ΑΠΟΨΗ: Κάποια τράπεζα θα κλείσει...;

Αν τα ΜΕΔ είναι «κίνδυνος θάνατος» για τις Τράπεζες, η μη απορρόφηση χρημάτων υπό μορφή δανείων από τους πολίτες είναι «βέβαιος θάνατος». Και αφού η πλειοψηφία των πολιτών τέθηκε εκτός χρηματοπιστωτικού συστήματος, πώς και σε ποιους θα διαθέσουν τα λεφτά σε μορφή δανείων οι Τράπεζες; Κάποια/ες θα πεθάνουν ή θα σμικρυνθούν τόσο, όσο σηκώνει η αγορά... 


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Αν υπάρχει προσφορά σε ένα προϊόν αλλά δεν υπάρχει ζήτηση ή η ζήτηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα κριτήρια της προσφοράς τότε δημιουργείται υπερπροσφορά και είτε πέφτουν οι τιμές είτε κάποιος χάνει λεφτά, και συνήθως αυτός που χάνει λεφτά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αυτός που διαθέτει το προϊόν αλλά δεν μπορεί να το πουλήσει. 

Στην περίπτωση των Τραπεζών, το σκηνικό σήμερα είναι παρόμοιο. 

Οι Τράπεζες διαθέτουν ρευστό προς «πώληση», μέσω δηλαδή δανείων, αλλά η ζήτηση δεν υπάρχει. Ή αν υπάρχει η ζήτηση, οι όροι και οι προϋποθέσεις που πλέον τέθηκαν είναι τόσο αυστηροί που ουσιαστικά θέτουν εκτός διαδικασίας ζήτησης τους ενδιαφερόμενους και εν δυνάμει αγοραστές των τραπεζικών προϊόντων, ήτοι δανειολήπτες. 

Αυτό κατ’ επέκταση οδηγεί σε υπερβολική πλεονάζουσα ρευστότητα, η οποία αυτή την στιγμή στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου κυμαίνεται στα περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία παραμένουν αδιάθετα λόγω κυρίως του γεγονότος ότι μειώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για δανεισμό η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι πρακτικά «εκτός συστήματος» αφού είτε είχαν οι ίδιοι στο παρελθόν Μη Εξυπηρετούμενο Δάνειο είτε είναι εγγυητές σε δανειολήπτη με ΜΕΔ. 

Η Στήλη έγραψε και παλαιότερα ότι με την πολιτική του καθολικού χαρακτηρισμού του «εξόριστου» σε όσους αναδιάρθρωσαν δάνειο ή σε όσους είναι εγγυητές σε ΜΕΔ, θα οδηγηθούμε σε αντίθετα αποτελέσματα αφού ουσιαστικά στην κατηγορία των «εξόριστων» βρίσκεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, μια σημαντική μερίδα πολιτών. 

Εάν σε αυτή την μερίδα προστεθούν και οι πολίτες που δεν διαθέτουν τα εισοδήματα για νέο δανεισμό (αυτή η μερίδα πάντοτε υπήρχε), το συνολικό ποσοστό των πολιτών που είναι πρακτικά εκτός χρηματοπιστωτικού συστήματος ενδεχομένως να ανέρχεται και σε ποσοστά της τάξεως του 80%. 

>>> Αρθρογραφία Brief <<<

Άλλωστε αυτό διαφαίνεται και από την πλεονάζουσα ρευστότητα, τα κεφάλαια δηλαδή που παραμένουν αδιάθετα αλλά αυτό θα αρχίσει να διαφαίνεται και από τα αποτελέσματα των τραπεζών, είτε τώρα είτε μετέπειτα.  

Ως ένα τρόπο αντιμετώπισης της πλεονάζουσας ρευστότητας οι τράπεζες αναμένεται να κινηθούν σύντομα προς την επιβολή αρνητικού καταθετικού επιτοκίου για τους μεγαλοκαταθέτες. Δηλαδή αντί να λαμβάνεις τόκους από τις καταθέσεις, θα πληρώνεις τόκο προς την Τράπεζα για την φύλαξη των λεφτών σου. Αυτό αναμένεται, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, να επεκταθεί και σε μικρότερους καταθέτες. 

Ουσιαστικά η πολιτική των αρνητικών καταθετικών επιτοκίων στέλνουν το μήνυμα πως «κύριοι, δεν ενδιαφερόμαστε για άλλες καταθέσεις. Πάρτε τις και φύγετε αν θέλετε».

