ΑΠΟΨΗ: Η κλειδαρότρυπα

Προς διαχρονικά προβληματισμένους, επιστολής δωδέκατης, το ανάγνωσμα…

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ*

Προβληματίστηκα πολύ αναφορικά με το θέμα της σημερινής, δωδέκατής μου επιστολής. Είμαι που είμαι αναποφάσιστος, και δεν αναφέρομαι στις ευρωεκλογές, εκεί ξέρω πολύ καλά τι θα ψηφίσω, γιατί θέλω επιτέλους να κάνω κάτι, για να συμβάλω στην κατεύθυνση της Ευρώπης των λαών και όχι των τραπεζών-  αυτό φυσικά είναι το θέμα μιας άλλης επιστολής- αλλά δεν αποφάσιζα τι να πρωτογράψω αφού τα θέματα ξεμυτίζουν όπως τα μανιτάρια ή τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή: 

Το ψήφισμα της βουλής για παραίτηση ή παύση του Υπουργού οικονομικών- όποιο είναι πιο βολικό- δεν έχουμε θέμα σοβαρό, αλλά το απορρίπτω, γιατί κατά βάση, χορτάσαμε από ψηφίσματα.

Η αυτοδιάλυση της Βουλής και οι πρόωρες Βουλευτικές! Αυτό ναι! Καταπληκτικό, φανταστικό  θα έλεγα πυροτέχνημα. Θα σβήσει όμως γρήγορα. Άστο και βλέπουμε.

Η Λουτ και η πρωτοβουλία της, η οποία είναι διαδικαστική (δεν το πολυκατάλαβα), αλλά παλεύει να δημιουργήσει δεδομένα. Απορρίπτεται γιατί είναι θέμα ωρών και μέχρι αύριο μπορεί και να έχει  παλιώσει

Η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και η ΔΔΟ. Ενδιαφέρον γιατί θα πρέπει κάποια στιγμή ο ΠτΔ να διευκρινήσει αν αναφέρεται σε Βασιλευόμενη (Γαλαζοαίματοι πολλοί στο νησί μας παλαιόθεν) ή Προεδρευόμενη (οι Πρόεδροι ακόμη περισσότεροι- Πολύ περισσότερο τώρα που θα είναι και εκ περιτροπής. Ίσως μια Εκ Περιτροπής Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, με Πολιτική Ισότητα ( η οποία φυσικά θα επεξηγείται σε πολυσέλιδο έγγραφο) και Μερικές Εγγυήσεις (Μία στα Τρία είναι καλή εγγύηση;), στα πλαίσια πάντα της ΔΔΟ. Λέτε να είναι αυτά τα δεδομένα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Λουτ; Με τέτοια δεδομένα μπαίνω σαφέστατα και εγώ στο διάλογο! Το βρίσκω εμφυέστατο και μπράβο της, αν το σκέφτηκε, γιατί σίγουρα δίνει τροφή για πολλή σκέψη. Αν πάλι δεν το σκέφτηκε, της το δανείζουμε! Χωρίς τόκο. Δικό της!

Το ΓΕΣΥ, που θες και εσύ αλλά δεν κάνεις και τίποτα για να το διεκδικήσεις – και σίγουρα όλοι μαζί του βάζουμε τρικλοποδιές, πολλές, πιο πολλές δεν γίνεται, κάνοντας το χάλια, ακόμη πιο χάλια (αν υπάρχει κάτι τέτοιο).

Το ένα μετά το άλλο έβρισκα πως δεν με κάλυπταν επαρκώς. Δεν είμαι αρθρογράφος εξάλλου. Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων είμαι. Το Θαύμα αναζητώ. Εκείνο το χαμένο. Είπα να χαλαρώσω μπας και μου έρθει καμιά καλύτερη ιδέα και…

Άρχισα να κρυφοκοιτάζω από την κλειδαρότρυπα τις ζωές των άλλων. Είναι το καλύτερό μου!
Ναι το κάνω καθημερινά. Το ομολογώ. Ξέρω πως δεν πρέπει αλλά δυσκολεύομαι να το ξεπεράσω και βρίσκω δικαιολογίες πως, εγώ, δεν το κάνω όπως τους άλλους. Με άλλα λόγια δεν τρέχουν τα σάλια μου την ώρα που βλέπω από την κλειδαρότρυπα. 

