ΑΠΟΨΗ: Η πραγματικά τελευταία ευκαιρία 

Δυστυχώς δεν θα είναι ούτε η πιο εύκολη, μάλλον είναι πιο δύσκολη από κάθε προηγούμενη και πιθανώς η πιο πιεστική

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

Υπάρχει η πεποίθηση ή έστω η προσδοκία ότι μετά τις λεγόμενες εκλογές στα Κατεχόμενα, μια νέα προσπάθεια για το Κυπριακό θα αρχίσει -θα επαναρχίσει και θα συνεχιστεί κατά κάποιους. Μια προσπάθεια η οποία σχεδόν τρία χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά θα είναι καθοριστικής σημασίας και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο Κυπριακό, στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Δεδομένα κάποιοι από εμάς έχουν βολευτεί ή έχουν εφησυχάσει με το status quo, πιστεύοντας ότι παρέχει ασφάλεια, πολιτική ηρεμία, περιφερειακές συμμαχίες και ευρωπαϊκή ασπίδα προστασίας και συνεπώς δεν βλέπουν με θετικό βαθμό την όποια προοπτική σοβαρών εξελίξεων στο Κυπριακό, κάτι που θα διατάρασσε το status quo. Την ίδια ώρα, αυτό που σε πολλές άλλες περιστάσεις ελέχθη αναφορικά με προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ήταν πως επρόκειτο για «τελευταία ευκαιρία». Όσοι αρνητικά αντιμετωπίζουν σχεδόν κάθε αντίστοιχη προσπάθεια σαρκαστικά αναφέρονται στα περί τελευταίας ευκαιρίας, θεωρώντας ότι πρόκειται για φράση που προέρχεται από τον «ξένο δάκτυλο» που θέλει να πιέσει για εξελίξεις, να εκβιάσει και να μετατρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία σε «κοινότητα»

Για τελευταία ευκαιρία μιλούν -κυρίως- ομάδες ή άτομα που τάσσονται εμφανώς και ιδιαίτερα θερμά υπέρ του ενδεχομένου της λύσης του Κυπριακού (θέλουν δηλαδή την ειρήνη ή για κάποιους είναι ενδοτικοί στην καλύτερη, γιατί ακούγεται και το σχόλιο πως πρόκειται για εθνικούς μειοδότες, πράκτορες ή κόσμο που έχει οικονομικό ή άλλο συμφέρον). 

Παρόλα αυτά και ανεξαρτήτως της θεώρησης των πραγμάτων, πολύ πιθανόν να μιλάμε για την -επικείμενη, εάν όντως προκύψει- τελευταία ευκαιρία. Η Τουρκία δείχνει πιο ισχυρή παρά ποτέ, η ΕΕ ακόμη αναζητά την ταυτότητα και τον προσανατολισμό της τόσο εσωτερικά όσο και ως εμπορικός ή γεωπολιτικός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή ισορροπιών, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία δεν παρουσιάζονται ως να έχουν τέτοια συμφέροντα ή βλέψεις για την περιοχή και δη για την Κύπρο που να είναι σε θέση και κυρίως να έχουν τη βούληση να πιέσουν την Τουρκία προς μια κατεύθυνση αποκλιμάκωσης των ενεργειών της. Μάλλον το αντίθετο κάνουν, με την ανοχή ή και τη συνδρομή τους σε κάποιες περιπτώσεις. 

