ΑΠΟΨΗ: Ισορροπώντας στο τεντωμένο σκοινί του χρέους

Μία έξοδος στις αγορές... πολύ ξεχωριστή

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

Κριτική, γκρίνια, εύσημα, αδιαφορία και κάποιες, έστω περιορισμένες, πολιτικές τοποθετήσεις συγκέντρωσε η κίνηση του Υπουργείου Οικονομικών για έξοδο στις αγορές. Μία έξοδος η οποία χαρακτηρίστηκε -μεταξύ άλλων- ως ξεχωριστή, αφού η Κύπρος για πρώτη φορά εξέδωσε ομόλογο ωρίμανσης 30 ετών. 

Παρόλα αυτά, η ουσία του θέματος δεν αφορά το αμελητέο -σε σχέση με τον όλον- ποσό που εξασφάλισε το κράτος από την εν λόγω έξοδο στις αγορές, το οποίο αντιστοιχεί στο 5-6% του δημοσίου χρέους. Υποθέτω ότι παρόμοιες έξοδοι θα γίνουν και στους επόμενους μήνες αλλά και στα επόμενα 2-3 χρόνια. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η διαχείριση του δημοσίου χρέους, το οποίο είναι κατά πολύ πιο πάνω από το υποφερτό 60%, όπως υπαγορεύεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά και με σύνεση. Η συσσωρευμένη διόγκωσή του κατά τα έτη πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του Μνημονίου, σε συνδυασμό με τα έτη ελλειμμάτων αναγκάζει την Κύπρο να σχεδιάζει και να υλοποιεί ιδιαίτερα προσεκτικό πλάνο διαχείρισης του χρέους. 

Το πλάνο βασίζεται στους ακόλουθους, βασικούς πυλώνες: 

1.Σταδιακή αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους. 

2.Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται πλεονασματικοί προϋπολογισμοί για αποπληρωμές και ευνοϊκές αναχρηματοδοτήσεις του χρέους, λόγω των μηνυμάτων προς το εξωτερικό ότι η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών είναι νοικοκυρεμένη και επομένως μειώνονται οι κίνδυνοι. 

3.Ο συνδυασμός πλεονασμάτων και μείωσης του χρέους θα βελτιώσουν τη δημοσιονομική κατάσταση του κράτους και συνεπώς θα βελτιώσουν τις αξιολογήσεις της χώρας, επιφέροντας φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές.

Η βέλτιστη δυνατή διαχείριση του δημοσίου χρέους επιβάλλει κινήσεις όπως αυτή της έκδοσης του 30ετούς ομολόγου, προκειμένου η ωρίμανση χρέους να απλωθεί χρονικά, ούτως ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες λήξεις εντός μικρού χρονικού διαστήματος.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που πιστεύω ότι αντίστοιχες κινήσεις θα ακολουθήσουν και το επόμενο διάστημα. Εάν οι κινήσεις διαχείρισης του χρέους αντιμετωπιστούν θετικά και από τις αγορές, τότε οι πιθανές καλύτερες αξιολογήσεις θα επηρεάσουν θετικά (προς όφελος της Κύπρου) τις αποδόσεις για τα κυπριακά ομόλογα. Βεβαίως, η στοχοπροσήλωση της χώρας θα πρέπει να βασιστεί και σε κινήσεις μεταρρυθμίσεων, αύξησης της ανταγωνιστικότητας, διεύρυνσης των τομέων στους οποίους βασίζεται η κυπριακή οικονομία, αλλά και περιορίζοντας της εξάρτηση σε ανελαστικές δαπάνες. Μια από αυτές αφορά το μισθολόγιο του δημοσίου, κάτι που αποτελεί τον μεγαλύτερο και πιο πρόσφατο πρόβλημα για τα δημόσια οικονομικά και που σαφώς μπορεί να επηρεάσει την προαναφερθείσα παράθεση σημείων αναφορικά με την προσπάθεια μείωσης του δημοσίου χρέους.    

Tags
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