ΑΠΟΨΗ: «Η πυξίδα μας σίγουρα δεν δείχνει τον Βορρά»

Ανοικτή επιστολή: Προς διαχρονικά προβληματισμένους, εβδομηκοστής πέμπτης επιστολής, το ανάγνωσμα…

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ*

Δεν ξέρω αν του την βγάλαμε την κορόνα του Κορωνοϊού. Δεν ξέρω ούτε ποια είναι η διασπορά του στην κοινότητα. Ιδέα δεν έχω αν τα φάρμακα πλέον μπορούν να τον διαχειριστούν με επιτυχία. Για το εμβόλιο δεν είμαι βέβαιη πότε ακριβώς θα είναι στα χέρια των ηρώων της πρώτης γραμμής και αν θα είναι ασφαλές και πλα πλα πλα. Δεν θα εκφράσω άποψη για το αν το ολικό lock down ήταν απαραίτητο. Δεν είμαι ειδικός στα της οικονομίας αλλά το παζάρι για την ώρα φαίνεται να λειτουργεί.

Λένε πως από Οκτώβρη και μετά θα δείξει η ανατομία για το πόσο μεγάλο ήταν το έγκλημα. Ξέρω πως είναι πολλά εκείνα που δεν ξέρω. Ξέρω όμως με απόλυτη βεβαιότητα πως δεν πάμε καλά! Γιατί λογική στα όσα κάνουμε ως κυπριακή κοινωνία δεν βρίσκω. Τι εννοώ; Εξηγώ λοιπόν:

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Εν μέσω όλων αυτών, οι ειδικοί γιατροί του δημοσίου κατάφεραν να πάρουν 21 εκ. και να προσθέσουν στο ετήσιο εισόδημα τους €32.315 (€2.690 μηνιαίως επιπρόσθετα του κανονικού τους μισθού). Μια χαρούλα λογικό ακούγεται! Σωστά δεν λέω; Και σύντομα θα ξεκινήσει με τις υπογραφές η καταβολή των κινήτρων. Ναι, τα ευρώ λέγονται πλέον κίνητρα. Την ίδια ώρα που μιλούν για ενδείξεις για κόλπα από πλευράς γιατρών και δικαιούχων του Γενικού Συστήματος Υγείας και στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Το «και» είναι σκόπιμο αφού η προσπάθεια για αναχαίτιση των καταχρήσεων για την εξωνοσοκομειακή δεν φαίνεται να έχει αποδώσει. Βαλθήκαμε να το ανατινάξουμε το ΓΕΣΥ εκ θεμελίων και θα τα καταφέρουμε δυστυχώς. Γιατί η τρομοκρατική μας δράση στα πλαίσια του ΓΕΣΥ θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης στις επόμενες γενιές: «Πώς κατάφεραν να καρατομήσουν το όνειρό της ΥΓΕΙΑΣ και να το αποχαιρετήσουν με ένα ΓΕΙΑ που έκρυβε μέσα του». Η Ευθύνη; Ναι, η ευθύνη θα είναι μεν όλονών μας. Και εκείνων που το πίστεψαν αλλά το κακομεταχειρίζονται, και εκείνων που δεν το πίστεψαν αλλά το «χρησιμοποιούν» μια χαρά για να γεμίσουν τις τσέπες τους.

Προχωρούμε σε πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση λέει, στη φιλοσοφία του «ο ρυπαίνων πληρώνει», θα φορολογούνται δραστηριότητες που ρυπαίνουν. Με τη φορολογία θα μπορέσουμε σιγά σιγά να κάνουμε λέει και τις υποδομές γιατί ο τομέας των μεταφορών θα σηκώσει στη νέα δεκαετία (2021- 2030) το μεγαλύτερο βάρος της υλοποίησης των στόχων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αφού η χρήση τους πρέπει να φτάσει το 14%. Ηλεκτροκίνηση και δημόσιες συγκοινωνίες. Τέλειότατα. Μήπως τα έχετε ακούσει ξανά; Πότε πήρατε λεωφορείο; Στις σχολικές εκδρομές; Μα και εκείνες καταργήθηκαν!

