ΑΠΟΨΗ: Η χαμένη ατζέντα της κυβέρνησης

Ως συνήθως πέρα από τη καλή διάθεση των ευχών δεν υπήρξε κάποια αλλαγή

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Την Κυριακή που μας πέρασε , γέμισαν οι διαδικτυακοί μας καφενέδες με ευχές για τους πατεράδες. Αντίστοιχα σε άλλες μέρες ευχηθήκαμε διαδικτυακά στις μανάδες, στα παιδιά, στους πρόσφυγες, στους LGBTQ+ . Και ως συνήθως πέρα από τη καλή διάθεση των ευχών δεν υπήρξε κάποια αλλαγή, κάποια διαφορά ως προς τη θέση ή την αναγνώριση των ανθρώπων αυτών την επόμενη μέρα. Οι διεθνείς ημέρες έχουν μετατραπεί σε καλές ευκαιρίες για πωλήσεις, για δημόσιες λεκτικές τοποθετήσεις (ανέξοδες συνήθως), με άλλα λόγια σε βιτρίνες.

Στη βδομάδα μέσα, παρακολουθήσαμε τον ανασχηματισμό, με δυο ενδιαφέροντα στοιχεία, την αναβάθμιση της μέχρι τότε υφυπουργού ναυτιλίας στον εξαιρετικά σημαντικό τομέα του υπουργείου Ενέργειας, και την είσοδο της κ. Γιολίτη στο Δικαιοσύνης. Τρεις γυναίκες μαζί με την σιδηρά Ζέτα στην κυβέρνηση, τι καλά πιάσαμε την ποσόστωση. Ο πρόεδρος άφησε στη θέση τους δύο από τους πιο «πετυχημένους» υπουργούς: τον Υπουργό Παιδείας και συναφών, και των Εσωτερικών . Δε δείχνει ο ανασχηματισμός να φέρνει οποιαδήποτε αλλαγή στρατηγικής ή πολιτικών.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Υπάρχουν θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής; Μπα, τίποτα σημαντικό κάτι μικρά, τοσοδούλικα, όπως:

1. Το κυπριακό – όχι ως μακροχρόνιο αγώνα και τα συνηθισμένα παραφερνάλια του κυρίαρχου πολιτικού λόγου αλλά ως μια πραγματικότητα που έχει πέσει σε κινούμενη άμμο και χάνεται. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη μοιάζει να φλερτάρει την άποψη «εμείς ποδά τζαι τζείνοι ποτζεί»

2. Το θέμα της Αμμοχώστου – που ειρήσθω εν παρόδω κ. Άντρο Παυλίδη, δεν την εγκατέλειψαν οι κάτοικοι της σκεπτόμενοι ας πάμε στα ενδότερα να δούμε το αν είναι καλό το κλίμα. Έφυγαν εν μέσω πολέμου, για να επιστρέψουν πίστευαν μόλις ηρεμούσαν λίγο τα πράγματα. Άμαχος πληθυσμός ήταν αγαπητέ, και δεν υπήρχε ούτε πολιτική , ούτε στρατιωτική εξουσία να τους στηρίξει.

3. Η οικονομία. Το ‘13 με το κούρεμα και το μνημόνιο δεν είναι μακριά, και ο COVID19 ήρθε μεγαλοπρεπώς να αποδείξει πως ο τουρισμός όσο προσοδοφόρος και να είναι δεν μπορεί να αποτελεί την κύρια πηγή για το ΑΕΠ. Μας είχαν γράψει στις εκθέσεις τους για την ανάγκη να εστιάσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας και αλλού. Αλλά μάλλον δεν τις διαβάσαμε

4. Η πανδημία άλλαξε τις ανάγκες για πετρέλαιο. Εμείς έχουμε κανένα σχέδιο Β, Γ ή έστω ένα Ω, για την περίπτωση αποχώρησης όλων των ενδιαφερόμενων για τις εξορύξεις;

5. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, παράτυποι ή μη, είναι μια πραγματικότητα. Δεν θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με τη ρητορική του μίσους , καλλιεργώντας τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και εν τέλει και την (αήττητη) βλακεία.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όμως μπήκε καλοκαίρι, άρχισαν οι μεγάλες ζέστες, η Λευκωσία μετακομίζει στον Πρωταρά και θυμάμαι έναν διευθυντή εφημερίδας που μας έλεγε, το καλοκαίρι στον κόσμο σερβίρεις καρπούζι, που είναι δροσερό, δεν του δίνεις ένα βαρύ κοκκινιστό. Έτσι και μείς, ενδεδυμένοι ελαφρώς κυκλοφορούμε στις παραλίες και για τα άλλα βλέπουμε.

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

Tags
Ήβη Λάμπρου
 
499
Thumbnail