ΑΠΟΨΗ: Η Χώρα των πηγαδιών

Ανοικτή επιστολή
Προς διαχρονικά προβληματισμένους, επιστολής εικοστής τέταρτης, το ανάγνωσμα…

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ*

(Με αφορμή μια ιστορία από το βιβλίο του Χόρχε  Μπουκάι «Ιστορίες για να σκεφτείς»)
Υπήρχε κάποτε μια χώρα. Μια χώρα που δεν την κατοικούσαν άνθρωποι αλλά πηγάδια. Πηγάδια όλων των ειδών. Πηγάδια πλούσια, πηγάδια φτωχά, πηγάδια  δημόσια και  πηγάδια ιδιωτικά, πηγάδια εκπαιδευτικά, πηγάδια πολιτικά, πηγάδια ελληνόφωνα, πηγάδια τουρκόφωνα, πηγάδια βαθιά θρησκευόμενα και πηγάδια άθεα

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ήταν όλα όμως πηγάδια ζωντανά, ή έτσι νόμιζαν,  που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με τα στόμιά τους. Τα πηγάδια με τα μεγαλύτερα στόμια μιλούσαν περισσότερο και διέδιδαν τα νέα στο πι και φι. Τα πηγάδια με το μικρότερο στόμιο ονειρεύονταν μια μέρα να καταφέρουν και εκείνα να αποκτήσουν στόμιο μεγαλύτερο για να «περνά», όπως έλεγαν η άποψή τους.

Κάποια μέρα έφτασε στη χώρα των πηγαδιών μια μόδα από κάπου μακριά. Έπρεπε, λέει, για να αποκτήσουν αξία, να επενδύσουν στο τι κατείχαν. Στο περιεχόμενό τους. Ξεκίνησε, λοιπόν, μια τρελή κούρσα. Το ένα πηγάδι συναγωνιζόταν το άλλο στο ποιο θα συσσώρευε περισσότερα αγαθά. Κάποια πηγάδια άρχισαν να επενδύουν σε νομίσματα χρυσά. Κάποια άλλα σε αξιόγραφα. Κάποια σε πίνακες σπουδαίους, κάποια σε υπέροχα γλυπτά και κάποια αραιά και πού σε βιβλία παράξενα και σοφά.

Εννοείται πως πολύ σύντομα συνειδητοποίησαν πως με όλη αυτή τη συσσώρευση αγαθών τους τελείωνε ο χώρος. Άρχισαν, λοιπόν, να επεκτείνουν τη χωρητικότητά τους. Άρχισαν να πλαταίνουν για να χωρέσουν και άλλα πολλά από τα αγαθά που με μανία κυνηγούσαν.
Με τη χωρίς μέτρο επέκταση άρχισαν να πλαταίνουν και να πλαταίνουν σε σημείο που κινδύνευαν να χάσουν τα όριά τους, να μπουν το ένα στα όρια του άλλου και να χάσουν την ταυτότητά τους.

Κάποια πηγάδια εννοείται πως όντας πιο επιθετικά από τα άλλα, με ήδη μπόλικο περιεχόμενο και επεκτατικές τάσεις, κατόρθωσαν με διάφορους τρόπους και μέσα, άλλους έντιμους και άλλους ανέντιμους,  να μπουν με επιθετικές διαθέσεις στα όρια των άλλων πηγαδιών και να  τα απορροφήσουν σιγά-σιγά.

Εννοείται πως η ζωή στη χώρα των πηγαδιών (η οποία μπορεί να προσομοιάσει με άτομα, ζευγάρια, οικογένειες, ομάδες, κόμματα, χώρες ή και το παγκόσμιο) πήγαινε από το κακό στο χειρότερο.

Διαφθορά, σκάνδαλα, ψέμα, υποκρισία, υπέρτατος εγωισμός, κατρακύλα. Κρίσεις σε όλα τα επίπεδα. Δεινά και άλλα δεινά. 