Υπουργοποιούνται 2 γυναίκες (Μπράβο μας! Καιρός ήταν!) και ένας άντρας (αναμενόμενο) και διορίζεται νέος Γενικός εισαγγελέας και νέος Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ( ενώ ο πρώτος δεν είχε ολοκληρώσει την υπηρεσία του- ψιλά γράμματα) και για κάποιες μέρες, αλήθεια τώρα, οδηγείται στην παραίτηση ο Γενικός Εισαγγελέας, αφού νιώθει πως αφήνονται αιχμές για το κύρος και την αξιοπιστία του! Κάποια ΜΜΕ σίγουρα το έκαναν. Δεν ξέρω αν είναι υπερβολική η αντίδρασή του αλλά και πάλι δεν μπορούσαμε να περιμένουμε; Γαμπρό θέλω τώρα τονε θέλω; Και να ρωτήσω κάτι, τηλέφωνα σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν να πάρεις τον συνεργάτη σου και να του πεις ρε φίλε, δεν είναι έτσι που το εννοούσα. Όλοι μιλούν για τους άλλου αλλά ποτέ με τους άλλους; Και πάντα μέσω εκπροσώπων λες και εκείνοι δεν έχουν στόμα να μιλήσουν και να πουν τι εννοούν οι ίδιοι!

Αυστηρά πρωτόκολλα παντού, την ίδια ώρα που γίνεται, κυριολεκτικά όμως, ο χαμός κάθε βράδυ, μα κάθε βράδυ;, σε χώρους εστίασης. Αναρωτιέμαι, με τόσους ελέγχους που λένε πως κάνουν και τις ελάχιστες καταγγελίες που αναφέρουν, ποιους ελέγχουν τελικά και πώς τους ελέγχουν! Ήμουν εκεί.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Είδα. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα; Σαφέστατα γιατί τότε που ήθελαν, εμένα προσωπικά με έλεγχαν αυστηρότατα για την μία και μόνη διακίνηση που έκανα. Έπρεπε λοιπόν ο κακόμοιρος να επιλέξω ανάμεσα στο φαγητό, την άσκηση και την επίσκεψη μου στην ευάλωτη γιαγιά της κοκκινοσκουφίτσας.

Βλέπετε ο λύκος καραδοκούσε στο δάσος μου και ήταν και αποτελεσματικότατος στον εντοπισμό όσων παράβαιναν τα διατάγματα και κυκλοφορούσαν παράνομα χωρίς sms. Κάτι που δείχνει πως όταν θέλουμε σαφέστατα μπορούμε.

Δεν θα αναφερθώ στο μεταναστευτικό και εννοείται ούτε στο κυπριακό, όχι γιατί δεν είναι μόνο στο χέρι μας αλλά γιατί και να ήταν, όλα τα μικρότερα που αναφέρθηκαν πιο πάνω, μάλλον δείχνουν πως και πάλι με χαλασμένη πυξίδα και σε λάθος οδικό χάρτη θα πορευόμασταν

Υπογραφή

Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ. Δεν ξέρω αν στραβός είναι ο γιαλός, αλλά σαφέστατα, στραβά, πολύ στραβά, αρμενίζουμε!

*Η Έλενα Περικλέους είναι Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

Tags
Έλενα Περικλέους
 
412
Thumbnail
  • Ποιες οι μεγάλες προκλήσεις

    ad1mobile
  • Οι ευθύνες και η συλλογική αντιμετώπισή τους

    ad2mobile
  • Η επιστροφή στη νέα κανονικότητα και η επιβίωση όσων προσαρμόζονται σε αλλαγή

Γράφει
Χρύσω Αντωνιάδου


H κρίση του COVID - 19 είναι μια πολυδιάσταση κρίση. Μια οικονομική, υγειονομική, κοινωνική κρίση, ακόμη κρίση αξιών και θεσμών. Ίσως παρόμοιές της να μην έχει ζήσει ξανά η ανθρωπότητα, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, και πανομοιότυπες κρίσεις του παρελθόντος είχαν άλλη διάσταση, άλλες, παρόμοιες μεν, αλλά διαφορετικές προεκτάσεις.

