ΑΠΟΨΗ: Επιτέλους, ας δούμε μια σοβαρή Βουλή!

  • Η οικονομία και τα προβλήματά της δείχνουν το νέο της πρόσωπο
  • Ποιο είναι το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνουν τα κόμματα, οι λύσεις για στήριξη και ενίσχυση της επόμενης μέρας

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Όταν κάποιος μιλά για οικονομία και χρηματοοικονομικό σύστημα, πρέπει να είναι σοβαρός, ειλικρινής και αδιάφθορος. Στην Κύπρο όταν διάφοροι πολιτικοί και κομματικοί παράγοντες μιλούν και για τα δυο, δεν είναι κανένα από τα τρία. Ο κύριος λόγος είναι πως συνήθισαν να αποκρύβουν αλήθειες από τον λαό, να του χρυσώνουν το χάπι, να τον βομβαρδίζουν με ψευδείς ή παραφουσκωμένες πληροφορίες. Ίσως και ο λαός να μην θέλει να ακούει αλήθειες.

Το νησί πέρασε μεγάλες δοκιμασίες εδώ και πέραν της μιας δεκαετίας. Δοκιμασίες και προκλήσεις για τις οποίες μεγάλη ευθύνη φέρουν τα κόμματα και οι κομματικοί τους ηγέτες, οι οποίοι με τις παραλείψεις τους, τις ελλείψεις γνώσεων ή ακόμη και τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα δεν είδαν έγκαιρα τους κινδύνους. Εκείνοι που τα είδαν δεν κατάφεραν να περάσουν τα μηνύματά τους ή έκλειναν τα μάτια, θεωρώντας πως η αρχή «σιώπα να περάσουμε» είναι ίσως η πιο ενδεδειγμένη.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Την περασμένη Κυριακή ο κυπριακός λαός προσήλθε στις κάλπες και ψήφισε τη νέα Βουλή. Μια νέα Βουλή, συνονθύλευμα πολιτικών απόψεων, οικονομικών θεωρήσεων και γνωμών. Μια Βουλή που εκπροσωπείται από κόμματα, που στην πλειοψηφία τους, δεν παρουσίασαν οικονομικές προτάσεις παρά μόνο θέματα που πουλάνε στα social media, όπως τα διαβατήρια, οι εκποιήσεις, τα σκάνδαλα. Ατεκμηρίωτα τις πλείστες φορές, παρατραβηγμένα άλλες.

Κι, όμως, παράλληλα και ταυτόχρονα με το κυπριακό το κύριο ζήτημα που προβάλλει και απασχολεί τον κόσμο είναι η οικονομία. Γιατί μια υγιής οικονομία μπορεί να εξασφαλίσει την ευημερία, την υγεία και την παιδεία του λαού, ενός λαού που βρίσκεται υπό κατοχή.

Τα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα είναι πολλά, συνδέονται και εξαρτώνται το ένα με το άλλο. Για παράδειγμα, η Κύπρος στηρίζει την ανάπτυξή της στον τουρισμό από τον οποίον εξαρτώνται πολλοί κλάδοι της οικονομίας και τα δημόσια ταμεία. Από τη στιγμή που ο τουριστικός τομέας αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως αυτά
που φέρνει η πανδημία, προκαλούνται αλυσιδωτές επιπτώσεις σε μια σειρά από κλάδους: ξενοδοχεία, εστίαση, λιανικό εμπόριο, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημόσια ταμεία, εισπράξεις του κράτους, τράπεζες κ.λπ.

To νέο μοντέλο

Άρα, το κύριο ζητούμενο είναι, πέραν των πληγών που έφερε η πανδημία στον τουρισμό και που φαίνεται να τις αφήνει ανοικτές και φέτος, ίσως και του χρόνου, είναι το αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνει η Κύπρος. Ποιο είναι το νέο μοντέλο της οικονομίας που προτείνουν τα κόμματα της Βουλής, το οποίο πρέπει να στηριχθεί με
συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση, στην επόμενη μέρα, στη νέα εποχή.

Η Κυβέρνηση παρουσίασε ένα Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την οικονομία με συγκεκριμένους πυλώνες στη βάση δεσμεύσεων έναντι της Ε.Ε. όπως και τα υπόλοιπα κράτη, ως μια πρόταση για επενδύσεις και για στήριξη των επιχειρήσεων και των ατόμων που επλήγησαν από την πανδημία, ως μέτρο αντίδρασης για τις οικονομίες που «χτυπήθηκαν» σοβαρά λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Εκείνο που ενδιαφέρει τον κόσμο δεν είναι ποιος θα αναδειχθεί πρόεδρος της Βουλής ή πρόεδρος κοινοβουλευτικής επιτροπής αλλά πώς θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα κάθε μήνα, πώς θα πληρώσει τη δόση του στεγαστικού του δανείου, να μορφώσει και να σπουδάσει τα παιδιά του και να διαχειριστεί κρίσεις υγείας που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η νέα Βουλή πρέπει να μαζέψει τον νου της, να συγκεντρώσει δυνάμεις, και μακριά από κομματικά συμφέροντα και μικρότητες να ψηφίσει μια σειρά από νομοσχέδια, τα οποία μπορεί να μην αρέσουν σε κάποιους, αλλά είναι προϋπόθεση για να απορροφηθούν κονδύλια στη βάση του Σχεδίου Ανάκαμψης και να στηριχθούν διάφοροι τομείς.

Γιατί εκείνο που προέχει να προστατευθούν και να ανοίξουν θέσεις εργασίας, να κρατηθούν οι μισθοί και να δημιουργηθεί προοπτική για αύξησή τους, να σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να μετασχηματιστούν ψηφιακά, να παταχθεί η γραφειοκρατία του δημοσίου, που στην πράξη ακόμη ταλαιπωρεί τον κόσμο.

Η νέα Βουλή οφείλει να δείξει νέο πρόσωπο, όπως νέα είναι και πολλά πρόσωπα που την εκπροσωπούν. Να επιδείξει σοβαρότητα, κρυστάλλινες θέσεις επί των οικονομικών θεμάτων και όχι απόψεις που εξυπηρετούν συμφέροντα, που εκπροσωπούν τους λίγους, που καταδυναστεύουν το σύστημα.

Επικίνδυνο μεν, γεμάτο προκλήσεις δε, το επόμενο διάστημα. Οι προεδρικές εκλογές βρίσκονται μπροστά μας και όπως κάθε φορά ζούμε την κόλαση αποφάσεων καταλυτικών για το κράτος, την οικονομία και την κοινωνία.
 

Χρύσω Αντωνιάδου