ΑΠΟΨΗ: Ένα αναίσθητο Κράτος

Ο Έπαρχος στον Θρόνο του, οι Λειτουργοί θα πάρουν προαγωγή, και το κράτος θα συνεχίσει να εξαγγέλλει τα όνειρα θερινής νυκτός περί «κέντρο καινοτομίας», «κέντρο υγείας», «κέντρο εκπαίδευσης»… 

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Twitter: @tsangarisp
 
 

Θα αναφερθώ σε δυο περιστατικά αυτής της βδομάδας, τα οποία είναι ενδεικτικά για την αναλγησία και την παχυδερμία που επικρατεί σε αυτό το κράτος. Είναι από αυτά που ως πολίτη σε εξοργίζουν, σε θυμώνουν και λες «δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το κράτος να διορθωθεί ποτέ». 

Περιστατικό Πρώτο: Ο Έπαρχος στον θρόνο του 
Δεν χρειάζεται να βρέξει και πολύ στην Κύπρο. Λίγο περισσότερο από το κανονικό να βρέξει και προκαλούνται πλημμύρες. Ο λόγος; Είναι πολλοί και όχι ένας. Αυτό όμως που έχει σημασία, ποιο είναι; Να υπάρχει διάθεση διόρθωσης. Υπάρχει; ΚΑΜΙΑ. 

Ο συνάδελφος ο Γ. Μιχαηλίδης έψαχνε τον Έπαρχο Λευκωσίας να του πει τι γίνεται. Ο Έπαρχος «εξαφανισμένος». Ούτε τηλέφωνα απαντούσε και ήταν «πολύ busy». Όταν τον εντόπισε την επομένη, η απάντηση είναι αυτή που είμαστε συνηθισμένοι στην Κύπρο «εγώ εν τζιε». Είναι οι άλλοι υπεύθυνοι. Ποιοι; Οι Τοπικές Αρχές (Δημοτικά Συμβούλια, Κοινοτικά Συμβούλια, Τμήμα Υδάτων και Δημόσια Έργα). Μάλιστα. Και; Η Επαρχιακή Διοίκηση τι κάνει; Μα τι να κάνει; Για σκεφτείτε τι θα μπορούσε να κάνει η Επαρχιακή Διοίκηση. Έρευνα. Μάλιστα. Έρευνα κάνουν και οι Δήμοι, έρευνα κάνουν και οι Κοινότητες. Κάνουν όλοι έρευνες. Εδώ και χρόνια. Αλλά αυτές οι έρευνες δεν τελειώνουν ποτέ. Ερευνούμε εδώ και μερικά χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα. 

>>> ΑΠΟΨΕΙΣ Brief <<<

Απορία: Όταν η Πολεοδομία σημειώνει πως απαιτείται να κατασκευαστεί συγκεκριμένος τύπος έργου για την έλευση του νερού, σε δρόμο που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επαρχιακής Διοίκησης απαιτείται και σε αυτό έρευνα; Ας πούμε πως ναι; Ωραία. Πόσο καιρό παίρνει μια τέτοια έρευνα; 6 μήνες; Ε, ο πολίτης έχει 4 χρόνια, κάθε χρόνο πλημμυρίζει το οικόπεδό του, και κάθε χρόνο στέλνει επιστολή. Ούτε καν απάντηση δεν έλαβε. Σκεφτείτε πόσα περιστατικά υπάρχουν σαν αυτό. 

Κατά τα άλλα κάνουμε έρευνα. Κάντε έρευνα και περιμένετε. Μείνετε στον θρόνο σας. Άλλωστε ποιος να μετακινήσει ποιον; Όλοι είναι εφ’ όρου ζωής. Ή έστω μέχρι τα 65 τους. 

Δεν θα ανοίξουμε το κεφάλαιο ως προς τι και γιατί πρέπει να έχουμε Επαρχιακές Διοικήσεις. Ένα πεπαλαιωμένο αποικιακό σύστημα. Είναι άλλο θέμα αυτό και θα το δούμε άλλη φορά. 

>>> Όλες οι Αναλύσεις & Έρευνες Brief <<< 

Περιστατικό δεύτερο: Χαλούμι.
Είναι τραγικό, εξωπραγματικό, απερίγραπτο ένα ολόκληρο κράτος να διασύρεται, να ρεζιλεύεται επειδή τρεις λειτουργοί δεν έκαναν την δουλειά τους. 

Και είναι πιο τραγικό, πιο εξωπραγματικό, πιο απερίγραπτο αυτοί να βρίσκονται ακόμη κανονικά στη δουλειά τους και κατά πάσα πιθανότητα θα αξιολογηθούν και ως «άριστοι» και ενδεχομένως να πάρουν και την προαγωγή τους. 

Δεν χρειάζεται να λεχθούν περαιτέρω. 

Αυτοί είμαστε. Αυτή είναι η Κύπρος. 

Τι θέλετε δηλαδή άλλο να πούμε; Όσα και να πει ο Αναστασιάδης. Όσα και να πει ο Αβέρωφ, ο Άντρος και ο Νικόλας, ενόσω δεν βλέπουν την πραγματικότητα, τα πράγματα δεν βελτιώνονται. 

Ενόσω δεν συμφωνούν 8 πολιτικοί Αρχηγοί για ένα ΡΙΖΙΚΟ ΞΗΛΩΜΑ και στήσιμο εκ νέου των Υπηρεσιών αλλά και των διάφορων Βασιλιάδων (με θέσεις και πόστα «αιώνια» έως αφυπηρετήσεως) που συντηρούνται στο Κράτος, η Κύπρος αυτή θα είναι και έτσι θα μείνει. 

Τι «Κέντρο Υγείας», τι «Κέντρο Εκπαίδευσης», τι «Κέντρο Καινοτομίας και Έρευνας» να γίνουμε; Μπούρδες. Μα φανταστήκατε μια εταιρεία καινοτομίας να μας πάρει στα σοβαρά και να αναπτύξει ένα καινοτόμο προϊόν στην Κύπρο; Κατά 90% θα χάσει την πατέντα διότι ένας λειτουργός δεν έστειλε το email, που έπρεπε να στείλει. Που πληρώνεται γι’ αυτή την δουλειά! 

>>> Ειδήσεις, Απόψεις, Αναλύσεις από Bloomberg στην Ελληνική <<<

Κατά τα άλλα «προβληματίζει η απαξίωση». Μα η απαξίωση αρχίζει από αυτά τα μικρά και τα απλά. Αρχίζει από την ώρα που ο πολίτης βλέπει αυτή την αναισθησία από πλευράς του κράτους είτε για αυτά που τον απασχολούν τον ίδιο στην καθημερινότητά του (που για τον ίδιο είναι τεράστιο πρόβλημα αλλά για το κράτος είναι «λεπτομέρεια» και «χάσιμο χρόνου») είτε για αυτά που μας απασχολούν όλους ως σύνολο, ως κοινωνία. 

Καλημέρα μας (ή Καληνύχτα μας;)

Παναγιώτης Τσαγγάρης