Τη λύση, τη διέξοδο από το αδιέξοδο, τη βρήκε ένα περίεργο, μοναχικό πηγάδι. Ένα πηγάδι περιθωριακό. Που δεν ανήκε σε ομάδες, που κανένας δεν το διόρισε ποτέ πουθενά, που δεν πήρε προαγωγή με μέσο, που δεν προσπάθησε να δικτυωθεί, που ήξερε το παιχνίδι αλλά αρνήθηκε να το παίξει. Είπε, βλέπετε, να σκεφτεί έξω από το κουτί, πέρα από τον συρμό. Το ανόητο! Βλέπετε νοούσε. 

Και άκουσον, άκουσον… Για να αυξήσει το περιεχόμενό του άρχισε να σκάβει όχι σε πλάτος, αλλά σε βάθος. Φτάνει πια στόμιο και ευρεία επιφάνεια. Προς τα κάτω για να σκάψει έπρεπε να ξεφορτωθεί τα βαρίδια που κουβαλούσε. Τα νομίσματα, τα κοσμήματα, τα ακριβά ρούχα, τα υπερσύγχρονα κινητά, τα ακριβά αυτοκίνητα. Μόνο άδειο μπορούσε να σκάψει σε βάθος. Και έσκαβε… έσκαβε μέχρι που βρήκε το νερό. Και για πρώτη φορά ανακάλυψε τη μαγεία, την ουσία, το πραγματικά σημαντικό.

Και βρέθηκε ακόμη ένα περίεργο, μοναχικό πηγάδι. Και εκείνο περιθωριακό, αλλά σε καμία περίπτωση παρακμιακό. Και έκανε το ίδιο ακριβώς. Ξεφορτώθηκε τα ανούσια και τότε το κενό από σαβούρα, μπόρεσε και εκείνο να πάει βαθιά. Και βρήκε στο βάθος την αλήθεια, την ουσία, το νερό.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Και μετά άλλο ένα, και άλλο ένα, και άλλο ένα…

Δεν ήταν πολλά, αλλά ανακάλυψαν πως σκάβοντας βαθιά, μπορούσαν να επικοινωνούν, αφού μοιράζονταν το ίδιο, ναι το ίδιο,  υπόγειο νερό. Την ίδια πηγή ζωής. Και τότε κατάλαβαν…

Υπογραφή: Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

 Υ.Γ.  «Δεν αργεί να καρπίσει τ' αστάχυ
δε χρειάζεται μακρύ καιρό
για να φουσκώσει της πίκρας το προζύμι,
δε χρειάζεται μακρύ καιρό
το κακό για να σηκώσει το κεφάλι,
κι ο άρρωστος νους που αδειάζει
δε χρειάζεται μακρύ καιρό
για να γεμίσει με την τρέλα,
νήσος τις έστι...»
(ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΣ Γ. Σεφέρης)

*Η Έλενα Περικλέους είναι συγγραφέας-εκπαιδευτικός

Tags
Έλενα Περικλέους
 
392
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΣΚΙΔΗΣ*

ad1mobile

Στις 22 Μαΐου 2020 η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με τροποποιήσεις, μετά από πολλές συζητήσεις, τις εισηγήσεις της κυβέρνησης για τα ενοίκια.

Όπως είναι γνωστό, ένας αριθμός ενοικιαστών, τόσο οικιστικών όσο και εμπορικών ακινήτων αντιμετώπισαν και θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν θέματα ρευστότητας λόγω της πανδημίας.

Μερίδα από αυτούς αφορά καλούς ενοικιαστές, οι οποίοι ήταν μέχρι τώρα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά η παρατεταμένη αδράνεια λόγω κορωνοϊού, τους δημιούργησε προβλήματα ρευστότητας.

Άλλη μερίδα ενοικιαστών, κακόπιστα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση απαιτώντας υπέρμετρες μειώσεις ή αναστολή στην καταβολή των ενοικίων.