Είμαι σίγουρος, πως και οι πιο πολλοί από εσάς, το εξασκείτε το άθλημα και ας μην το παραδέχεστε. 
Έγινα για ακόμη μια φορά αδιάκριτος. Είδα τι πλήγωσε και πόνεσε άγνωστούς μου, σχεδόν, ανθρώπους.

Σκέφτηκα πόσο πάχυνε ή πόσο αδυνάτισε ο τάδε μακρινός γνωστός μου.

Σχολίασα φωνακτά πόσο της πάει της παιδικής μου φίλης το botox.

Αποφάσισα πως πρέπει να φωτογραφηθώ καλύτερα γιατί είναι πλέον μπανάλ η φωτογραφία που έχω αναρτημένη και δεν με κολακεύει.

Είδα αριθμό like δυσθεώρητο για ανανέωση φωτογραφίας προφίλ, και για να μην χάσω τον μεγάλωσα και εγώ ακόμη λίγο.

Πότε- πότε πετυχαίνω και κάτι πιο ζουμερό, από το πού και με ποιον πίνει ή τρώει ο τάδε ή η τάδε. Εκεί να δεις γλέντια. Μπαίνω και βλέπω σχόλια και κοινοποιήσεις. Και κοιτάζω και προφίλ και κάνω και αιτήματα φιλίας.

Σαν δεν ντρέπομαι; Να κρυφοκοιτάζω; Έλα που δεν κρυφοκοιτάζω, απλώς κοιτάζω από την κλειδαρότρυπα, την ίδια ώρα που κάποιος άλλος με κοιτάζει από τη δική μου κλειδαρότρυπα, την ίδια στιγμή που ένας τρίτος τον κοιτάζει από τη δική του κλειδαρότρυπα… και πάει λέγοντας.

Η κλειδαρότρυπα, την κλειδαρότρυπας, την κλειδαρότρυπα…

Και το ντόμινο που βγάζει τα άπλυτα, ή τα τεχνηέντως πλυμένα, στη φόρα δεν έχει τελειωμό.
Και η κακεντρέχεια. Η ζήλια. Η «καλή κουβέντα», που μπορεί να μην τη λέμε πάντα αλλά σίγουρα την σκεφτόμαστε, και κάποιες φορές την ανακυκλώνουμε κιόλας…

Ντροπή μας! Έχουμε καταντήσει μια κοινωνία που κρυφοκοιτάζει αντί να ζει. Που την κρυφοκοιτάζουν πίσω, αντί να την χαστουκίζουν για να την συνεφέρουν.

Εγώ ντρέπομαι. Εσύ ντρέπεσαι;

Υπογραφή: Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ. Θα το παλέψω να την κλείσω τη ριμάδα την κλειδαρότρυπά μου. Δεν είναι εύκολο, αλλά αυτό το Θαύμα δεσμεύομαι να το κάνω.

*Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

Tags
Έλενα Περικλέους
 
95
Thumbnail

...Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό όμως από την πολιτική ηγεσία είναι άλλο: ότι σιγά, σιγά φτάνουμε σε ένα πολύ κομβικό σημείο, όπου η Λευκωσία θα πρέπει να επιλέξει, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη, μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Δεν ξέρω αν είδατε ή αν διαβάσετε το σχέδιο νόμου για αναδιαμόρφωση της στρατηγικής των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν δεν το ακούσατε με αυτή τη μορφή, σίγουρα το ακούσατε ως «άρση του εμπάργκου των ΗΠΑ για πώληση όπλων στην Κύπρο». (Και λογικό. Διότι έτσι «διαφημίστηκε» ή έτσι «πλασαρίστηκε» από τα πλείστα ΜΜΕ. «Όπλα», «Εμπάργκο», «ΗΠΑ», «Κύπρος», «Τουρκία», «Πόλεμος» κτλ είναι λέξεις κλειδιά, ξέρετε, για τα κλικς).

Όπως και να έχει, αυτό το περιβόητο θέμα, σωστά έγινε περιβόητο και κακώς δεν προβλήθηκε ακόμη περισσότερο. Όχι όμως για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς Κύπρο. Αλλά για τα άλλα που περιέχει το Σχέδιο Νόμου, τα οποία είναι πολύ πιο σημαντικά από αυτή την μπούρδα με το εμπάργκο όπλων (ωσάν και τώρα η Κύπρος θα παραγγείλει ελικόπτερα Apache ή μαχητικά F35). 

