριφοράς, της στάσης και των ενεργειών της κοινωνίας. Δυστυχώς έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση κουβαλώντας τις κακές. Μπορούμε να αλλάξουμε; 

Ανδρέας Κωστουρής