ΑΠΟΨΗ: Η επιδοματική πολιτική δεν οδηγεί πουθενά 

Επιτακτική ανάγκη σχεδιασμού έκτακτων αναπτυξιακών μέτρων που θα τονώσουν την πληγείσα οικονομική δραστηριότητα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

Τα κρατικά σχέδια στήριξης φτάνουν στην ολοκλήρωσή τους, την ώρα που και οι πόροι του κράτους εξαντλούνται. Προφανώς, και ενώ η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας ολόκληρου του πλανήτη το κράτος θα ήθελε να έχει τις μεγαλύτερες δυνατές οικονομικές δυνατότητες, προκειμένου να στηρίξει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την αγορά. Είναι όμως αυτή η καλύτερη επιλογή στο σενάριο που τα χρήματα αρκούν για επιπλέον κινήσεις ή που το κράτος είναι ακόμη σε θέση να δανειστεί από τις αγορές; 

Δημοσιονομικές πιέσεις
Σήμερα, τα δημόσια οικονομικά πιέζονται ολοένα και περισσότερο. Μάλιστα, οι πιέσεις που δέχονται τα δημόσια ταμεία αφορούν τόσο τα έξοδά του, τα οποία είναι καταφανώς αυξημένα, όσο και τα έσοδά του τα οποία αντιστοίχως είναι περιορισμένα ως αποτέλεσμα της θρυμματισμένης οικονομικής δραστηριότητας και κυρίως όσον αφορά σημαντικούς για την οικονομία κλάδους όπως ο τουρισμός και τα ακίνητα-κατασκευές. 

Μέχρι στιγμής καλά τα πήγαμε
Με την επιδοματική πολιτική που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα, σημαντικός αριθμός εργαζομένων εξασφάλισε έστω και μέρος του μισθού του στην τσέπη του. Την ίδια ώρα αποφεύχθηκε απότομη εκτίναξη της ανεργίας. Τα δύο σημαντικά στοιχεία διατηρούν σχετική κίνηση στην αγορά, σημαντική για να υπάρχει η αναγκαία κατανάλωση οπότε και η διατήρηση άλλων θέσεων εργασίας και ενεργών επιχειρήσεων στη χώρα. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ες αεί επιδοματικές πολιτικές 
Παρόλα αυτά, το κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει ες αεί να λειτουργεί με διευρυμένες πολιτικές επιδοματικής πολιτικής. Αυτό το μέτρο δεν σώζει επιχειρήσεις και συνεπώς δε διασώζει θέσεις εργασίας και πολύ περισσότερο δε δημιουργεί νέες και με καλύτερους όρους. Κρατά απλώς στον αναπνευστήρα επιχειρήσεις ή θέσεις εργασίας που λόγω συνθηκών -της πανδημίας στην προκειμένη- πλήττονται σε ασύμμετρα μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με πιο ήπιες διακυμάνσεις που κατά καιρούς προκύπτουν στην αγορά. 

Ανάπτυξη η απάντηση στην κρίση 
Αυτό στο οποίο κάποια στιγμή, σύντομα, το κράτος πρέπει να επικεντρωθεί είναι οι δαπάνες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να γίνει κυρίως μέσω έργων υποδομής τα οποία αφενός θα ενισχύσουν το δίκτυο υποδομών της χώρας, θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα του τόπου και αφετέρου θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, το κράτος πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο παροχής φορολογικών κινήτρων τα οποία θα δώσουν την ερέθισμα σε υγιείς επιχειρήσεις να κάνουν το βήμα προς την κατεύθυνση των επενδύσεων και όχι της οικονομικής περισυλλογής, σε μια περίοδο που οι νέες επενδύσεις, τα έργα και ευρύτερα η οικονομική δραστηριότητα αποτελούν ζωτικής σημασίας κομμάτια για τη χώρα. 

Θετική αξιολογείται η έως τώρα επίδραση των σχεδίων στήριξης από το κράτος προς τις επιχειρήσεις αλλά το πλήρωμα του χρόνου έφτασε για στροφή στην αναπτυξιακή πορεία και αυτή μπορεί να επιτευχθεί με αντίστοιχες πολιτικές. Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό αποδεικνύεται εξόχως δύσκολο εγχείρημα και συνεπώς δεν μπορούν να γίνονται ασφαλείς εκτιμήσεις για τον χρόνο της -έστω σταδιακής- επανόδου των οικονομιών στην κανονικότητα. Αυτό το δεδομένο αναδεικνύει ως επιτακτική την ανάγκη σχεδιασμού έκτακτων αναπτυξιακών μέτρων που θα τονώσουν την πληγείσα οικονομική δραστηριότητα. 

Ανδρέας Κωστουρής