Ακόμη και το «μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις» δεν μοιάζει να έχει τόσο μεγάλη ισχύ ως εργαλείο διαπραγμάτευσης για τη δική μας πλευρά, διότι η Τουρκία τόσο στην περίπτωση της Συρίας όσο και εσχάτως στη Λιβύη απέδειξε πως δεν χρειάζεται απαραιτήτως νομικό έρεισμα προκειμένου να επέμβει εκεί και όταν θεωρεί ότι θίγονται ή μπορεί να αποκομίσει οφέλη. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Κάποιος όμως πολύ απλά μπορεί να σκεφτεί: «Και επειδή ισχύουν όλα τα πιο πάνω σημαίνει ότι πρέπει να πάμε εκβιαστικά σε μια διαπραγμάτευση η οποία μπορεί να αποδειχθεί ετεροβαρής και συνεπώς άδικη για τους Ελληνοκύπριους;». Εύλογο ερώτημα, το οποίο ανεστραμμένο δίνει και την απάντηση. Δηλαδή τι θα γίνει εάν αποτύχει και η επόμενη προσπάθεια; Τι κινήσεις θα κάνει η Τουρκία; Πώς το ψευδοκράτος θα τύχει πλέον χειρισμού διεθνώς; Ποιος και πόσο θα πιστώσει την ε/κ πλευρά με καλή πίστη και αποφασιστικότητα για λύση; Πώς και πότε θα λυθεί με οποιονδήποτε -πλέον- τρόπο το Κυπριακό;

Οπότε ναι, θα πρόκειται όντως για την τελευταία ευκαιρία και δυστυχώς δεν θα είναι ούτε η πιο εύκολη, μάλλον είναι πιο δύσκολη από κάθε προηγούμενη και πιθανώς η πιο πιεστική από πλευράς χρόνου και επιλογών. 
 

Ανδρέας Κωστουρής
 
308
Thumbnail

Δεν θα περίμενα ποτέ πως θα ερχόταν αυτή η ώρα, αλλά προφανώς δεν έχω άλλη επιλογή. Αφού όντως πιστεύω στα χαμένα θαύματα και αγωνίζομαι, με την ελπίδα να πεθαίνει τελευταία, να τα ξαναζωντανέψω, θα πρέπει να τον φωνάξω τον παλιόφιλο τον Ηρακλή να με βοηθήσει. Θα του αναθέσω και εγώ  12  Άθλους.

ad1mobile

Βρήκα χορηγούς και θα καλοπληρωθεί. Βλέπετε τόσων χρονών που είναι τα έχει πλέον τα προβληματάκια υγείας του και θέλει να έχει και μια καβάτζα για τα υστερινά του. Μεταξύ μας, ό,τι και αν του είπα, όσο και αν προσπάθησα να τον πείσω,  δεν πιστεύει πως θα αντέξει το ΓΕΣΥ, άρα φασούλι φασούλι, φυλάει και για το γηροκομείο – έκλεισε ήδη θέση- αλλά και για πιθανά ιατρικά έξοδα που θα προκύψουν. Οι χορηγοί προέρχονται, για να κρατώ και τις πολιτικές ισορροπίες,  και από τις 3 εγγυήτριες χώρες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η Ελλάδα, ό,τι  μπορεί κάνει, αλλά πρέπει να ομολογήσω πως έχει την καλή θέληση. Συζητήσαμε ακόμη και την πιθανότητα να τον πληρώσει σε δραχμές.  Η Αγγλία συμφώνησε, με την επιφύλαξη να ολοκληρωθούν τα του Brexit και να δει τι δασμούς θα επιβάλει στο συνάλλαγμα που θα αποδεσμεύσει, αλλά σίγουρα κάτι θα πάρει μέσω του χαλουμιού. Η Τουρκία είπε πως θα το σκεφτεί σε σχέση και με την ΑΟΖ, μπορεί κάτι να του δώσει στα χωρικά ύδατα, αν μη τι άλλο κανένα τετραγωνικό μέτρο Μεσόγειο, να δένει τη βάρκα του όταν θα «αρμενίζει στο πέλαγο με βάρκα την ελπίδα».

Επειδή όμως ο Ηρακλής ο παλιόφιλος, ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιεί, δέχτηκε και με όρους αδιευκρίνιστους και ρευστούς. Καθίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια άσκηση επί χάρτου και να καθορίσουμε το περιεχόμενο των 12 άθλων, βάζοντας προτεραιότητες  αλλά και δίνοντας τους ένα σύγχρονο περιεχόμενο. Αν θα έγραφε ξανά μυθολογία είπε,  είχε αποφασίσει να την γράψει με στυλ και αν μη τι άλλο να την επανεκδώσει με τον πιο πάνω τίτλο. 