Την ίδια ώρα όμως, από την στιγμή που οι Τράπεζες δεν θέλουν άλλες καταθέσεις διότι απλούστατα δεν βρίσκουν πελάτες να τους πουλήσουν τις καταθέσεις υπό μορφή δανείων, σημαίνει πως η αγορά μειώνεται και σε μια μειωμένη και ζορισμένη αγορά, ίσως ο αριθμός των εμπορικών τραπεζών που λειτουργούν σήμερα στην Κύπρο να είναι υπερβολικά μεγάλος

Στην Κύπρο σήμερα λειτουργούν 7 εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, 3 θυγατρικές Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων από χώρες της ΕΕ, 1 θυγατρική από χώρα εκτός ΕΕ, 5 υποκαταστήματα Τραπεζών από χώρες εντός ΕΕ και 13 υποκαταστήματα Τραπεζών από χώρες εκτός ΕΕ. 

Αν το λιανικό τραπεζικό εμπόριο «ελέγχεται» σήμερα κατά κύριο λόγο από 11 τράπεζες (τις επτά εγχώριες και τις 4 θυγατρικές), το ερώτημα που προκύπτει, είναι κατά πόσο αυτές οι 11 τράπεζες θα αντέξουν και ποιες από αυτές θα αντέξουν...  

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Θα αντέξουν να μην παραχωρούν δάνεια στην πλειοψηφία των πολιτών; Θα αντέξουν σε αυτή την οικονομική πίεση; 

Διότι ουσιαστικά αν τα ΜΕΔ σήμερα είναι το Nr1 πρόβλημα στις τράπεζες, η μη σύναψη νέων δανειστικών συμβάσεων, είναι χειρότερο πρόβλημα για τις ίδιες και αυτό ήδη το αντιλαμβάνονται.  

Όλο το σύστημα χρειάζεται αναθεώρηση

Το πώς διασφαλίζεται ότι μια νέα σύμβαση δανείου δεν θα μετατραπεί σε ΜΕΔ, αλλά και αν μετατραπεί σε ποιο βαθμό θα είναι καλυμμένοι οι πιστωτές, αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να το εξετάσουν οι ίδιες οι τράπεζες.

Αν θέλουν βεβαίως να επιβιώσουν. 

Αλλιώς κάποια ή κάποιες τράπεζες θα κλείσουν ή θα προχωρήσουν σε απολύσεις ώστε το μέγεθός τους να συνάδει και με την αγορά. 

Είναι ξεκάθαρο που οδηγούνται τα πράγματα αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει σήμερα… Και αυτή τη φορά είναι καλύτερα να δούμε κατάματα το πρόβλημα, να το αντιμετωπίσουμε ή να προετοιμαστούμε για αυτό που έρχεται παρά να αρχίσουμε τις αλχημικές δηλώσεις συγκάλυψης, όπως τότε, το 2010/11... 

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
308
Thumbnail

Δεν θα περίμενα ποτέ πως θα ερχόταν αυτή η ώρα, αλλά προφανώς δεν έχω άλλη επιλογή. Αφού όντως πιστεύω στα χαμένα θαύματα και αγωνίζομαι, με την ελπίδα να πεθαίνει τελευταία, να τα ξαναζωντανέψω, θα πρέπει να τον φωνάξω τον παλιόφιλο τον Ηρακλή να με βοηθήσει. Θα του αναθέσω και εγώ  12  Άθλους.

ad1mobile

Βρήκα χορηγούς και θα καλοπληρωθεί. Βλέπετε τόσων χρονών που είναι τα έχει πλέον τα προβληματάκια υγείας του και θέλει να έχει και μια καβάτζα για τα υστερινά του. Μεταξύ μας, ό,τι και αν του είπα, όσο και αν προσπάθησα να τον πείσω,  δεν πιστεύει πως θα αντέξει το ΓΕΣΥ, άρα φασούλι φασούλι, φυλάει και για το γηροκομείο – έκλεισε ήδη θέση- αλλά και για πιθανά ιατρικά έξοδα που θα προκύψουν. Οι χορηγοί προέρχονται, για να κρατώ και τις πολιτικές ισορροπίες,  και από τις 3 εγγυήτριες χώρες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η Ελλάδα, ό,τι  μπορεί κάνει, αλλά πρέπει να ομολογήσω πως έχει την καλή θέληση. Συζητήσαμε ακόμη και την πιθανότητα να τον πληρώσει σε δραχμές.  Η Αγγλία συμφώνησε, με την επιφύλαξη να ολοκληρωθούν τα του Brexit και να δει τι δασμούς θα επιβάλει στο συνάλλαγμα που θα αποδεσμεύσει, αλλά σίγουρα κάτι θα πάρει μέσω του χαλουμιού. Η Τουρκία είπε πως θα το σκεφτεί σε σχέση και με την ΑΟΖ, μπορεί κάτι να του δώσει στα χωρικά ύδατα, αν μη τι άλλο κανένα τετραγωνικό μέτρο Μεσόγειο, να δένει τη βάρκα του όταν θα «αρμενίζει στο πέλαγο με βάρκα την ελπίδα».

