ΑΠΟΨΗ: Η Αβάστακτη Ελαφρότητα του Είναι

Προς διαχρονικά προβληματισμένους, επιστολής εικοστής όγδοης, το ανάγνωσμα…

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ*

Το είχα διαβάσει, μικρός ακόμη, το γνωστό αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Μίλαν Κούντερα. Δεν το πολυκατάλαβα καθώς διαπραγματευόταν ένα σοβαρό υπαρξιακό ζήτημα. Ένας τύπος που ενώ αγαπούσε μια κοπέλα, και όταν λέμε την αγαπούσε, εννοούμε την αγαπούσε πολύ, κάτω από το φως του πόσο σύντομη είναι η ζωή και πόσο μη επαναλαμβανόμενη στη βάση του πρόσκαιρου της ύπαρξης, είχε καταλήξει στην απόλυτη ελευθεριότητα μπερδεύοντας την με την ελευθερία. 

Το βρήκε το νόημα στο τέλος φυσικά αφού όπως σε όλα τα σοφά κλασικά αριστουργήματα επέλεξε σωστά και κατέληξε να δώσει στο είναι του βαρύτητα αντί να παραμείνει στην αβάστακτη ελαφρότητα. Στο τέλος της μέρας η επιλογή είναι πάντα δική μας. Τον τίτλο τον συγκράτησα καθώς τον βρήκα ευφυέστατο και μπράβο του που τον βρήκε!

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Τον τελευταίο καιρό λοιπόν όλο και τριγυρίζει στο μυαλό μου, γιατί όντας διαχρονικά προβληματισμένος, προβληματίζομαι ανελλιπώς, και κατέληξα πως μας ταιριάζει γάντι ως κοινωνία.

Η αβάστακτη ελαφρότητα μπορεί να γίνει σαφέστατα η ταυτότητά μας, το μότο ζωής μας, το διακριτικό μας ως κοινωνία. Δεν θα μπω σε βαθιά ανάλυση, καθώς ούτε αρέσει ούτε και ταιριάζει με την καλοκαιρινή ραστώνη και με την αβάστακτη ελαφρότητα η οποία είναι κολλητική και όλοι την κουβαλάμε ως αξεσουάρ, για να μας γειώνει απλοποιώντας την καθημερινότητά μας. Θα αναφερθώ ακροθιγώς στο τι εννοώ και ό,τι και όσο καταλάβουμε. Το σίγουρο είναι πως στο τέλος θα είμαστε όλοι happy ως συνήθως.

Έχουμε και λέμε λοιπόν, είμαστε στην πιο trendy παραλία του καλοκαιριού - δεν λέμε ποια - και με τους κολλητούς μας, αφού έχουμε καταναλώσει και ακριβοπληρώσει- γιατί μια ζωή την έχουμε και μια φορά τον χρόνο έρχονται οι διακοπές- ό,τι υπάρχει και κυκλοφορεί σε καφεΐνη και αλκοόλ ή και τα δύο μαζί παράλληλα ή και εναλλάξ, με το κινητό στην παλάμη -γιατί παλάμη και κινητό πάνε πακέτο- ξεκινούμε τις συζητήσεις μας για τα διάφορα που παίζουν στα ΜΚΔ ή αν το παίζουμε λίγο πιο σοβαροί, στα ΜΜΕ (μεταξύ μας τα ΜΚΔ τα τάπωσαν τα ΜΜΕ οριστικά και ανεπιστρεπτί) και τα σχολιάζουμε και σε βάθος και σε πλάτος. 

Ακούστε μας και υποκλιθείτε! Θα ζηλέψετε γιατί σας προλάβαμε και τα σκεφτήκαμε και τα είπαμε και τα γράψαμε πριν από σας. Βλέπετε όταν βρεθούμε είμαστε σπουδαία ομάδα, κάνουμε αυτό που λένε, δεξαμενή σκέψης, τύφλα να έχουν τα think tank, μιας και είμαστε πιο τύφλα χάρη στα διάφορα που καταναλώνουμε αλλά και χάρη στην «ελαφρότητα» που λέγαμε. Απολαύστε μας!