Άθλος αρ. 1: Να εξοντώσει το λιοντάρι της Νεμέας: Δύσκολος για πρώτος και είπαμε να τον αφήσουμε τελευταίο. Είχε βλέπετε με τις επιθέσεις του ερημώσει όλη τη χώρα. Ήταν αυτοκρατορικό και ναρκισσιστικό και εγωκεντρικό και αδίστακτο και Ερτογανικό . Θα βλέπαμε και θα κάναμε. Αν μας έπαιρνε θα το εξοντώναμε, αν δεν μας έπαιρνε θα το προσπερνούσαμε με διπλωματικούς ελιγμούς και τριμερείς συμφωνίες. «Δυσκολάκι» μου είπε και ήξερα πως είχε δίκαιο. 

Άθλος αρ. 2: Να εξοντώσει τη Λερναία Ύδρα το τέρας  με τα 9 κεφάλια: Ανέφικτο πήγε να μου δικαιολογηθεί στην αρχή. Το τέρας της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι καλά ριζωμένο πλέον. Έχει κλωνοποιηθεί. Δεν είναι ένα. Είναι πολλά. Κόβεις ένα κεφάλι και ξεφυτρώνουν 2. Πού κρύβεται; Πίσω από κάθε οικονομικό οργανισμό. Πίσω από κάθε πολιτικό κόμμα. Πίσω από κάθε κυβερνητικό φορέα. Πίσω από κάθε ιδιωτική επιχείρηση. Του είπα το κόλπο με την φωτιά το παλιό που είχε ξεχάσει. Να καίει τα κεφάλια κάθε που τα κόβει. Μα η φωτιά προϋποθέτει κάθαρση και απόδοση ευθυνών ανταπάντησε. Είναι αυτό εφικτό, με ρώτησε, για το νησί αυτό εν έτη 2020; Ομολογώ πως δεν κατάφερα να πω ναι,  και ας πιστεύω στα χαμένα θαύματα. Έσκυψα το κεφάλι και πήγαμε παρακάτω.

Άθλος αρ. 3: Να συλλάβει ζωντανό το ελάφι με τα χάλκινα πόδια και τα χρυσά κέρατα :  Ισχυρίστηκε ο Ηρακλής ο μέγας- σε ηλικία πια- και τρανός- τα είχε πλέον και τα κιλάκια του- πως ήταν ο άθλος από τον οποίο ίσως να ξεκινούσε και πως είναι ευκολάκι, αφού τέτοιο ελάφι δεν υπάρχει. Κάτι αγρινά που έχει υπόψη του, ξέρει πολύ καλά το πώς θα τα παγιδεύσει. Τώρα όσο για το ζωντανό είπε να μην ανησυχώ γιατί το παράνομο θήραμα όταν καλομαγειρευτεί θα είναι σχεδόν «ζωντανό»

Άθλος αρ. 4: Ο Ερυμάνθιος Κάπρος: Είπε, και με άφησε άναυδο, πως αυτό είναι λες και το έχει κάνει. Συμβολίζει, λέει, ο άθλος αυτός την προσπάθεια να περιοριστούν οι καταστροφές από τις πλημμύρες των χειμάρρων με έργα υδραυλικά. Και άκουσε, είπε, πως όλα αυτά τα λύσαμε. Ποτέ ξανά δεν θα πλημμυρίσουμε με την πρώτη βροχούλα του καλού θεού. Δεν τον πίστεψα αλλά είπα να το προσπεράσω. Εδώ θα τα χαλούσαμε;