Επειδή όμως ο Ηρακλής ο παλιόφιλος, ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιεί, δέχτηκε και με όρους αδιευκρίνιστους και ρευστούς. Καθίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια άσκηση επί χάρτου και να καθορίσουμε το περιεχόμενο των 12 άθλων, βάζοντας προτεραιότητες  αλλά και δίνοντας τους ένα σύγχρονο περιεχόμενο. Αν θα έγραφε ξανά μυθολογία είπε,  είχε αποφασίσει να την γράψει με στυλ και αν μη τι άλλο να την επανεκδώσει με τον πιο πάνω τίτλο. 

Άθλος αρ. 1: Να εξοντώσει το λιοντάρι της Νεμέας: Δύσκολος για πρώτος και είπαμε να τον αφήσουμε τελευταίο. Είχε βλέπετε με τις επιθέσεις του ερημώσει όλη τη χώρα. Ήταν αυτοκρατορικό και ναρκισσιστικό και εγωκεντρικό και αδίστακτο και Ερτογανικό . Θα βλέπαμε και θα κάναμε. Αν μας έπαιρνε θα το εξοντώναμε, αν δεν μας έπαιρνε θα το προσπερνούσαμε με διπλωματικούς ελιγμούς και τριμερείς συμφωνίες. «Δυσκολάκι» μου είπε και ήξερα πως είχε δίκαιο. 

Άθλος αρ. 2: Να εξοντώσει τη Λερναία Ύδρα το τέρας  με τα 9 κεφάλια: Ανέφικτο πήγε να μου δικαιολογηθεί στην αρχή. Το τέρας της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι καλά ριζωμένο πλέον. Έχει κλωνοποιηθεί. Δεν είναι ένα. Είναι πολλά. Κόβεις ένα κεφάλι και ξεφυτρώνουν 2. Πού κρύβεται; Πίσω από κάθε οικονομικό οργανισμό. Πίσω από κάθε πολιτικό κόμμα. Πίσω από κάθε κυβερνητικό φορέα. Πίσω από κάθε ιδιωτική επιχείρηση. Του είπα το κόλπο με την φωτιά το παλιό που είχε ξεχάσει. Να καίει τα κεφάλια κάθε που τα κόβει. Μα η φωτιά προϋποθέτει κάθαρση και απόδοση ευθυνών ανταπάντησε. Είναι αυτό εφικτό, με ρώτησε, για το νησί αυτό εν έτη 2020; Ομολογώ πως δεν κατάφερα να πω ναι,  και ας πιστεύω στα χαμένα θαύματα. Έσκυψα το κεφάλι και πήγαμε παρακάτω.

Άθλος αρ. 3: Να συλλάβει ζωντανό το ελάφι με τα χάλκινα πόδια και τα χρυσά κέρατα :  Ισχυρίστηκε ο Ηρακλής ο μέγας- σε ηλικία πια- και τρανός- τα είχε πλέον και τα κιλάκια του- πως ήταν ο άθλος από τον οποίο ίσως να ξεκινούσε και πως είναι ευκολάκι, αφού τέτοιο ελάφι δεν υπάρχει. Κάτι αγρινά που έχει υπόψη του, ξέρει πολύ καλά το πώς θα τα παγιδεύσει. Τώρα όσο για το ζωντανό είπε να μην ανησυχώ γιατί το παράνομο θήραμα όταν καλομαγειρευτεί θα είναι σχεδόν «ζωντανό»

