ΑΠΟΨΗ: H προβληματική Ευρώπη

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*


Η Κύπρος ταλανίζεται μεταξύ σκανδάλων διαπλοκής και διαφθοράς . Το διάγγελμα του προέδρου, η συνταγή της μηλόκρεμας, το άνοιγμα των πρακτορείων στοιχημάτων και των mall δεν σκέπασαν την μπόχα. Η καταγγελία της κυρίας  Ελευθερίου για την σεξουαλική κακοποίηση βρίσκεται ακόμη στα αζήτητα ( ίσως δυσκολεύει πως είναι μια γυναίκα επιτυχημένη και ανεξάρτητη και διεκδικεί αν μη τι άλλο να ακουστεί στη δικαιοσύνη.)  Η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού χρεώνεται (εν μέρη τουλάχιστον) δύο ακόμα θανάτους. Το γραφείο Ευημερίας, ας κάνει κάτι να εξαφανίσει το πρόθεμα ευ- από το όνομα του. Θα είναι πιο ακριβές έτσι.

Αναμένοντας λοιπόν το επόμενο επικοινωνιακό πυροτέχνημα. 

Η Ευρώπη μετά την έξοδο της Βρετανίας  και εν διαμέσω κορωνοϊου  και κακού προγραμματισμού του εμβολιαστικού της πλάνου, παραμένει μια προβληματική ένωση κρατών, που απέτυχε να στηρίξει  την ευρωπαϊκή ταυτότητα πάνω από την όποια εθνική/κρατική οντότητα.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Οι λόγοι πολλοί και κατανοητοί: διαφορετική οικονομική κατάσταση , ανισότητα και αναπτυξιακές προδιαγραφές  κάθε χώρας, μικρο- και μακροεθνικιστικά συμφέροντα, ακροδεξιές πολιτικές κυβερνήσεις  σε χώρες μέλη, μια κολοβή χρηματοοικονομική ένωση και ένα ευρωκοινοβούλιο χωρίς ουσιαστικό ρόλο είτε στον καθορισμό πολιτικών είτε στον έλεγχο αυτών.  Η Ευρώπη των 27 δεν δείχνει να έχει κάποιο πολιτικό όραμα ενώ ακόμα και η ευρωπαϊκή συνοχή και ολοκλήρωση μοιάζουν περισσότερο με ρητορικά τεχνάσματα.

Αναμφίβολα η εξωτερική πολιτική της ΕΕ είναι ένα ακόμα θέαμα χλιαρής πολιτικής σκέψης ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις κάπως πιο πολύπλοκες σχέσεις με χώρες όπως η Κίνα ή η Ρωσία.  Αυτή τη βδομάδα μάλιστα η ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία οξύνθηκε, καθώς η Μόσχα προχώρησε στην απέλαση ευρωπαίων διπλωματών, στη διάρκεια της επίσκεψης του Josep Borrell  του κορυφαίου ευρωπαίου αξιωματούχου για την εξωτερική πολιτική. Ο Υπ Εξ της Ρωσίας δήλωσε μάλιστα πως η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη είναι στο τραπέζι .

Ο κ. Borrell  πήγε στη Μόσχα σε μια προσπάθεια να ξανανοίξει έναν διάλογο για τις σχέσεις των δύο. Η στάση της Ευρώπης απέναντι στην πολιτική της Ρωσίας στην Κριμαία αλλά και η θέση της για την ευθύνη της δολοφονικής απόπειρας του  Alexei Navalny είναι τα μεγάλα εμπόδια στην ομαλοποίηση των σχέσεων. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Παρ ‘όλες τις φωνές για διατήρηση και επέκταση του εμπάργκο στις εμπορικές συναλλαγές από και προς τη Μόσχα, ιδιαίτερα από τις γειτονικές χώρες της  Βαλτικής και την Πολωνία,  τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει τη στάση τους . Στην εξίσωση ίσως πρέπει να βάλουμε και τον Nord Stream 2, το νέο  αγωγό που φέρνει ρωσικό αέριο απευθείας μεσω της Βαλτικής Θάλασσας στην Ευρώπη. 

Η πανδημία έστειλε τα κράτη μέλη της ΕΕ σε ένα ταξίδι εσωστρέφειας. Η κρίση της αποδυναμώνει και τους άλλους τομείς πέρα από την οικονομία ή την υγείας  Η συνέργεια που θα μπορούσε να ήταν το όπλο της Ευρώπης έχει μετατραπεί απλά σε ένα άθροισμα των επί μέρους γραφειοκρατιών.

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick.

Tags
Ήβη Λάμπρου