ΑΠΟΨΗ: Η πανδημία, η οικονομία και το νέο κύμα…

•    Ποιοι καθορίζουν τις εξελίξεις το φθινόπωρο
•    Πόσο δύσκολο είναι να αντέξουν επιχειρήσεις
•    Ο τουρισμός παραμένει η αιχμή του δόρατος

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Το μεγάλο ερώτημα των ημερών, παρά την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού, τη χαλάρωση που προσφέρουν οι διακοπές, την επιστροφή στην υποτιθέμενη κανονικότητά μας, παραμένει εκεί για να ταλαιπωρεί την κοινωνία, την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Όμως, κυρίως παραμένει για να συντρίβει το σύστημα υγείας, που έχει ξεπεράσει κάθε αντοχή, να σκοτώνει την ελπίδα και να εξανεμίζει τις προσδοκίες για καλύτερες μέρες. 

Εξάλλου, όλοι θεωρούν πως ο κορωνοϊός δεν είναι ένας απλός επισκέπτης, αλλά ήλθε, του άρεσε και θα παραμείνει στη ζωή μας, για να την ταλαιπωρεί, να τη βασανίζει, να μας προκαλεί προβλήματα. 
Το ερώτημα, λοιπόν, καίριο και σημαντικό. Πόσο πιθανόν είναι να βιώσουμε ακόμη ένα νέο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο (χάσαμε και το μέτρημα); Πόσο βίαιο θα είναι και πόσο μπορεί να αντέξει το σύστημα υγείας; 

>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Ο ρυθμιστής των εξελίξεων παραμένει το ποσοστό του πληθυσμού που θα ανταποκριθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, η συμπεριφορά της μετάλλαξης «Δέλτα» και της νεοεμφανιζόμενης «Λάμδα» και άλλων μεταλλάξεων του ιού.

Βέβαια, ένα νέο κύμα εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τους θανάτους ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος του ποσοστού ανοσίας που θα πρέπει να είναι υψηλό. 
Μέχρι στιγμής, παρά τη θετική και αισιόδοξη εικόνα που παρουσιάζουν οι αρμόδιοι φορείς, παρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τα μέτρα που κατά καιρούς λαμβάνονται, δεν κερδήθηκε το στοίχημα. Σε όλο αυτό να προστεθεί και το κλίμα που καλλιεργείται και διαχωρίζει τον πληθυσμό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και τα πιθανά μεταλλαγμένα στελέχη που αλλάζουν τα δεδομένα. 

Βίοι παράλληλοι

Η υγειονομική κρίση είναι σε εξέλιξη με παρενέργειες και επιπτώσεις που κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει. Όμως, παράλληλα και ταυτόχρονα, υπάρχει μια άλλη μεγάλη αγωνία, παρά το χαλαρό και εμβολιασμένο καλοκαίρι, ότι εφόσον συνεχιστεί η πανδημία, η οικονομία θα συνεχίσει να δέχεται επιπτώσεις και μάλιστα μεγάλες. 

Γιατί πάντοτε λέμε και προτάσσουμε πως η οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι βίοι παράλληλοι με τις όποιες εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα είτε αυτό λέγεται πανδημία, ή πολεμική σύρραξη, ή άλλες παγκόσμιες και τοπικές εξελίξεις.

Η οικονομία κρατήθηκε με νύχια και με δόντια λόγω και της οικονομικής στήριξης του κράτους προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους, όμως πλέον αυτά τείνουν να εξαλειφθούν. Έτσι, ακόμη κι αν βρεθούμε και πάλι προ του διλήμματος lockdown ή συνέχιση της πανδημίας, η κυβέρνηση θα προσανατολιστεί σε μια κατεύθυνση με το λιγότερο κόστος.

Αυτό σημαίνει ότι η κάθε επιχείρηση θα  υποχρεωθεί να μετρήσει τα κουκιά της, να περιορίσει τα κόστη της, να συμμαζέψει τον προϋπολογισμό της και να λάβει τις αποφάσεις της. Ίσως αυτές να είναι οδυνηρές, ίσως ακραίες, πιθανότατα και ανέλπιστα τολμηρές. Πολλοί θα υποχρεωθούν να κλείσουν, παρόλο που δεν θέλουμε καμιά επιχείρηση να κατεβάζει ρολά, άλλοι θα βρεθούν στην ανεργία, παρόλο που δεν προσδοκούμε να μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς δουλειά, άλλοι θα αναζητήσουν συνεργασίες, συγχωνεύσεις και συνέργειες.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι. Όπως, βέβαια, είναι εδώ και ενάμιση χρόνο. Ο λογαριασμός του τουρισμού θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης τόσο για την τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία όσο και για τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό αλλά και για τα δημόσια οικονομικά. Γιατί, καλώς ή κακώς, είμαστε και θα παραμείνουμε τουριστική χώρα, όσο και να θέλουμε να προσανατολίσουμε την οικονομία μας αλλού και να εισηγηθούμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Γι’ αυτό προσοχή, αναμένατε στο ακουστικό, γιατί τα νέα των ημερών δεν είναι και τα καλύτερα! Μόνο με αυστηρά μέτρα, τήρηση του προγράμματος εμβολιασμού, ακόμη κι αν διαφωνούμε, και υπεύθυνη στάση. Διαφορετικά η φράση «θα θρηνήσουμε επί των ερειπίων» είναι πολύ κοντά.


 

Tags
Χρύσω Αντωνιάδου