Το σχέδιο νόμου (Eastern Mediterranean Security and Energy Act of 2019) πέραν της άρσης του εμπάργκο προνοεί: 

 • πρόταση για ίδρυση ενός Ενεργειακού Κέντρου ΗΠΑ – Ανατολικής Μεσογείου προς διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ,
   
 • πρόταση για στρατιωτική βοήθεια (FMF) ύψους 3.000.000 δολαρίων προς την Ελλάδα,
   
 • πρόταση για χορήγηση βοήθειας υπό τη μορφή στρατιωτικής εκπαίδευσης ύψους 2.000.000 δολαρίων προς Ελλάδα και Κύπρο,
   
 • παρεμπόδιση της παράδοσης των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία εφόσον αυτή προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού συστήματος S-400,
   
 • το αίτημα προς την κυβέρνηση Τραμπ να καταθέσει στο Κογκρέσο μία στρατηγική για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και έκθεση για τις κακόβουλες δραστηριότητες της Ρωσίας και άλλων κρατών στην περιοχή.

Μια απλή ανάγνωση των πιο πάνω τεσσάρων σημείων φανερώνει γιατί αυτή η Πρόταση Νόμου είναι άκρως σημαντική, ενώ θα πρέπει να σημειωθούν άλλοι δυο πολύ σημαντικοί παράγοντες στο όλο ζήτημα: 

Πρώτον. Το Σχέδιο Νόμου το εισήγαγαν στην αμερικανική Γερουσία οι Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο. Πρόκειται δηλαδή για προϊόν διακομματικής συναίνεσης, μεταξύ Δημοκρατών και Ρεπουμπλικάνων αφού ο κ. Μενέντεζ (Νιου Τζέρζι) προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα (και γνωστός φίλος της Κύπρου και Ελλάδος) και ο κ. Ρούμπιο (Φλόριντα) από τους Ρεπουμπλικανούς. Συνεπώς, πρόκειται για ένα Σχέδιο Νόμου, για το οποίο συναινούν και τα δυο κόμματα. Αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης.  

Δεύτερον. Την ικανοποίησή τους για το νομοσχέδιο εξέφρασαν το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Συνεργασίας (HALC) και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC), τα οποία θεωρούνται ως δυο από τα πλέον ισχυρά λόμπι στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα το AJC. 

Γίνεται κατανοητό ότι όλο αυτό το πλέγμα που δημιουργείται μόνο ένα βασικό στόχο έχει: 

Να αλλάξει τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και να ενταχθούν για τα καλά Κύπρος και Ελλάδα (κυρίως η Κύπρος) στην αμερικανική σφαίρα επιρροής. Με ανταλλάγματα, όπως φανερώνει το σχετικό Σχέδιο Νόμου. 

>>> Αναλύσεις / Έρευνες Brief <<<

Την ίδια ώρα όμως στόχος του Σχεδίου Νόμου δεν είναι μόνο η ενεργή εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η «εκδίωξη» της όποιας ρωσικής παρουσίας από την περιοχή. Αν όχι η καθολική «εκδίωξη» της, να επιτευχθεί τουλάχιστον μια πολύ στενή παρακολούθηση και έλεγχος των όποιων ρωσικών κινήσεων και σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου. 

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό όμως από την πολιτική ηγεσία είναι άλλο: ότι σιγά, σιγά φτάνουμε σε ένα πολύ κομβικό σημείο, όπου η Λευκωσία θα πρέπει να επιλέξει, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη, μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας

Όχι μόνο θεωρητικά, δηλώνοντας πως «ο προσανατολισμός μας είναι δυτικός» αλλά από την άλλη να γίνονται deals και να δίδεται πρόσβαση στην Μόσχα. 

ad2mobile

Ανεξαρτήτως κατάληξης του Σχεδίου Νόμου, το μήνυμα είναι πως η προοπτική των σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ υπάρχει. Και είναι η πρώτη φορά που διανοίγονται τέτοιες προοπτικές για τόσο στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Εναπόκειται στην δική μας πολιτική ηγεσία να αποφασίσει τι θέλει και με ποιον εταίρο θέλει να οδεύσει… 

article 1