ΑΠΟΨΗ: Η πολύ μικρή απόσταση από το 2013 

Η Πολιτεία επιβάλλεται να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται το κλείσιμο επιχειρήσεων και συνεπώς η άνοδος της ανεργίας, με αντίκτυπο στον ρυθμό ανάπτυξης του κυπριακού ΑΕΠ το οποίο δεν αποκλείεται να εισέλθει σε φάση ύφεσης πέραν από τη δεδομένη επιβράδυνσή που θα καταγράψει τα επόμενα τρίμηνα μέχρι και το τέλος του δύσκολου όπως προδιαγράφεται 2020. 

Τουριστικές επιχειρήσεις, αεροπορικές εταιρείες, επιχειρήσεις μεταφορών και χώροι εστίασης αποτελούν τα πρώτα θύματα των επιπτώσεων του κορωναϊού. Θα πρέπει επίσης να καταστεί απόλυτα ξεκάθαρο ότι τα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως χρονικής ισχύος και έκτασης, θα είναι μέτρα ανακούφισης και όχι διάσωσης επιχειρήσεων. Δυστυχώς κάποιοι δεν θα αντέξουν. Στο μέσο της κρίσης που ο κορωναϊός έχει προκαλέσει οι δυνητικές επιπτώσεις δύσκολα μπορούν να υπολογιστούν, σε μια πορεία που είναι αντίστοιχη της έκτασης που ο ιός προσλαμβάνει. 

Οι αντοχές θα δοκιμαστούν, όπως επίσης και η στάση υπευθυνότητας ή όχι που θα επιδείξουν τόσο επιχειρήσεις όσο και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και η πολιτεία. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Οι επιχειρήσεις θα δείξουν το πραγματικό ανάστημά τους και για αυτά που θα κληθούν να προσφέρουν στην κοινωνία και για το πόσο καλά θωρακίστηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια έναντι μελλοντικών, δυνητικών κινδύνων αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν τόσο τον αριθμό του προσωπικού τους, όσο και τις απολαβές τους. Την ίδια ώρα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρέπει να αφήσουν στο πλάι τις -εν πολλοίς- παράλογες διεκδικήσεις για τους μισθούς και τα ωφελήματά τους. Η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση από την οποία για να ανταπεξέλθει θα πρέπει όλοι -στο μέτρο των δυνατοτήτων τους- να συνδράμουν. Για παράδειγμα εάν και εφόσον η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι υπέρ της παραχώρησης των μισθών και των ωφελημάτων που κουρεύτηκαν την περίοδο της κρίσης (2011-2016) τότε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα και κατανόηση για την κατάσταση, ωθώντας σε οικειοθελές πάγωμα αν όχι αποποίησης του εν λόγω ποσού. 

Η Πολιτεία επιβάλλεται να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις προκειμένου οι αποφάσεις της να λαμβάνουν δύο βασικές παραμέτρους υπόψη: 
1. Τον δημοσιονομικό αντίκτυπο σε συνάρτηση με τις δυνατότητες του κράτους και 
2. Το πραγματικό όφελος-βοήθεια που θα προκύψει από την κάθε κίνησή της

Συναισθηματισμοί, πολιτικά ελατήρια, πιέσεις από ομάδες οργανωμένων φορέων ή συγκεκριμένων περιοχών επιβάλλεται να παραμεριστούν. Οφείλουν όλοι να εργαστούν για το κοινό καλό. Οφείλουμε.  

Εάν είναι ένα μάθημα που έχουμε λάβει από την προηγούμενη κρίση είναι πως δυστυχώς για κάποιες επιχειρήσεις δεν θα υπάρξει δρόμος επιστροφής. Κάποιοι μοιραία θα οδηγηθούν σε λουκέτο, εάν η χρονική αλλά και η πραγματική έκταση του κορωναϊού αποδειχτεί μακρά. Η διαμεσολάβηση επτά ετών (ήταν και τότε Μάρτιος) από την κορύφωση της κρίσης του 2013 είναι μικρή εάν αναλογιστεί κάποιος πόσα πέρασε η κυπριακή οικονομία από τότε μέχρι σήμερα. 


