ΑΠΟΨΗ: «Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, είναι αποστολή»

  • Η Κύπρος θέλει ανθρώπους καθαρούς, έντιμους και ειλικρινείς
  • Εξ αφορμής της ανάδειξης της νέας Βουλής

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Το Κοινοβούλιο είναι ο ναός της Δημοκρατίας. Εκεί όπου υποτίθεται ότι εκπροσωπούνται τα συμφέροντα των πολιτών και προβάλλονται οι απόψεις τους διά των εξελεγμένων εκπροσώπων τους. Διαχρονικά από το κυπριακό Κοινοβούλιο πέρασαν άνθρωποι που έγραψαν ιστορία στη σύγχρονη ζωή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως, τις τελευταίες δεκαετίες, με ορισμένες εξαιρέσεις, οι εκπρόσωποι του λαού απογοήτευσαν τους ψηφοφόρους τους, και γενικότερα το κοινωνικό σύνολο, με πράξεις ή παραλείψεις τους. Απογοήτευσαν τον λαό γιατί υπεράνω έθεσαν το προσωπικό και κομματικό τους συμφέρον και δεν αγωνίστηκαν για τα δίκαια των ανθρώπων που εκπροσωπούσαν. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Έτσι οι βουλευτικές εκλογές της 30ης του Μάη αποκτούν σημασία και βαρύτητα για πολλαπλούς λόγους. Διεξάγονται εν μέσω ακόμη της πανδημίας του κορωνοϊού, μια υγειονομική κρίση που δοκιμάζει το σύστημα υγείας και κυρίως τα νοσηλευτήρια, σε μια περίοδο που οι πολίτες, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις βγαίνουν λαβωμένοι, καταμετρούν τις απώλειές τους και ανασυντάσσονται για την επόμενη ημέρα.

Εκτός από το κυπριακό ζήτημα, που παραμένει πάντοτε στην ατζέντα του Κοινοβουλίου, οι νέοι βουλευτές που θα αναδειχθούν έχουν να διαχειριστούν ζητήματα που αφορούν δυο βασικούς πυλώνες: Την οικονομία και την υγεία του λαού.

Το τίμημα το πληρώνει ο λαός

Ο λαός κουράστηκε να δέχεται αγόγγυστα νομοσχέδια και αποφάσεις του Κοινοβουλίου που επιβεβαιώνουν ότι το τίμημα των μεγάλων προκλήσεων το πληρώνει πάντοτε και μόνο ο λαός. Βλέπε «κούρεμα» καταθέσεων, στήριξη της πρώην Λαϊκής, Κυπριακές Αερογραμμές, και πολλά άλλα.

Το νέο Κοινοβούλιο θα πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους καθαρούς, γνώστες των θεμάτων της οικονομίας και της υγείας, ανθρώπους που το όνομά τους δεν βρίσκεται σε λίστες εκτεθειμένων προσώπων, οι οποίοι μπορούν να γράψουν ιστορία με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις προς το συμφέρον του λαού και όχι προς το συμφέρον το δικό τους και των εταιρειών ή γραφείων τους.

Το νέο Κοινοβούλιο πρέπει να στηριχθεί με την εμπειρία των παλιών οι οποίοι δεν έχουν κηλίδες στο όνομά τους και στην υπόληψή τους και με νέους ανθρώπους με καθαρό παρελθόν, όνομα, με ιδέες και δημιουργική σκέψη. 
Ανθρώπους που είναι ενθουσιώδεις, δουλευταράδες, επικεντρωμένοι στον στόχο τους και που έχουν το σθένος να έλθουν αντιμέτωποι με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα για το κοινό καλό.

Δύσκολα χρόνια

Τα προηγούμενα χρόνια ήταν απογοητευτικά, σκληρά και δύσκολα, αλλά ταυτόχρονα δεν έδωσαν τίποτε ουσιαστικό και θετικό στην κυπριακή κοινωνία. Ανέδειξαν ανθρώπους ευτελείς, που έκαναν την Κύπρο ρεζίλι διεθνώς, ανθρώπους που δεν υπολόγισαν το συμφέρον της πατρίδας και δεν τίμησαν το όνομα του βουλευτή ως εκπρόσωπου του λαού.

Προσερχόμαστε στις εκλογές με την ελπίδα πως αυτή τη φορά θα δούμε ανθρώπους με γνώσεις αλλά ταυτόχρονα με αγάπη για την πατρίδα και τον άνθρωπο, ανθρώπους που διατηρούν τις επαγγελματικές τους ενασχολήσεις αλλά ταυτόχρονα αγωνίζονται μακριά από αυτές και δίπλα στον άνθρωπο, ανθρώπους που αντιλαμβάνονται πως χωρίς υγεία, παιδεία και οικονομία, αυτός ο τόπος δεν έχει προοπτικές και δυναμική για το μέλλον.

Ανθρώπους που θα κάνουν πράξη όσα ο Αρχαίος Έλληνας ποιητής Μένανδρος διακήρυττε. Ότι «Αρχής τετευχώς, ίσθι ταύτης άξιος» (όταν αποκτήσεις κάποιο αξίωμα, να φανείς αντάξιός του». 

Η προεκλογική περίοδος ήταν απογοητευτική με μηδαμινές κρυστάλλινες και τεκμηριωμένες θέσεις. Ας ελπίσουμε πως θα δούμε σε πράξη όσα είπε κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, είναι αποστολή» (30 Μαρτίου 1979 στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας
 

Χρύσω Αντωνιάδου
 
752