ΑΠΟΨΗ: Η φάρσα

Όταν βρωμάει το ψάρι, βρωμάει από το κεφάλι. Και βρωμάει πολύ!

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Δυστοπία
: ένας τόπος όπου ο φόβος κυριαρχεί, διαλογικά αντίστροφη στην ουτοπία, μακριά από την ευτοπία.

Τους τελευταίους μήνες νομίζω πως ζω σε μια τέτοια δυστοπική κοινωνία. Όπως ακριβώς συναντάμε στη λογοτεχνία, εκεί που ο έλεγχος και αυταρχισμός της εξουσίας κορυφώνεται, οι αντιεπιστημονικές και λαϊκίστικές θέσεις σπέρνονται με ταχύτατους ρυθμούς. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τι είδαμε την περασμένη βδομάδα, χωρίς αξιολογική σειρά: την προσπάθεια δολοφονίας του Alexei Navalny πολιτικού αντιπάλου του προέδρου Putin. Η χρήση του δηλητηρίου novichok, μιας ουσίας που δημιουργήθηκε και φυλάσσεται από τις ρωσικές κρατικές υπηρεσίας, δείχνει πως η ηγεσία δεν είναι άσχετη με την απόπειρα. 

Τον Trump υποψήφιο και πάλι για την προεδρία των ΗΠΑ, πρώτα να επικροτεί τη χρήση βίας- και τη δολοφονία διαδηλωτών από πολίτη, και μετά να ζητά από τους πολίτες της χώρας να ψηφίσουν δύο φορές, μια με επιστολική ψήφο και μια αυτοπροσώπως για να «αποδείξουν πόσο εύκολο είναι αυτό». Ζητά δηλαδή από τους πολίτες να παρανομήσουν αλλοιώνοντας έτσι το και το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Τον COVID-19 να κτυπά ξανά τις χώρες της Ευρώπης, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία και πριν προλάβουν οι οικονομίες των χωρών να πάρουν ανάσες, βυθίζοντας τις σε καινούρια κύματα αβεβαιότητας. 

Τον Τούρκο Πρόεδρο να συνεχίζει να επενδύει σε επεκτατικές πολιτικές και κινήσεις εσωτερικού εντυπωσιασμού, ενώ η τουρκική οικονομία ταλανίζεται και ο Κορωνοϊός αλωνίζει. Στη γειτονική Βηρυτό ψάχνουν ακόμα για ανθρώπους κάτω από τα ερείπια. 

Μετά στρέφω το βλέμμα στην εναλία χώρα Κύπρο. Η δυστοπία εδώ είναι απλά μια κακογραμμένη φάρσα. Το Υπουργείο Παιδείας και Συναφών, πιο ανέτοιμο (και ανέντιμο από ποτέ) βάζει τα γυαλιά σε όλους μετατρέπει δασκάλους σε αρχιτέκτονες, επιπλοποιούς, εσωτερικούς διακοσμητές με την ανακάλυψη του τριθέσιου-διθέσιου θρανίου. Θα ανοίξουν τα σχολεία και η μάχη της μάσκας θα αρχίσει. Κανείς δεν συζητά την ύλη, τις διδακτικές επιλογές, τις μη τυπικές μορφές μάθησης που θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί ώστε να μειωθεί και ο υγειονομικός κίνδυνος.

Το Υπουργείο Εσωτερικών αποκάλυψε τον εχθρό: Al Jazeera! Η κυπριακή δημοκρατία είναι, «κούππα άπανη». Τα διαβατήρια είναι για να δίνονται απλόχερα, μετατρέποντας το κράτος σε επί χρήματι εκδιδόμενο.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα μασάει όταν παραβιάζεται η νομοθεσία, σε εκδηλώσεις κατά της μάσκας, των εμβολίων, του 5G.

Και όλοι μαζί ποιούν τη νήσσα όταν οι αρχιεπισκοπικές βουλές καταπατούν την ιστορική κληρονομιά.

Για να είμαι ξεκάθαρη, τα Υπουργεία κάνουν ότι ο πολιτικός τους προϊστάμενος προστάζει. Οι πράξεις των υπουργείων σχεδιάζονται και υλοποιούνται (λέμε τώρα) από την πολιτική ηγεσία δηλαδή υπουργούς, πρόεδρο, ελέγχονται (λέμε τώρα) και από τη βουλή και όταν έχει διάθεση ή κάποιον στο μάτι, και τον Γενικό Ελεγκτή. Η νομιμότητα των πράξεων πιστοποιείται(λέμε τώρα) από την Γενική Εισαγγελία. Καμία θέση δυστυχώς δεν απαιτεί κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο πέρα από την κομματική ιδιότητα.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Όταν βρωμάει το ψάρι, βρωμάει από το κεφάλι. Και βρωμάει πολύ!

Μια τελευταία λέξη για τα ΜΜΕ. Όλα τα πιο πάνω δεν θα τα ξέραμε αν τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι δεν τα δημοσίευαν. 

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

Ήβη Λάμπρου
 
498
Thumbnail