ΑΠΟΨΗ: Και τώρα κυβέρνα

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ


Θα μείνει στην ιστορία όντως ως ο ηγέτης που οδήγησε τη χώρα έξω, όχι από μία, αλλά δύο σημαντικές κρίσεις; Μήπως θα αξιολογηθεί από τους ιστορικούς ως ένας σοβαρός πολιτικός που έβαλε το εθνικό πάνω από το όποιο προσωπικό, πολιτικό ή επιχειρηματικό συμφέρον; Θα αποτιμηθεί άραγε όντως ως χρήσιμος παρά ως αρεστός ή τελικά η πολιτική του υστεροφημία όπως ο ίδιος την φαντάζεται θα υπερισχύσει του γενικού καλού; Για κάποιους έχουν ήδη καθοριστεί οι απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα, ωστόσο, η εναπομείνασα θητεία διάρκειας 22 ακόμη μηνών που έχει ο Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να αλλάξει θετικά ή αρνητικά το όποιο πολιτικό κύρος, το πρόσημο στα πεπραγμένα του και σαφώς τί χώρα θα παραδώσει στον διάδοχό του.   

Έχοντας ενώπιόν του το πιο σκληρό αδιέξοδο στο Κυπριακό, τουλάχιστον από το 2004 κι έπειτα, με την οικονομική κατάσταση λόγω της πανδημίας να είναι σε οριακό σημείο και την εικόνα της χώρας διεθνώς να είναι κουρελιασμένη από τις διαδοχικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των διαβατηρίων, ο Νίκος Αναστασιάδης πορεύεται προς την ολοκλήρωση της δεκαετούς πορείας του ως επικεφαλής του κράτους. Σε αυτό το μικρό, πλέον, διάστημα χρειάζεται να κάνει πολλά προκειμένου να αναστρέψει το αρνητικό -σε πολλά επίπεδα- κλίμα και κυρίως να δώσει ουσιαστική προοπτική για το μέλλον του τόπου, σε επίπεδο Κυπριακού, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Με απόλυτη ευκρίνεια στη Γενεύη επιβεβαιώθηκε το κλισέ που υπαγορεύει ότι το «κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα» ή ότι «η τουρκική αδιαλλαξία…». Ταυτόχρονα όμως, η Γενεύη δεν αποτέλεσε ούτε την αρχή ούτε το τέλος στην ιστορία του Κυπριακού. Το μομέντουμ που χάθηκε στο Κρανς Μοντανά, ανεξαρτήτως πολιτικής ερμηνείας και του σεναρίου που ο καθένας θέλει να πιστεύει ή που όντως ισχύει, σε συνδυασμό με την επιδεικτικά παγερή αδιαφορία που τηρήθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για ουσιαστικό διάλογο και μάλιστα όταν στην άλλη πλευρά βρισκόταν ο μετριοπαθής και υπέρ της λύσης στη βάση ΔΔΟ, Μουσταφά Ακιντζί, δύσκολα μπορεί να συγχωρεθεί ακόμη και από Συναγερμικούς, οι οποίοι όχι μόνο μία αλλά πολλές φορές έχουν στηρίξει ή έχουν βαδίσει πλάι πλάι στο πολιτικό μονοπάτι το οποίο και ο ίδιος περπάτησε. 

Η χώρα αργά αλλά σταθερά εισέρχεται στα περιγραφόμενα ως αχαρτογράφητα νερά του Κυπριακού, κάτι που μοιραία οδηγεί στους σχεδιασμούς στη στρατηγική της επόμενης μέρας, στους τρόπους -αν υπάρχουν δηλαδή- που θα καταδείξουν ότι η ευθύνη του αδιεξόδου βαραίνει την άλλη πλευρά.  