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Άθλος αρ. 5: Να καθαριστούν οι σταύλοι του Αυγεία: 3000 βόδια, να κοπρίζουν λέει για 30 χρόνια στα γήπεδα του ποδοσφαίρου. Χειραγωγημένοι – ωραία λέξη για το σικέ- αγώνες ποδοσφαίρου. Μεγάλα ποσά σε στοιχήματα. Έλεγχος του χώρου από στοιχεία του υποκόσμου. Δεν τρόμαξε ποσώς. Όλα αυτά εύκολα θα τα διαχειριστώ είπε και ελάλησε! Μια επιτροπή δεοντολογίας με αυξημένες αρμοδιότητες. Μια γραμμή καταγγελιών, 1460. Και ένα Red Button. Διατήρηση της ανωνυμίας και προστασία των μαρτύρων. Απορώ πως δεν το σκεφτήκατε τόσα χρόνια και αφήσατε τον σταύλο σε αυτό το χάλι, δήλωσε καταληκτικά.

Άθλος αρ. 6: Στυμφαλίδες όρνιθες: Ανθρωποφάγα πουλιά. Παντού γύρω μας. Θα κροταλίσω τα κρόταλα και θα τα ξεσηκώσω τρομαγμένα. Κάνουν τα γενναία αλλά είναι «κότες». Θα τα βάλω να φαγωθούν μεταξύ τους. Θα μετατρέψω την ανθρωποφαγία τους σε κανιβαλισμό.

Άθλος αρ. 7, 8, 9 : Ταύρος της Κρήτης- Αλογα του Διομήδη- Βόδια του Γηρυόνη:  Θα τα χειριζόταν είπε εύκολα αφού εν έτη 2020 τα δικαιώματα των ζώων είναι διασφαλισμένα, με νόμους και κανονισμούς. Φιλόζωος όντας θα δημιουργούσε ένα καταφύγιο για τα τερατώδη αυτά ζώα, που με τα μυθολογικά στερεότυπα που δημιουργήσαμε, και το μονόπλευρο αφήγημα μας, τα αδικήσαμε διαχρονικά. Θα αποκαθιστούσε είπε τη φήμη τους. Μανιακά; Ανθρωποφάγα; Όλα σχετικά. Θα δημιουργούσε ένα άλλο αφήγημα λοιπόν.

Άθλος αρ. 10: Ζώνη της Ιππολύτης:  Φοβήθηκε. Αρνήθηκε. Αυτός με φεμινίστριες δεν τα έβαζε. Το πυρ το πολεμούσε, τη θάλασσα τη δάμαζε, στη γυναίκα και στο μεγαλείο της υποκλινόταν είπε. Εξάλλου τι να την κάνει μια ζώνη; Δεν ήταν συμβατή με το στυλ του.

Άθλος αρ. 11: Τα Μήλα των Εσπερίδων: Δεν το συζήτησε καν. Δεν είναι εποχή για πορτοκάλια δήλωσε. Για εισαγόμενα δεν το συζητούσε. Τα τροφοχιλιόμετρα και την κλιματική αλλαγή αυτός την σεβόταν. Θα μέναμε λοιπόν χωρίς πορτοκάλια και ας είχαμε την  πορτοκαλιά του Καραβά. 

Άθλος αρ. 12: Να φέρει τον Κέρβερο. Τον φύλακα σκύλο του κάτω κόσμου στον πάνω κόσμο: Να φέρει με άλλα λόγια τα κάτω πάνω. Άρα και τα πάνω κάτω συμπέρανα εγώ. Θα ξεκινήσει από τον 12 άθλο είπε,  και ο Δίας βοηθός!

Υπογραφή 

ad2mobile

Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.: Ποιο είναι το momentum σε όλα αυτά; Μα, η κάθαρση του ποδοσφαίρου με την καταπληκτική δημιουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας, η πολιτική απόπειρα αυτοκτονίας της ΕΔΕΚ, η επανάσταση του Ακιντζί, και το πολεμικό καζάνι που σιγοβράζει μόνιμα πλέον στη γειτονιά μας. Όσο για τον Κορονοϊό, ας τον, αυτόν τον συνηθίσαμε. 
 

article 1