ΑΠΟΨΗ: Το εξόχως σημαντικό 30% για τον ΔΗΣΥ

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ


Με ποσοστά πέριξ του 31% (2016) και 34% (2011) στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε επίπεδο ανάδειξης βουλευτών, ο ΔΗΣΥ φορτωμένος από την κόπωση και τη φθορά που προκαλεί η εξουσία κατά την τελευταία οκταετία εισέρχεται στην τελική στροφή των επικείμενων εκλογών με δύο βασικά ζητούμενα: 
•    Να αναδειχθεί για τρίτη συνεχή βουλευτική εκλογική αναμέτρηση ως το πρώτο κόμμα και
•    Να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά από το αναμενόμενα δεύτερο κόμμα, δηλαδή το ΑΚΕΛ. 

Κανένας από τους δύο προαναφερθέντες στόχους δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένος και αυτό διότι τα θέματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα φιλτράρονται πολύ διαφορετικά από τις πολλές συνιστώσες, οι οποίες με τον άλφα ή βήτα τρόπο αποτελούν τη βάση ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. 

Οι δυσδιάκριτες γραμμές που χωρίζουν τις θέσεις της πλατιάς μάζας των υποστηρικτών του ΔΗΣΥ αποτελούν ευλογία και κατάρα για το κόμμα, το οποίο από τη μια καλύπτει μια σημαντική μερίδα πολιτών για κάποια -έστω- από τα θέματα με τα οποία εκφράζεται διά των πολιτικών του θέσεων ενώ ταυτόχρονα δέχεται ισχυρή κριτική όταν βρίσκεται στη γωνιά, για ζητήματα τα οποία μάλλον με αμηχανία παρακολουθεί να εξελίσσονται. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Με αυτά τα δεδομένα ο ΔΗΣΥ προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ επιφυλακτικών και ένθερμων υποστηρικτών μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού εντός πλαισίου της ΔΔΟ, των προοδευτικών, φιλελεύθερων αστών της μεσαίας τάξης και αυτών που εντάσσονται στην κατηγορία της λαϊκής δεξιάς, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων, των νέων στις πόλεις και των μεγαλύτερης ηλικίας των εθνικών συλλόγων. Η εκλογική επιτυχία του ΔΗΣΥ άπτεται της παραμέτρου ικανοποίησης πολλών από τις πιο πάνω ομάδες, τα συστατικά της οποίας είναι περίπου άγνωστα για τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία έχουν ιστορικής σχέσης και εν πολλοίς συγκεκριμένο κοινό. Αυτό σε συνδυασμό με την αδυναμία παραγωγής πολιτικής με ουσιαστικό περιεχόμενο αναδεικνύουν τον ΔΗΣΥ κατά τις τελευταίες δύο -περίπου- δεκαετίες ως την πρώτη δύναμη, σε επίπεδο βουλευτικών αλλά και ευρωεκλογών. 

Τα δεδομένα, φέτος, είναι κάπως διαφοροποιημένα. Είναι διαφοροποιημένα διότι πολλά και σημαντικά ζητήματα είναι ανοικτά και συνεπώς επηρεάζουν ανάλογα αυτούς που επηρεάζονται άμεσα ή που τα παρακολουθούν στενά. Η εν λόγω κατάσταση θα αποτυπωθεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα. 

Το πλέγμα των εν εξελίξει ζητημάτων απλώνεται από την πανδημία και τη διαχείρισή της, την οικονομία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, το μεταναστευτικό και φτάνει βεβαίως μέχρι το Κυπριακό, το οποίο μάλιστα έως το τέλος Μαΐου θα έχει εξελίξεις που θα αποτελέσουν κορυφαίο θέμα συζήτησης στη δημόσια σφαίρας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος ή μη στην επικείμενη πενταμερή διάσκεψη. 

