ΑΠΟΨΗ: Η μάσκα η ανδροσκοτώστρα

Ο λαϊκισμός, η επιθετικότητα, η προβολή της αρρενωπότητας ως αξίας, βρίθουν στο δικό μας πολιτικό σκηνικό

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

O Trump ανακοίνωσε πως είναι θετικός στον COVID19 με ένα tweet. Ο άνθρωπος που υποτιμούσε δημόσια τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, κοροϊδεύοντας τη χρήση μάσκας, μετά τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Bolsonaro και τον Βρετανό Πρωθυπουργό Jonson

Η είδηση έφερε αναστάτωση στις αγορές, και άλλαξε τη ροή της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Πρόεδρος του οποίου ο λαϊκίστικός, υπεραπλουστευτικός, και χαοτικός του λόγος επιζητεί μεγάλες εκδηλώσεις με πλήθος κόσμου να τον χειροκροτούν, θα παραμείνει εκτός εκστρατείας για το επόμενο διάστημα.

Στις αρχές της βδομάδας είδαμε ίσως το χειρότερο τηλεοπτικό debate στην ιστορία των ΗΠΑ. Το αμερικάνικο σύστημα debate έχει μόνο έναν δημοσιογράφο να ρωτά τους δύο υποψήφιούς διαφορετικές ερωτήσεις πάνω όμως στις ίδιες θεματικές. 

Ο Trump μετέτρεψε το debate σε ματς-κακοφωνίας, αντιδρώντας ως ένας bully. Φωνάζοντας και εμποδίζοντας τον αντίπαλο του να μιλήσει, φαίνεται πως ήθελε να τον οδηγήσει σε λάθη, σε σιωπή, σε κάποιο ξέσπασμα. Ο Biden κράτησε τη γραμμή του, δεν του επέτρεψε να τον εμπλέξει σε μια κουβέντα επί προσωπικού. Κατάφερε μάλιστα στο να κρατήσει την κακή διαχείριση της κρίσης του COVID19 στη χώρα, στο προσκήνιο. Στην αντίπερα όχθη ο πρόεδρος Trump ειρωνεύτηκε τον αντίπαλο του πως φορούσε συνεχώς τη μάσκα του, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι δειλός, λιγότερο άντρας. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο Trump και πολλοί αρνητές της μάσκας την έχουν αναγάγει σε σύμβολο αδυναμίας. Αδυναμίας, ακόμα και ανικανότητας στο σώμα, στο μυαλό, στον ανδρισμό τους. Λες και η κάλυψη του στόματος και της μύτης θα τους στερήσει τη σεξουαλικότητα τους, θα τους κάνει λιγότερο ά ικανούς.

Παρατηρούμε λοιπόν μια φαλλοκρατική πτυχή κοινή σε όλους τους λαϊκιστές ηγέτες, όπως ο Trump, ο Berlusconi, ο Bucaram, ο Bolsonaro, ο Orban για να αναφέρουμε απλώς κάποιους. Ο λαϊκιστής πολιτικός που «κατέχει» την αλήθεια και γνωρίζει καλύτερα το τι θέλουν, τι χρειάζονται οι άνθρωποι ακολουθεί και μια κατασταλτική συμπεριφοράς απέναντι στο «άλλο» φύλο (γιατί είναι ένας ακόμα εχθρός). Προκαλεί παράλληλα, με ρατσιστικές δηλώσεις και προτάσεις σχετικά με τους Μουσουλμάνους και τους Ισπανόφωνους, αρνούμενος να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου και του διαχωρισμού των εξουσιών. Επιδεικνύει έναν βαθύ ανταγωνισμό έναντι ανθυποψηφίου και δημοσιογράφων. «Ο αντίπαλος είναι δειλός, οι δημοσιογράφοι σπέρνουν πάντα ψέματα», επαναλαμβάνει ακούραστα. 

Η Αμερική είναι μακριά από μας, αλλά το πολιτικό ήθος του Προέδρου της δεν είναι καθόλου άγνωστο στη δική μας πατρίδα. Επειδή η δική μας προεκλογική περίοδος πλησιάζει επικίνδυνα, ας το έχουμε κατά νου. Ο λαϊκισμός, η επιθετικότητα, η προβολή της αρρενωπότητας ως αξίας, βρίθουν στο δικό μας πολιτικό σκηνικό. Ας το προσέξουμε.

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick 

Ήβη Λάμπρου
 
665