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Την ίδια ώρα, η διαχείριση της πανδημίας σε συνδυασμό με τον χειρισμό των οικονομικών παραμέτρων που δημιουργούνται σαφώς δε βρίσκεται στην αρχή, ωστόσο είναι ακόμη αβέβαιο πότε μπορεί να λεχθεί ότι όντως βρισκόμαστε στην έξοδο της πανδημίας και σε φάση επανόδου στην κανονικότητα. Εισοδήματα και θέσεις εργασίας έχουν χαθεί, μισθοί έχουν ψαλιδιστεί και το περιβάλλον σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι κατασκευές που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία και τον τερματισμό του επενδυτικού προγράμματος αντίστοιχα παραμένει θολό.  Αυτά τα στοιχεία δεν προκαλούν προβληματισμό για φέτος μόνο, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, αφού οι τεράστιοι οικονομικοί πόροι που έχουν διατεθεί προς αντιμετώπιση της πανδημίας αφήνοντας εκτεθειμένη την πολιτεία έναντι απροσδόκητων, μελλοντικών κινδύνων. 

Ο Αναστασιάδης και το κυβερνητικό του σχήμα, χρειάζονται άμεσα νίκες και μάλιστα σημαντικές προκειμένου η χώρα να επανακτήσει την ηρεμία και τις οικονομικές συνθήκες που έχουν διασαλευθεί από την τρέχουσα κρίση αλλά και από τα δικά της λάθη. 

Στη βάση της σύνθεσης που θα έχει η νέα Βουλή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και συνεπώς ο ΔΗΣΥ οφείλουν να προσεγγίσουν τις περισσότερες δυνατές πολιτικές δυνάμεις με σκοπό την επίτευξη μίνιμουμ σύγκλισης σε ουσιώδη ζητήματα που θα προσδώσουν μεταρρυθμιστικό αέρα και δυναμική ανάπτυξης στην οικονομία. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Προώθηση μεταρρυθμίσεων που έχουν μείνει πίσω με εξόχως σημαντικό αντίκτυπο για την οικονομική απόδοση και την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου (Δημόσιο, Δικαιοσύνη, Τοπική Αυτοδιοίκηση) αποτελούν στοιχεία σημαντικά για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στη σωστή βάση και όχι με τις στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. 

Για μια σειρά από λόγους, που είμαι σίγουρος ότι υπολογίζει ο Αναστασιάδης, όπως το καλό του τόπου, της παράταξης από την οποία προέρχεται και της οποίας ηγείτο πριν αναλάβει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, αλλά και την πολιτική του υστεροφημία ο ίδιος κάποια στιγμή, πολύ σοβαρά, πρέπει να αντιληφθεί ότι η τακτική της μετάθεσης των προβλημάτων για παρακάτω ή η ηθελημένη αποφυγή σχολιασμού σημαντικών θεμάτων όχι απλώς δεν επιλύει ή εκτονώνει τα προβλήματα αλλά αντίθετα τα διογκώνει, όπως και την αγανάκτηση του κόσμου η οποία συνήθως οδηγεί σε επιλογή λαϊκιστών, ακραίες αντιδράσεις ή πλήρους αδιαφορίας και απαξίωσης. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Σε 22 μήνες θα πρέπει να γίνουν πράγματα που δεν έγιναν σε οκτώ χρόνια, παρά τις δύο μεγάλες κρίσεις που έχει χειριστεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Για να προχωρήσουν έστω κάποια από αυτά απαιτείται: 

1.    Πολιτική βούληση και 

2.    Σύνεση, εποικοδομητική δηλαδή διάθεση και όχι αντιπαραθέσεις για το θεαθήναι.

Εάν ο Αναστασιάδης έχει την αποφασιστικότητα, την ικανότητα και τις αντοχές για το τελευταίο -και ίσως σημαντικότερο μίλι της πολιτικής του σταδιοδρομίας- είναι κάτι που θα αποδειχθεί τον Μάρτιο του 2023, όταν θα γίνει η αποτίμηση της πορείας του. Οι προθέσεις και ο τόνος που ο ίδιος θα θελήσει να δώσει είναι στοιχεία τα οποία άμεσα θα διαφανούν.  

Ανδρέας Κωστουρής