Ανοικτή επιστολή - Προς  διαχρονικά προβληματισμένους, εξηκοστής  όγδοής επιστολής, το ανάγνωσμα…

Μας έκλεψε την άνοιξη και τώρα; 
Τώρα πάει να μας αλλοιώσει και το καλοκαίρι! Χαλάλι. Ένα καλοκαίρι είναι, θα το αντέξουμε. Πού θα πάει όμως; Δεν θα του περάσει, θα την πάρουμε τη ζωή μας πίσω γιατί απλούστατα δεν μας αρέσει αυτή που μας εισηγείται!

Χωρίς αγκαλιές; Χωρίς χειραψίες; Χωρίς φιλιά; Χωρίς ευάλωτους στη παρέα μας; Χωρίς ηλικιωμένους γύρω μας; Χωρίς πλησιάσματα κεφαλιών και σωμάτων; Χωρίς φλερτ για τους έφηβους; Χωρίς μεγάλες συνάξεις; Χωρίς πάρτι; Χωρίς παιχνίδια στην παραλία; Χωρίς ποδόσφαιρο στις αλάνες; 
Τι θα μας μείνει; Μια υπέροχη θάλασσα για κολύμπι. Μια καλοκαιρία που θα μας δίνει ελπίδα. Οι αγαπημένοι μας υγιείς, έστω και από μακριά. Όμορφες οικογενειακές στιγμές. Χρόνο να αναστοχαστούμε και να επαναπροσδιοριστούμε.

Χωρίς καβγάδες; Χωρίς σπρωξίματα; Χωρίς βία; Για τα τελευταία λέω μακάρι, αλλά πού; Δυστυχώς η ενδοοικογενειακή βία σε περιόδους κρίσης και άλλων δεινών κορυφώνεται… Δύο Θάνατοι σε μια βδομάδα…

Χωρίς λοιπόν. Ακούμε οδηγίες και προχωρούμε. Εκείνο που δεν θα αντέξω, όντας γνήσιος οικολόγος- αφού είμαι ο Ρομπέν των Δασών, ok  των Καμένων Δασών,  και ναι,  και των Χαμένων Θαυμάτων-  είναι εκείνο με το οποίο θα αντικατασταθεί αυτό το χωρίς…

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Μα με το πλέξιγκλας; 
Με το πλαστικό να εισβάλλει παντού; Επιστρέφουμε λέει στην κυριαρχία του πλαστικού…
Θα μας απομονώσουν σε πλαστικά κουτιά από πλέξιγκλας; 
Θα μας φορέσουν πλαστικές ασπίδες προστασίας του προσώπου;
Θα μας δώσουν πίσω τις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης για να μην μεταφέρουμε τον ιό με τις σακούλες των πολλών χρήσεων;
Θα γίνει το πλαστικό μόνιμη επικάλυψη των χεριών μας στερώντας μας την αφή; 
Θα μας εισηγηθούν  τα πλαστικά πιάτα, τα πλαστικά ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης για λόγους υγιεινής;
Θα μας προτείνουν να πίνουμε εμφιαλωμένο νερό από πλαστικές μπουκάλες μίας χρήσης; 

Πάνω που είχαμε καταφέρει να το εξοστρακίσουμε σχεδόν εντελώς. Πάνω που καταφέραμε να το ενοχοποιήσουμε, με στοιχεία και αποδείξεις, για την κλιματική αλλαγή, για την υποβάθμιση της θαλάσσιας ζωής, για την ρύπανση του εδάφους, για τον όγκο των σκουπιδιών…

Πάνω που του κολλήσαμε επιτυχώς και την ετικέτα του αντιαισθητικού. Του φτηνού. Του ανεπιθύμητου. Του χωρίς στυλ και κλάση. Του κιτς. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Ακριβώς πάνω εκεί, επιστρέφει δριμύτερο και δυνατότερο στη ζωή μας.
Μας περιμένει, ναι, ένα πλαστικό καλοκαίρι. Το καλοκαίρι του πλέξιγκλας…  Και σίγουρα το πλαστικό δεν αντέχεται με τις θερμοκρασίες που μας περιμένουν. Ας του εξηγήσουμε όμως του «κυρίου πλαστικού» πως σε ό,τι και αν μεταμφιεστεί, για όποιο λόγο και αν του επιτρέπουμε να επιστρέψει προσωρινά, δεν ήρθε για να μείνει!

Θα το ξαναστείλουμε στην γωνιά του. Θα το απομονώσουμε ξανά. Ας μην χαμογελά λοιπόν χαιρέκακα. Η επιστροφή του είναι προσωρινή και η εκδίκησή του δεν θα έχει διάρκεια. 

Ο μόνος του σύμμαχος είναι ο αόρατός μας εχθρός και επειδή θα τον κατατροπώσουμε και εκείνον καλά κάνει να μην πολυχαίρεται. 