Στόχος του παρόντος άρθρου είναι να ενημερώσουμε τι πραγματικά ισχύει από νομικής άποψης σ’ ό,τι αφορά τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών.

Το πρώτο σκέλος της νομοθεσίας, που τροποποιήθηκε, αφορά φορολογικές πιστώσεις προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων.

Στην ουσία, το κράτος, αναγνωρίζοντας ότι μια μαζική μείωση των ενοικίων θα ήταν τόσο άδικη όσο και αντισυνταγματική, αποφάσισε να προτρέψει τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν εθελοντικά σε διευθετήσεις με τους ενοικιαστές τους που το έχουν ανάγκη.

Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης αποφασίσει να προχωρήσει σε έκπτωση ενοικίου, τότε το κράτος θα του παρέχει φορολογικές πιστώσεις ύψους 50% στην έκπτωση που ο ίδιος έκανε.

Για να επωφεληθεί του φορολογικού κινήτρου ο ιδιοκτήτης, η έκπτωση του ενοικίου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50% του ενοικίου. Κι αυτό για μέγιστη περίοδο τριών μηνών.

Νοείται ότι για να επωφεληθεί ο ιδιοκτήτης της φορολογικής πίστωσης πρέπει να πληρώνει φόρο εισοδήματος που να υπερκαλύπτει την πίστωση. 

Για παράδειγμα, σε μηνιαίο ενοίκιο 1000 ευρώ με έκπτωση 40% για τρεις μήνες, η συνολική έκπτωση είναι 1200 ευρώ και η μέγιστη φορολογική πίστωση που θα επωφεληθεί ο ιδιοκτήτης θα είναι 600 ευρώ.

Η δεύτερη πρόνοια αφορά ακίνητα που υπόκεινται στον νόμο περί ενοικιοστασίου.

Τον Δεκέμβρη του 2019, όπως είναι γνωστό, η Βουλή είχε τροποποιήσει τον νόμο περί ενοικιοστασίου ώστε να επιτυγχάνεται ταχύτερη έξωση, σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή του ενοικίου.

Ουσιαστικά το βάρος απόδειξης της καταβολής του ενοικίου μεταφέρθηκε στους ώμους του ενοικιαστή, ο οποίος, αν δεν μπορεί να αποδείξει ότι πλήρωσε το ενοίκιο, τότε οδηγείται το θέμα στο δικαστήριο και η δίκη γίνεται πολύ πιο γρήγορα και χωρίς την παρουσία του ενοικιαστή.

Με την παρούσα τροποποίηση, αφαιρείται το δικαίωμα από τον ιδιοκτήτη να χρησιμοποιήσει τη σχετική πρόνοια του νόμου για εξώσεις, για τους μήνες Απρίλιο μέχρι και Σεπτέμβριο συμπεριλαμβανομένων, του 2020.

Δηλαδή, αν ο ενοικιαστής δεν καταβάλει το ενοίκιο για ένα ή και περισσότερους από τους πιο πάνω μήνες, ο ιδιοκτήτης δεν έχει το δικαίωμα να απαιτήσει έξωση από το Δικαστήριο.

Έχει όμως το δικαίωμα να προσφύγει στο Δικαστήριο και να απαιτήσει την καταβολή των ενοικίων του.

Είμαστε σίγουροι ότι οι καλοί ιδιοκτήτες θα βρουν μια ικανοποιητική διευθέτηση με τους συνεπείς ενοικιαστές, που πραγματικά έχουν ανάγκη την έκπτωση αυτή.

ad2mobile

Σε τελευταία ανάλυση, δεν συμφέρει σε κανένα μια πιθανή σύγκρουση που θα οδηγηθεί μάλιστα στα Δικαστήρια, με όλες τις συνεπακόλουθες συνέπειες. 

*Διευθυντής FOX Smart Estate Agency, Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ)
 

article 1