ΑΠΟΨΗ: Ισορροπώντας στο τεντωμένο σκοινί του χρέους

Μία έξοδος στις αγορές... πολύ ξεχωριστή

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

Κριτική, γκρίνια, εύσημα, αδιαφορία και κάποιες, έστω περιορισμένες, πολιτικές τοποθετήσεις συγκέντρωσε η κίνηση του Υπουργείου Οικονομικών για έξοδο στις αγορές. Μία έξοδος η οποία χαρακτηρίστηκε -μεταξύ άλλων- ως ξεχωριστή, αφού η Κύπρος για πρώτη φορά εξέδωσε ομόλογο ωρίμανσης 30 ετών. 

Παρόλα αυτά, η ουσία του θέματος δεν αφορά το αμελητέο -σε σχέση με τον όλον- ποσό που εξασφάλισε το κράτος από την εν λόγω έξοδο στις αγορές, το οποίο αντιστοιχεί στο 5-6% του δημοσίου χρέους. Υποθέτω ότι παρόμοιες έξοδοι θα γίνουν και στους επόμενους μήνες αλλά και στα επόμενα 2-3 χρόνια. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η διαχείριση του δημοσίου χρέους, το οποίο είναι κατά πολύ πιο πάνω από το υποφερτό 60%, όπως υπαγορεύεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά και με σύνεση. Η συσσωρευμένη διόγκωσή του κατά τα έτη πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του Μνημονίου, σε συνδυασμό με τα έτη ελλειμμάτων αναγκάζει την Κύπρο να σχεδιάζει και να υλοποιεί ιδιαίτερα προσεκτικό πλάνο διαχείρισης του χρέους. 

Το πλάνο βασίζεται στους ακόλουθους, βασικούς πυλώνες: 

1.Σταδιακή αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους. 

2.Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται πλεονασματικοί προϋπολογισμοί για αποπληρωμές και ευνοϊκές αναχρηματοδοτήσεις του χρέους, λόγω των μηνυμάτων προς το εξωτερικό ότι η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών είναι νοικοκυρεμένη και επομένως μειώνονται οι κίνδυνοι. 

3.Ο συνδυασμός πλεονασμάτων και μείωσης του χρέους θα βελτιώσουν τη δημοσιονομική κατάσταση του κράτους και συνεπώς θα βελτιώσουν τις αξιολογήσεις της χώρας, επιφέροντας φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές.

Η βέλτιστη δυνατή διαχείριση του δημοσίου χρέους επιβάλλει κινήσεις όπως αυτή της έκδοσης του 30ετούς ομολόγου, προκειμένου η ωρίμανση χρέους να απλωθεί χρονικά, ούτως ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες λήξεις εντός μικρού χρονικού διαστήματος.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που πιστεύω ότι αντίστοιχες κινήσεις θα ακολουθήσουν και το επόμενο διάστημα. Εάν οι κινήσεις διαχείρισης του χρέους αντιμετωπιστούν θετικά και από τις αγορές, τότε οι πιθανές καλύτερες αξιολογήσεις θα επηρεάσουν θετικά (προς όφελος της Κύπρου) τις αποδόσεις για τα κυπριακά ομόλογα. Βεβαίως, η στοχοπροσήλωση της χώρας θα πρέπει να βασιστεί και σε κινήσεις μεταρρυθμίσεων, αύξησης της ανταγωνιστικότητας, διεύρυνσης των τομέων στους οποίους βασίζεται η κυπριακή οικονομία, αλλά και περιορίζοντας της εξάρτηση σε ανελαστικές δαπάνες. Μια από αυτές αφορά το μισθολόγιο του δημοσίου, κάτι που αποτελεί τον μεγαλύτερο και πιο πρόσφατο πρόβλημα για τα δημόσια οικονομικά και που σαφώς μπορεί να επηρεάσει την προαναφερθείσα παράθεση σημείων αναφορικά με την προσπάθεια μείωσης του δημοσίου χρέους.    

Tags
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ
 
343
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑΔΟΥ*

ad1mobile

Ο Δεκέμβρης σηματοδότησε τη λήξη του πρώτου κύκλου παρουσιάσεων σε συγκεκριμένα δημόσια λύκεια για τον οικονομικό αναλφαβητισμό, μια πρωτοβουλία την οποία ξεκίνησε ο Σύνδεσμος CFA Cyprus στην Κύπρο τον περασμένο χρόνο σε ιδιωτικά σχολεία, λαμβάνοντας πολύ θετικά σχόλια και κερδίζοντας τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας. Από τον Ιανουάριο 2020 συνεχίζουμε τις παρουσιάσεις μας σε ιδιωτικά σχολεία, με τον αριθμό των μαθητών στους οποίους έγινε η σχετική παρουσίαση να αγγίζει σχεδόν τους 1000. 