Τα προαναφερθέντα θέματα σε συνάρτηση με τους νέους συνδυασμούς που εισέρχονται στο πολιτικό σκηνικό, αποτελούν τους άξονες οι οποίοι θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα της 30ης Μαΐου. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Ο ΔΗΣΥ σε ένα άλλο σημαντικό πεδίο, καλείται πέραν της διατήρησης των ποσοστών και των εδρών του να πείσει πως όντως «Στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις», ένα σύνθημα το οποίο συνοδεύει την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος. Το σλόγκαν βεβαίως έχει και κάποια κρυφά μηνύματα, όπως η λογική της χαμένης ψήφου, η στείρα αντιπολίτευση ή η ευκολία αυτών που βρίσκονται εκτός διακυβέρνησης του τόπου να επικρίνουν εκ του ασφαλούς. Παράλληλα, κρύβεται κι άλλο ένα μήνυμα στο προεκλογικό σλόγκαν του ΔΗΣΥ, αυτό που υπαγορεύει πως η διαφθορά, η διαπλοκή ή έστω οι αστοχίες σε πολιτικό επίπεδο είναι φαινόμενα διαχρονικά και μάλλον δύσκολα να εκλείψουν και πως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι πολιτικές θέσεις, οι πολιτικές πράξεις και το ευρύτερο αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται. 

Βέβαια, ο ΔΗΣΥ προωθεί μηνύματα τα οποία από τις Προεδρικές του 2013 μέχρι σήμερα είναι περίπου τα ίδια. Η κοινωνία όμως δεν είναι. Σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν από την κούραση της κοινωνίας λόγω των μέτρων της πανδημίας μέχρι την κατάρρευση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος και από το Κυπριακό μέχρι το μεταναστευτικό, αποτελούν σημεία τα οποία αξιολογούνται ολοένα και με περισσότερες προσεγγίσεις. Την ίδια ώρα, κόμματα όπως οι Οικολόγοι, η ΔΗΠΑ ή ακόμη και η νεοφανής κίνηση «Αμμόχωστος για την Κύπρο» αποτελούν δυνητικές πηγές εκροής ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ για μια μερίδα ψηφοφόρων οι οποίοι θα αναζητήσουν -για διάφορους λόγους- εναλλακτική, πολιτική πρόταση. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Με αυτά τα δεδομένα ο Συναγερμός εισέρχεται στο τελικό στάδιο της προεκλογικής, μιας περιόδου η οποία θα κορυφωθεί την τελευταία εβδομάδα του Μάη. Βέβαια, οι εκτιμήσεις ή οι αναλύσεις, τα συνθήματα και οι τακτικές, σταματούν τη στιγμή που ο ψηφοφόρος βρίσκεται μόνος πίσω από το παραβάν. Μόνος, με ένα στυλό και τη συνείδησή του. Εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα της επιλογής του κάθε ψηφοφόρου αποτελούν τη μέγιστη πράξη ευθύνης και συμμετοχής σε μια δημοκρατία και εκείνη ακριβώς τη στιγμή ο ψηφοφόρος ζυγίζει πολλά, πάρα πολλά. Και με συναίσθημα, και με εκδικητικότητα, και με πατριωτισμό, και επειδή σε κάποιον οφείλει χάρη και επειδή η οικογένεια έχει δεσμούς με κάποιο κόμμα και επειδή πιστεύει πολύ σε κάτι. Εκείνη η στιγμή θα καθορίσει και την πορεία του ΔΗΣΥ στις φετινές εκλογές και εάν όντως πείθει παραδοσιακούς ή και νέους ψηφοφόρους πως είναι κόμμα για τα δύσκολα και πως οι πράξεις του μετρούν. Το καθοριστικής σημασίας ποσοστό του 30% του εξασφαλίζει πρωτιά, έδρες και ηρεμία ενόψει προκλήσεων για τον τόπο καθώς και ανάσες πριν τη μεγάλη μάχη του 2023. Θα τα καταφέρει; 
 

Tags
Ανδρέας Κωστουρής