ΑΠΟΨΗ: Ηθικά Χρεωκοπημένο και το Facebook

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Το πρώτο μάθημα στο πανεπιστήμιου αυτή το εξάμηνο αφορούσε στις ΜΜΕ και τις θεωρίες επικοινωνίας. Και πριν καν πιάσω τον Mcluan , τον Mcquail και τον Gerbner, πριν ασχοληθούμε με θέματα πλαισίωσης ή την πολιτική οικονομία των μέσων, η επικαιρότητα  διάνθησε την ατζέντα δίνοντας μου πολλές πάσες για το ρόλο και την σημαντικότητα των Μέσων Επικοινωνίας. 

1. Το Facebook και η ευρύτερη οικογένεια του, το φωτολαγνικό Instagram  το Messenger και, το σημαντικότατο WhatsApp, μια υπηρεσία που έχει γίνει το de facto σύστημα τηλεφωνίας και ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων σε μεγάλο μέρος του κόσμου τέθηκαν εκτός λειτουργίας, 

2. Όλα αυτά είναι κάτι παραπάνω από εφαρμογές:  Έχοντας μια υποδομή εισόδων, συστήματα παρακολούθησης και άλλες ενσωματώσεις  το Facebook εξυπηρετεί sites μεγάλων και μικρών οργανισμών εισπράττοντας για κάθε κλικ, για κάθε διαφήμιση, για κάθε like.  Ολόκληρο το διαδίκτυο επιβραδύνθηκε δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα σε όλο τον (δικτυωμένο) πλανήτη.

3. Μια πρώην εργαζόμενη, μια επιστήμονας, αναλύτρια δεδομένων, στο Facebook, κατέθεσε στην αμερικανική βουλή για την εταιρεία.   Έδωσε μια σαφή και λεπτομερή ματιά για τις διαδικασίες μέσα στον τεχνολογικό γίγαντα. Εξήγησε πως  βλάπτει τα παιδιά, σπέρνει τον διχασμό και υπονομεύει τη δημοκρατία επιδιώκοντας την ιλιγγιώδη ανάπτυξη και τα «αστρονομικά κέρδη». Χαρακτήρισε το Facebook ως ηθικά χρεοκοπημένο. 

4. Το IATSE, ένα συνδικάτο  επαγγελματιών θέατρου και κινηματογράφου στις ΗΠΑ υπερψήφισε την πρόταση για  απεργιακές κινητοποιήσεις στον κινηματογραφική  και την τηλεοπτική βιομηχανία διαμαρτυρόμενοι για τις  κακές συνθήκες εργασίας σε πλατφόρμες  όπως το Netflix.  Η πανδημία άλλαξε τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, περιόρισε τις παραγωγές, και ανάγκασε  συμβιβασμούς και «εκπτώσεις» σε όλους τους τομείς εργοδότησης. Η απεργία αυτή ουσιαστικά σταματά τις παραγωγές  του Hollywood.

5. Η Adidas συνεργάζεται με την Microsoft  ώστε να κυκλοφορήσει παπούτσια για τα 20χρονα του Xbox.

6. H Adele, μετά από έξι χρόνια βγάζει καινούριο άλμπουμ και ήδη θεωρείται πως θα δούμε καινούριο ρεκόρ πωλήσεων. 

Αυτή τη βδομάδα, θα αρχίσω το μάθημα με την βράβευση των δύο δημοσιογράφων, της Maria Ressa  από τις Φιλιππίνες και τον Dmitry Muratov την Ρωσία.

>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Θα αρχίσω με το πόσο με ενοχλεί η όψιμη και ξεκάθαρα περιορισμένη χρονικά, ενασχόληση της κοινωνίας (και των περισσότερων ΜΜΕ)  με την ελευθεροτυπία και το δικαίωμα στην πληροφορία και θα προσπαθήσω να μεταφέρω στους φοιτητές μου την ανάγκη για ανεξάρτητη και πολύπλευρη δημοσιογραφία. Μια δυναμική δημοσιογραφική παρουσία, χωρίς κουμπαριές με τους πολιτικούς, χωρίς εξαρτήσεις από  άλλα κέντρα εξουσίας, είναι απαραίτητη για την λειτουργία μιας ευνομούμενης πολιτείας.

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick.

 
780