Υπογραφή 
Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ. Το μόνο «πλαστικό», που μάλλον θα κρατήσουμε, θα είναι τον πλαστικό μας χειρούργο!


 

 
392
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΣΚΙΔΗΣ*

ad1mobile

Στις 22 Μαΐου 2020 η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με τροποποιήσεις, μετά από πολλές συζητήσεις, τις εισηγήσεις της κυβέρνησης για τα ενοίκια.

Όπως είναι γνωστό, ένας αριθμός ενοικιαστών, τόσο οικιστικών όσο και εμπορικών ακινήτων αντιμετώπισαν και θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν θέματα ρευστότητας λόγω της πανδημίας.

Μερίδα από αυτούς αφορά καλούς ενοικιαστές, οι οποίοι ήταν μέχρι τώρα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά η παρατεταμένη αδράνεια λόγω κορωνοϊού, τους δημιούργησε προβλήματα ρευστότητας.

Άλλη μερίδα ενοικιαστών, κακόπιστα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση απαιτώντας υπέρμετρες μειώσεις ή αναστολή στην καταβολή των ενοικίων.

Στόχος του παρόντος άρθρου είναι να ενημερώσουμε τι πραγματικά ισχύει από νομικής άποψης σ’ ό,τι αφορά τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών.

Το πρώτο σκέλος της νομοθεσίας, που τροποποιήθηκε, αφορά φορολογικές πιστώσεις προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων.

Στην ουσία, το κράτος, αναγνωρίζοντας ότι μια μαζική μείωση των ενοικίων θα ήταν τόσο άδικη όσο και αντισυνταγματική, αποφάσισε να προτρέψει τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν εθελοντικά σε διευθετήσεις με τους ενοικιαστές τους που το έχουν ανάγκη.

Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης αποφασίσει να προχωρήσει σε έκπτωση ενοικίου, τότε το κράτος θα του παρέχει φορολογικές πιστώσεις ύψους 50% στην έκπτωση που ο ίδιος έκανε.

Για να επωφεληθεί του φορολογικού κινήτρου ο ιδιοκτήτης, η έκπτωση του ενοικίου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50% του ενοικίου. Κι αυτό για μέγιστη περίοδο τριών μηνών.

Νοείται ότι για να επωφεληθεί ο ιδιοκτήτης της φορολογικής πίστωσης πρέπει να πληρώνει φόρο εισοδήματος που να υπερκαλύπτει την πίστωση. 

Για παράδειγμα, σε μηνιαίο ενοίκιο 1000 ευρώ με έκπτωση 40% για τρεις μήνες, η συνολική έκπτωση είναι 1200 ευρώ και η μέγιστη φορολογική πίστωση που θα επωφεληθεί ο ιδιοκτήτης θα είναι 600 ευρώ.

Η δεύτερη πρόνοια αφορά ακίνητα που υπόκεινται στον νόμο περί ενοικιοστασίου.

Τον Δεκέμβρη του 2019, όπως είναι γνωστό, η Βουλή είχε τροποποιήσει τον νόμο περί ενοικιοστασίου ώστε να επιτυγχάνεται ταχύτερη έξωση, σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή του ενοικίου.

Ουσιαστικά το βάρος απόδειξης της καταβολής του ενοικίου μεταφέρθηκε στους ώμους του ενοικιαστή, ο οποίος, αν δεν μπορεί να αποδείξει ότι πλήρωσε το ενοίκιο, τότε οδηγείται το θέμα στο δικαστήριο και η δίκη γίνεται πολύ πιο γρήγορα και χωρίς την παρουσία του ενοικιαστή.

Με την παρούσα τροποποίηση, αφαιρείται το δικαίωμα από τον ιδιοκτήτη να χρησιμοποιήσει τη σχετική πρόνοια του νόμου για εξώσεις, για τους μήνες Απρίλιο μέχρι και Σεπτέμβριο συμπεριλαμβανομένων, του 2020.

Δηλαδή, αν ο ενοικιαστής δεν καταβάλει το ενοίκιο για ένα ή και περισσότερους από τους πιο πάνω μήνες, ο ιδιοκτήτης δεν έχει το δικαίωμα να απαιτήσει έξωση από το Δικαστήριο.

Έχει όμως το δικαίωμα να προσφύγει στο Δικαστήριο και να απαιτήσει την καταβολή των ενοικίων του.

Είμαστε σίγουροι ότι οι καλοί ιδιοκτήτες θα βρουν μια ικανοποιητική διευθέτηση με τους συνεπείς ενοικιαστές, που πραγματικά έχουν ανάγκη την έκπτωση αυτή.

ad2mobile

Σε τελευταία ανάλυση, δεν συμφέρει σε κανένα μια πιθανή σύγκρουση που θα οδηγηθεί μάλιστα στα Δικαστήρια, με όλες τις συνεπακόλουθες συνέπειες. 

*Διευθυντής FOX Smart Estate Agency, Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ)
 

article 1