-Το Κυπριακό; Μας τελείωσε παιδί μου, δεν πουλά και δικαίως. Πόσα χρόνια; Για να μας τα τρώνε οι πολιτικοί που κάνουμε καριέρα με το κυπριακό; Μας βάζουν και τσακωνόμαστε εμείς και εκείνοι φιλαράκια αυτοκόλλητα. Ξέρω εγώ. Το φυσικό αέριο θα το λύσει μια και έξω!
-Το φυσικό αέριο! Το φυσικό αέριο δεν υπάρχει. Μας κοροϊδεύουν.
-Και να υπάρχει θα μας τα φάνε όλα οι Τ/Κ και οι εταιρείες και οι πολιτικοί. Παρέα με τους τραπεζίτες.
-Τρελός όμως ο Ερντογάν ε; Όλο μας απειλεί. Εγώ να σου πω την αλήθεια φοβάμαι λίγο.
-Τι τρελός καλέ; Αυτοί έχουν στρατηγική. Χρόνια τώρα. Μεθοδευμένα. Μην φοβάσαι όμως δεν θα τολμήσει. Έτσι τα λέει. Κουβέντα να γίνεται
-Θα μας σώσουν οι Ρώσσοι!
-Στη Λεμεσό;
-Όχι παιδί μου πολιτικά μιλώ.
-Ευτυχώς που κάναμε τις συμμαχίες. Τριμερείς, τετραμερείς, πολυμερείς! Έξυπνο!
-Ακούς και εσύ βλακείες. Τα μελέτησα εγώ. Όλα επικοινωνιακά κόλπα. Οι Αμερικάνοι θα μας σώσουν. 
-Βαρέθηκα! Πάλι πιάσατε τα πολιτικά και δεν καταλαβαίνω τίποτα. Ωραίο το μαγιό μου; Το πήρα από τα κατεχόμενα έφτιαξα και το μαλλί. Εξευτελιστικές τιμές.
-Τώρα που έχασες και κιλά ανανεώθηκες. Θα ξεκινήσω και εγώ δίαιτα αύριο. Και το μαλλί τέλειο! Σου πάει πολύ. Πήγα και εγώ προχτές. Έπαιξα και κέρδισα. Φάγαμε και ένα ψάρι!!! Φρεσκότατο! Και τι πληρώσαμε; Τίποτα. Γέμισα και το αμάξι καύσιμα, πήρα και τα φάρμακα του μπαμπά μου, όλα καλά!
-Με το ΓΕΣΥ δεν θα χρειάζεται πια. Δωρεάν είναι τα φάρμακα πια και απ’ εδώ.
-Αν τα βρεις! Θα καταρρεύσει παιδί μου. Να με ακούς εμένα. Ξέρω! Θα φάνε πρώτα όλοι καλά και μετά… Εμείς θα την πληρώσουμε πάλι.
-Άκουσες πως εκποίησαν το σπίτι της Γεωργίας; 
-Καλά να πάθει. Δεν θα πληρώνουμε εμείς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Να τους τα εκποιήσουν να ησυχάσουμε. 
-Πέθανε ο άντρας της αρρώστησε ο γιος της και την απέλυσαν και από τη δουλειά…
-Ας μην αγόραζε μεγάλο σπίτι. Να απλώνεις το χέρι σου μέχρι εκεί που φτάνεις.
-Κοίτα τι γίνεται! Εκλογές στην Αμμόχωστο και τα κάνανε πάλι μαντάρα με τους υποψηφίους. Άλλον λένε, άλλον βάζουν αλλά οκ μπορεί να αλλάξουν και γνώμη! Θεϊκό!
-Κλείσανε λέει τα λιμάνια στους μετανάστες στην Ιταλία…
-Καιρός ήταν. Δεν αντέχουμε άλλο κύμα.
-Πάμε για μια βουτιά αφού το σήκωσε το κύμα; 
-Κάτσε να βγάλουμε μια φώτο να ανεβάσω στόρι και μετά…

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Στην υγεία σας ρε παιδιά!

Υπογραφή: Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ. Η αβάστακτη ελαφρότητα του είναι αποκτά τελικά νόημα κάτω από την απίστευτη βαρύτητα του φαίνεσθαι! Η οφθαλμαπάτη της στιγμής καλά κρατεί! Τι να την κάνουμε την βαθύτερη αξία; Μια ζωή την έχουμε!

*Η Έλενα Περικλέους είναι συγγραφέας-εκπαιδευτικός.

Tags
Έλενα Περικλέους
 
214
Thumbnail

Υποτονικό είναι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον για ένταξη στο Σχέδιο Εστία, ένα σχέδιο το οποίο από πολλούς χαρακτηρίστηκε -μεταξύ άλλων- ως γενναιόδωρο, τόσο ως προς το ποσοστό της στήριξής που παρέχει όσο και προς το εύρος των περιπτώσεων που καλύπτει. Παρόλα αυτά το κατά τ’ άλλα γενναιόδωρο σχέδιο δεν αποδεικνύεται ως τέτοιο στην πράξη, αφού κανονικά οι δικαιούχοι θα έπρεπε τρέχοντας να αιτούνταν ένταξη σε αυτό. 

ad1mobile

Μάλιστα, ακόμη πιο έντονα κάποιοι έλεγαν ή και συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι με τα κριτήρια ένταξης που τίθενται στηρίζει και πολλούς στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν σήμερα την ευκαιρία να διευθετήσουν μη εξυπηρετούμενο δανεισμό τους παρόλο που για χρόνια εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα.