Η κρίση του κορωνοϊού εκδηλώθηκε σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή, η παγκόσμια και η ντόπια οικονομία μετρούσε ακόμη ανοικτές πληγές από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Μια κρίση που ξανάγραψε τον χρηματοοικονομικό χάρτη, διαφοροποίησε τα οικονομικά μοντέλα, επέβαλε νέες πρακτικές και νέο τρόπο σκέψης. 

Στην κρίση του κορωνοϊού η πίεση είναι διαφορετική, πολύ μεγαλύτερη, σε άλλη διάσταση. Η πίεση είναι διπλή: για τις κυβερνήσεις και τους ιδιωτικούς οργανισμούς. Και είναι περίπλοκη γιατί δεν ξέρει κανείς πότε και πώς θα τελειώσει και ποια ανοικτά μέτωπα θα αφήσει.

Διακόπτεται η αλυσίδα εφοδιασμού, επηρεάζεται η αγορά εργασίας και το εργατικό δυναμικό, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να προδιαγράψουν το μέλλον τους, οι κυβερνήσεις υποχρεώνονται να λάβουν νέες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν όλο το πλέγμα της οικονομικής ζωής, οι κεντρικές τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν τον τραπεζικό τομέα και να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Διάφοροι κλάδοι υποχρεώθηκαν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους και επανέρχονται σταδιακά, με μεγάλες απώλειες, στη νέα κανονικότητα.

Οι προκλήσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν με αλυσιδωτές παρενέργειες για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις ίδιες τις κυβερνήσεις.
Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται, σε κυβερνητικό και ιδιωτικό επίπεδο, πρέπει να στηρίζονται στην αμοιβαία συνεργασία για το γενικό συμφέρον και στην υπόθεση ότι υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα ο ιός να επιστρέψει ξανά. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Μετεξέλιξη
Γι’ αυτό και η κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από ένα διαφορετικό φακό, με επίκεντρο τη μετεξέλιξη. Τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη λιγότερη εξάρτηση από τον τουρισμό, νέα οικονομικά μοντέλα, με περισσότερη κοινωνική αλληλεγγύη.

Αυτή η περίοδος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Είναι μια περίοδος που οφείλουμε όλοι, κράτος, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, να δράσουμε προληπτικά και να αναλάβουμε ο καθένας την ευθύνη για την ομαλή και πλήρη επιστροφή στη νέα κανονικότητα. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Ίσως με λιγότερη φυσική παρουσία στους χώρους εργασίας μας, με μειωμένη παρουσία στις τράπεζες, στη δημόσια υπηρεσία, σε υπηρεσίες του ημιδημόσιου τομέα. Με περισσότερα και επαρκή μέτρα ασφάλειας για την υγεία μας, με περισσότερη υπευθυνότητα και σεβασμό προς τον καθένα και την καθεμιά. 

Υπάρχουν στιγμές στην πορεία της ανθρωπότητας, στην ιστορία της ανθρώπινης ύπαρξης, που ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να ξεφύγει από αυτά που έχει μάθει, που έχει συνηθίσει, από τα γνωστά και ασφαλή. Να εγκαταλείψει τη «comfort zone» του, να κοιτάξει μπροστά, να δοκιμάσει νέα, ακόμη κι αν του φαίνονται δύσκολα και πολύπλοκα. Η νέα κανονικότητα αυτό επιβάλλει! Να εγκαταλείψουμε τις παλιές συνήθειες, τα παλιά και δοκιμασμένα, που μέχρι πριν λίγους μήνες τα εκτελούσαμε με ευκολία και να δούμε τι άλλο μπορούμε να δοκιμάσουμε. Οικονομικά μοντέλα, νέους τρόπους εργασίας, επιλογές που μέχρι τώρα τις φοβόμασταν, ήμασταν καχύποπτοι και διστακτικοί. Ίσως κάποιες στιγμές στη ζωή μας, στη χώρα μας, στην οικονομία μας, στη δουλειά μας, πρέπει να επιχειρήσουμε τις ανατροπές, τις μεγάλες ανατροπές, για να επιβιώσουμε. 

Να κάνουμε πράξη και νέο τρόπο ζωής τη ρήση του Δαρβίνου ότι «Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές».

article 1