 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ
 
349
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ


Ίσως φανώ ρομαντικός, για κάποιους γραφικούς, σε κάποιους άλλους σίγουρα αδιάφορος (μάλλον στους περισσότερους, ιδίως αυτή την περίοδο και με πολλά και σημαντικά θέματα να απασχολούν όλους μας) αλλά είναι κάποιες χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες χρειάζεται πραγματικά να κάνουμε το κάτι διαφορετικό, το κάτι παραπάνω, κάτι κάλο.

Υπάρχουν αμέτρητες οικονομικές θεωρήσεις, με πολιτικό ή καθαρά οικονομικό υπόβαθρο, οι οποίες αναλόγως φίλτρου και χρονικής συγκυρίας μπορούν να δώσουν λύσεις. Είναι άλλωστε απλό: Όταν επιδιώκεις να υποστηρίξεις μια θέση μαζεύεις όλα τα επιχειρήματα που θεωρείς ότι μπορούν να καταστήσουν λογικό, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο αυτό που προωθείς. Είναι κομμάτι τις πολιτικής ζύμωσης, ενίοτε της πολιτικής διαφωνίας και εν τέλει των πολιτικών αποφάσεων που λαμβάνονται στις δημοκρατίες, στις οποίες απαιτείται σύγκλιση απόψεων για την εξασφάλιση απαραίτητων πλειοψηφιών.

ad1mobile

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Είναι όμως αυτή η περίοδος μια φάση κατά την οποία υπάρχουν χρονικά περιθώρια που μπορούν να μεταθέτουν αποφάσεις από μέρα σε μέρα και από βδομάδα σε βδομάδα; Είναι ο καιρός για τη μακρά διαμάχη αριστερόστροφων ή δεξιόστροφων πεποιθήσεων. Προφανώς, είναι πολιτικά τα θέματα αλλά το πνεύμα που θα έπρεπε να διακατέχει όχι μόνον τον πολιτικό κόσμο αλλά  όλους μας, θα έπρεπε -για να μην πω επιβάλλεται- να ήταν διαφορετικό.

Ο ιδιωτικός τομέας κατηγορεί τον δημόσιο, ο δημόσιος το σύστημα που δεν λειτουργεί και συνεπώς τους πολιτικούς, οι πολιτικοί και τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αναλόγως περίστασης και συγκυριών, οι αριστεροί τους δεξιούς και το αντίθετο, η αντιπολίτευση την κυβέρνηση, η κυβέρνηση όλους τους άλλους, οι εργοδότες τους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι το κεφάλαιο… Και πάει λέγοντας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το πιο πάνω μοτίβο πέραν από προβλεπτό και κατ’ εμένα βαρετό είναι και αντιπαραγωγικό και μη επωφελές για τον τόπο και δεν προσφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα παρά μόνο χρονοτριβή, όταν μάλιστα καιγόμαστε για άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων.

Είναι η ώρα να αναζητήσουμε ως κοινωνία συστατικά όπως η αλληλεγγύη, η σύνεση, η αλληλοκατανόηση και ο σεβασμός. Αυτά είναι που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει η χώρα από τη δύνη του κορωνοϊού, αλλά και από τις συννεφιασμένες οικονομικά μέρες που μοιραία θα σκεπάσουν τον τόπο τους επόμενους μήνες. Την πολιτική ας την βελτιώσουμε τώρα που το χρειαζόμαστε και ας την θέσουμε σε νέο επίπεδο από δω κι έπειτα. Από φτηνό λαϊκισμό έχουμε μπουχτίσει, από ¨ευφάνταστες» ιδέες επίσης. Ας μαζέψουμε όλοι όση παραγωγική, δημιουργική και μυαλωμένη βούληση έχουμε να τραβήξουμε τον τόπο μας στο αύριο δίχως μακροχρόνιες περιπέτειες χάριν των εκλογών που είναι σε ένα χρόνο ή ακόμη περισσότερων αυτών του 2023.

article 1