ΑΠΟΨΗ: Η ειδική αποστολή του Κωνσταντίνου Πετρίδη 

Η ταμπέλα που γράφει: «Πωλούνται διαβατήρια» επιβάλλεται να διαλυθεί, διαφορετικά η χώρα θα μπει σε περιπέτειες

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ


Τον Μάιο του 2018 «τράβηξε τα αυτιά» πολλών στην Κύπρο για τις ενέργειες που γίνονταν ή που καλύτερα φαινόταν να υστερούν, αναφορικά με την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ένα χρόνο μετά διαπίστωσε σημαντική πρόοδο, κάτι που και δημόσια τόνισε. Ο λόγος για τον Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, Υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης τρομοκρατών και του οικονομικού εγκλήματος. 

Πριν τα ταξίδια Μπίλινγκσλι στην Κύπρο προηγήθηκαν επαφές στελεχών από υπουργεία της Κύπρου στις ΗΠΑ, ενώ σε μία από τις συναντήσεις συμμετείχε και ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Μάλιστα, προ διετίας -περίπου-στις αποσκευές του έπειτα από το μακρινό ταξίδι στην Αμερική κουβάλησε στην Κύπρο και αυστηρά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Περισσότερο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις και πολύ λιγότερο σε επίπεδο δημόσιου λόγου ο Χάρης Γεωργιάδης μετέφερε τα μηνύματα και ζήτησε να γίνουν κινήσεις προς την ορθή κατεύθυνση. Σε μια περίοδο που μεσολαβεί της πλήρους υιοθέτησης της 4ης Οδηγίας κατά του Ξεπλύματος και της επικείμενης συζήτησης και βεβαίως της ψήφισης της 5ης (με σαφώς περισσότερα εργαλεία και απαιτήσεις) η Κύπρος έκανε βήματα προς τα εμπρός, εφαρμόζοντας αυστηρότερα κριτήρια και προδιαγραφές σε διάφορες εκφάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας και δη στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στις επαγγελματικές υπηρεσίες. 

«H Κύπρος έκανε εξαιρετική δουλειά και τεράστιο πρόοδο στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος» είπε τον περασμένο Απρίλιο ο Αμερικανός αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ μερικούς μήνες αργότερα αντίστοιχα ήταν τα μηνύματα που η χώρα μας έλαβε μετά από αποστολή βουλευτών του αμερικανικού κοινοβουλίου στην Κύπρο. 

Μετά την τρίτη παράγραφο του συγκεκριμένου άρθρου κάποιος εύκολα μπορεί να αναρωτηθεί τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον τίτλο και δη με το όνομα που αναφέρεται, δηλαδή αυτό του νέου Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη. Ο Πετρίδης, λοιπόν, φαίνεται να είναι το καταλληλότερο άτομο σε αυτή τη χρονική στιγμή να διαχειριστεί την αρνητική δημοσιότητα που η χώρα λαμβάνει ιδίως για το θέμα των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων. Με πορεία σχεδόν δύο ετών ως Υπουργός Εσωτερικών, έχοντας δηλαδή υπό την ευθύνη του τις υπηρεσίες που ελέγχουν και θέτουν προς έγκριση τις πολιτογραφήσεις και αναλαμβάνοντας εσχάτως το Υπουργείο Οικονομικών -που χειρίζεται και θέματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας- ο Κωνσταντίνος Πετρίδης έχει ενώπιον του μια μεγάλη πρόκληση ή όπως γράφω στον τίτλο μια ειδική αποστολή. 

Ποια είναι αυτή; Μα βεβαίως να καταφέρει σταδιακά να θέσει το πρόγραμμα σε πολύ πιο ορθή διάσταση από αυτή που μέχρι προσφάτως ίσχυε (έγιναν ήδη κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση) αλλά και να δώσει τον τόνο τόσο στην αγορά, όσο και στις υπηρεσίες του Υπουργείου του και ευρύτερα στη δημόσια υπηρεσία για το αναπτυξιακό πλάνο της Κύπρου, το οποίο σαφώς δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη του real estate μέσω των διαβατηρίων. Την ίδια ώρα καλείται να επιφέρει τέτοιες αλλαγές, καθώς και ελέγχους στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων που να διαγράψουν την αρνητική δημοσιότητα που προκάλεσαν οι -έστω και επιεικώς- χαλαρές διαδικασίες του παρελθόντος. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Τόσο ο Χάρης Γεωργιάδης όσο και πρόσφατα ο Κωνσταντίνος Πετρίδης υποβάθμισαν τη συνεισφορά του εν λόγω προγράμματος στην ευρύτερη πορεία οικονομικής ανάκαμψης που κατεγράφη στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα να ξεμπερδέψουμε με την αρνητική δημοσιότητα μια και καλή. Προ μηνών είχα γράψει ότι οι σταδιακές επεμβάσεις σε βασικές παραμέτρους του προγράμματος θα δώσουν θετικά μηνύματα στο εξωτερικό, αλλά θα καταστήσουν και ουσιαστικά πιο σοβαρό το πλαίσιο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων ακόμη και με κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις. 

Σήμερα, πολύ περισσότερο απ’ ότι μήνες προηγουμένως, πιστεύω ότι το ύψος της επένδυσης θα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των ετήσιων πολιτογραφήσεων θα πρέπει να μειωθεί. Η ταμπέλα που γράφει: «Πωλούνται διαβατήρια» -γιατί κάπως έτσι ερμηνεύεται το πρόγραμμα στο εξωτερικό- επιβάλλεται να διαλυθεί, διαφορετικά η χώρα θα μπει σε περιπέτειες. Η ειδική αποστολή του Κωνσταντίνου Πετρίδη είναι δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη

Ανδρέας Κωστουρής