Η κύρια ιδέα είναι η παρουσίαση βασικών χρηματοοικονομικών γνώσεων σε μαθητές λυκείων, με σκοπό την ενημέρωσή τους αλλά και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης σε θέματα προσωπικού χρηματοοικονομικού προγραμματισμού. 

Η εμπειρία ήταν απρόσμενα θετική για εμάς αφού μέσω αυτής της πρωτοβουλίας είχαμε την ευκαιρία να μεταδώσουμε σημαντικά μηνύματα προς τους νέους μας και να ακούσουμε τις δικές τους ερωτήσεις και προβληματισμούς. Τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές είχαν πολύ θετικές αντιδράσεις, σχολιάζοντας ότι θα ήθελαν να έχουν πιο πολλές ευκαιρίες να ακούσουν και να ενημερωθούν για πρακτικά χρηματοοικονομικά θέματα. Όλα τα σχολεία μας αποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη και καλοσύνη, ενώ το Υπουργείο Παιδείας ανέλαβε με επιτυχία τον συντονισμό μεταξύ των σχολείων και του Συνδέσμου μας. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η εξέλιξη του χρηματοοικονομικού και τραπεζικού τομέα, και ειδικά η αυτοματοποίησή τους, ενισχύει τη σημαντικότητα του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, αφού πλέον οι ενήλικες θα καλεστούν να αποφασίζουν και να αυτοματοποιούν πολλές χρηματοοικονομικές επιλογές και διαδικασίες με δική τους ευθύνη και γνώση, ιδιαίτερα όσον αφορά βασικές χρηματοοικονομικές και τραπεζικές λειτουργίες. Επίσης, η (μη επαρκής) συνταξιοδότηση εξελίσσεται σε πολύ σημαντικό θέμα ειδικά λόγω και της γήρανσης του πληθυσμού, που συνεπάγεται ότι οι νέοι μας θα πρέπει να γνωρίζουν βασικές χρηματοοικονομικές αρχές για να μπορούν να προχωρήσουν σε επιπρόσθετες διευθετήσεις για την εξασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος κατά τη διάρκεια των συνταξιοδοτικών τους χρόνων. 

Οι μαθητές των σχολείων αλλά και των πανεπιστημίων έχουν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από τη μάθηση βασικών χρηματοοικονομικών θεμάτων, όπως είναι ο σωστός χρηματοοικονομικός προγραμματισμός, η σωστή διαχείριση του χρέους, η σημασία των σωστών επενδύσεων αλλά και των σωστών επιλογών όσον αφορά μεγάλες κεφαλαιουχικές αγορές. Οι λόγοι που θα επωφεληθούν ιδιαίτερα οι μαθητές σχολείων και πανεπιστημίων είναι γιατί, πρώτον, έχουν τον μακρύτερο επενδυτικό ορίζοντα μέχρι τη συνταξιοδότησή τους και έτσι τη δυνατότητα να επωφεληθούν το μέγιστο από τον ανατοκισμό και τον σωστό προγραμματισμό, και δεύτερον, επειδή είναι σε αυτές τις ηλικίες που χτίζονται οι βάσεις και οι συνήθειες για τη σωστή διαχείριση τους χρέους και τη σημασία της αποταμίευσης. 

Σαν Σύνδεσμος CFA Cyprus θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε μέσω της Πρωτοβουλίας Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού που έχουμε ξεκινήσει τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά σχολεία αλλά και σε πανεπιστήμια. Είμαστε όμως της άποψης ότι η διδασκαλία βασικών χρηματοοικονομικών θεμάτων πρέπει να ενταχθεί στη μαθησιακή ύλη όλων των σχολείων, σε μόνιμη βάση, καθώς αυτές είναι οι δεξιότητες οι οποίες θα αποδειχτούν αναγκαίες στην καθημερινότητα των νέων. 

ad2mobile

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο Παιδείας για την υποστήριξή τους, τις διευθύνσεις και τους υπεύθυνους των διαφόρων σχολείων, τόσο δημοσίων όσο και ιδιωτικών, που έχουμε επισκεφτεί μέχρι σήμερα, αλλά και τα διάφορα μέλη μας που συνεισφέρουν σε αυτή την πρωτοβουλία κοινωνικού οφέλους.

*Επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου (CFA Society Cyprus)

article 1