 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Καλά μετά από δύο παραγράφους για το Σχέδιο Εστία που κολλά ο τίτλος με τους Ντάλντον θα σκεφτεί κάποιος! Σε όσους είναι φαν, όπως και εγώ, του πλέον γνωστού καουμπόι στον κόσμο των καρτούν, του Λούκυ Λουκ, σίγουρα ξέρουν και τους αδελφούς Ντάλντον, τους αμετανόητους ληστές που ήταν ταγμένοι στην παρανομία και την απάτη. Ε, λοιπόν, γράφοντας αυτό το άρθρο και θέλοντας να καταλήξω στον χρόνο που στερεύει για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ήρθαν στο μυαλό μου αυτοί οι τέσσερεις -και ξεκαρδιστικά αστείοι- ληστές. 

Γιατί όμως; Διότι βλέπω πολλά κοινά χαρακτηριστικά των Ντάλντον με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές: 

1. Μαθημένοι μια ζωή στην απάτη, το ψέμα και τις μηχανορραφίες. 

2. Αμετανόητοι ληστές που το μόνο που σκέφτονταν ήταν οι τρόποι να δραπετεύσουν από τη φυλακή και να ξεγλιστρήσουν από τα χέρια του -διαχρονικά- αποτελεσματικού Λούκυ Λουκ. 

3. Η συμπεριφορά τους έμοιαζε πιο λογική όταν σε κάποιο επεισόδιο εμφανίστηκε η μητέρα Ντάλντον, η οποία ήταν πανομοιότυπου χαρακτήρα αν και σε υπερθετικό βαθμό με τους υιούς της. Έτσι έμαθαν για χρόνια ολόκληρα να λειτουργούν. 

Δε φαντάζομαι κάποιος να διαφωνεί ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογίες και κάνοντας τις αντιστοιχίες των Ντάλντον με πρόσωπα και καταστάσεις της κυπριακής κοινωνίας, οι διαφορές είναι ελάχιστες από τη ζωή των καρτούν με τη δική μας πραγματικότητα. 

Σε ένα από τα καλύτερα επεισόδια του Λούκυ Λουκ οι Ντάλντον αποφυλακίζονται υπό όρους και τους δίνεται περίοδος χάριτος ενός μηνός, εντός της οποίας θα έπρεπε να παραμείνουν τίμιοι και να βρουν μια αξιοπρεπή δουλειά, σε διαφορετική περίπτωση θα γύριζαν στη φυλακή. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τους «Κυπραίους» Ντάλντον στην περίπτωση του Εστία. Προφανώς κάποιοι από αυτούς που μπορούν να επωφεληθούν του σχεδίου εντάσσονται στη μεγάλη -όπως αποδεικνύεται- κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών. Για χρόνια στην παρανομία, την αδιαφορία και τον εμπαιγμό του συστήματος τους δίνεται μια ευκαιρία να διευθετήσουν τις οφειλές τους και βεβαίως να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους. 

Στην αντίστοιχη ευκαιρία που δίνεται στους Ντάλντον, οι τέσσερεις ληστές  αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια τράπεζα και παρά την αρχική δυσπιστία του κόσμου, έπεισαν ότι ήταν τίμιοι με αποτέλεσμα πολίτες να εμπιστευτούν την τράπεζά τους. Όταν βέβαια θεώρησαν ότι παρήλθε ο μήνας κατά τον οποίο έπρεπε να παραμείνουν τίμιοι σήκωσαν τα λεφτά από το χρηματοκιβώτιο και επιχείρησαν να διαφύγουν. Βεβαίως, ο Λούκυ Λουκ ως συνήθως τους συνέλαβε και τους επέστρεψε εκεί που τους άξιζε, δηλαδή στη φυλακή.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το Σχέδιο Εστία. Οι «δικοί» μας Ντάλντον επιχειρούν να μπουν στο σχέδιο είτε προσπαθώντας για άλλη μια φορά να κοροϊδέψουν το σύστημα είτε αποκρύβοντας περιουσία υπό τον φόβο να τα χάσουν (Ναι! Αυτήν που έφτιαξαν για χρονιά, χωρίς να πληρώνουν τα δάνειά τους). Άλλοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο, αφού έτσι κι αλλιώς τόσα χρόνια «μια χαρά» τα κατάφερναν. Όπως αντίστοιχα ο Λούκυ Λουκ οδήγησε τους Ντάλντον στη φυλακή, τόσο το κράτος όσο και οι τράπεζες, θα πρέπει να δείξουν μηδενική ανοχή στους Ντάλντον της κυπριακής κοινωνίας, γιατί αποδεικνύεται πλέον ξεκάθαρα ότι δεν συμμορφώνονται, δεν θέλουν, δεν μπορούν, έτσι έμαθαν κι έτσι συνεχίζουν να κάνουν. 

ad2mobile

Οι Ντάλντον, πάντως, έχασαν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, που ήταν η ελευθερία τους…


 

article 1