Άθλος αρ. 4: Ο Ερυμάνθιος Κάπρος: Είπε, και με άφησε άναυδο, πως αυτό είναι λες και το έχει κάνει. Συμβολίζει, λέει, ο άθλος αυτός την προσπάθεια να περιοριστούν οι καταστροφές από τις πλημμύρες των χειμάρρων με έργα υδραυλικά. Και άκουσε, είπε, πως όλα αυτά τα λύσαμε. Ποτέ ξανά δεν θα πλημμυρίσουμε με την πρώτη βροχούλα του καλού θεού. Δεν τον πίστεψα αλλά είπα να το προσπεράσω. Εδώ θα τα χαλούσαμε;

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Άθλος αρ. 5: Να καθαριστούν οι σταύλοι του Αυγεία: 3000 βόδια, να κοπρίζουν λέει για 30 χρόνια στα γήπεδα του ποδοσφαίρου. Χειραγωγημένοι – ωραία λέξη για το σικέ- αγώνες ποδοσφαίρου. Μεγάλα ποσά σε στοιχήματα. Έλεγχος του χώρου από στοιχεία του υποκόσμου. Δεν τρόμαξε ποσώς. Όλα αυτά εύκολα θα τα διαχειριστώ είπε και ελάλησε! Μια επιτροπή δεοντολογίας με αυξημένες αρμοδιότητες. Μια γραμμή καταγγελιών, 1460. Και ένα Red Button. Διατήρηση της ανωνυμίας και προστασία των μαρτύρων. Απορώ πως δεν το σκεφτήκατε τόσα χρόνια και αφήσατε τον σταύλο σε αυτό το χάλι, δήλωσε καταληκτικά.

Άθλος αρ. 6: Στυμφαλίδες όρνιθες: Ανθρωποφάγα πουλιά. Παντού γύρω μας. Θα κροταλίσω τα κρόταλα και θα τα ξεσηκώσω τρομαγμένα. Κάνουν τα γενναία αλλά είναι «κότες». Θα τα βάλω να φαγωθούν μεταξύ τους. Θα μετατρέψω την ανθρωποφαγία τους σε κανιβαλισμό.

Άθλος αρ. 7, 8, 9 : Ταύρος της Κρήτης- Αλογα του Διομήδη- Βόδια του Γηρυόνη:  Θα τα χειριζόταν είπε εύκολα αφού εν έτη 2020 τα δικαιώματα των ζώων είναι διασφαλισμένα, με νόμους και κανονισμούς. Φιλόζωος όντας θα δημιουργούσε ένα καταφύγιο για τα τερατώδη αυτά ζώα, που με τα μυθολογικά στερεότυπα που δημιουργήσαμε, και το μονόπλευρο αφήγημα μας, τα αδικήσαμε διαχρονικά. Θα αποκαθιστούσε είπε τη φήμη τους. Μανιακά; Ανθρωποφάγα; Όλα σχετικά. Θα δημιουργούσε ένα άλλο αφήγημα λοιπόν.

Άθλος αρ. 10: Ζώνη της Ιππολύτης:  Φοβήθηκε. Αρνήθηκε. Αυτός με φεμινίστριες δεν τα έβαζε. Το πυρ το πολεμούσε, τη θάλασσα τη δάμαζε, στη γυναίκα και στο μεγαλείο της υποκλινόταν είπε. Εξάλλου τι να την κάνει μια ζώνη; Δεν ήταν συμβατή με το στυλ του.

Άθλος αρ. 11: Τα Μήλα των Εσπερίδων: Δεν το συζήτησε καν. Δεν είναι εποχή για πορτοκάλια δήλωσε. Για εισαγόμενα δεν το συζητούσε. Τα τροφοχιλιόμετρα και την κλιματική αλλαγή αυτός την σεβόταν. Θα μέναμε λοιπόν χωρίς πορτοκάλια και ας είχαμε την  πορτοκαλιά του Καραβά. 

Άθλος αρ. 12: Να φέρει τον Κέρβερο. Τον φύλακα σκύλο του κάτω κόσμου στον πάνω κόσμο: Να φέρει με άλλα λόγια τα κάτω πάνω. Άρα και τα πάνω κάτω συμπέρανα εγώ. Θα ξεκινήσει από τον 12 άθλο είπε,  και ο Δίας βοηθός!

Υπογραφή 

ad2mobile

Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.: Ποιο είναι το momentum σε όλα αυτά; Μα, η κάθαρση του ποδοσφαίρου με την καταπληκτική δημιουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας, η πολιτική απόπειρα αυτοκτονίας της ΕΔΕΚ, η επανάσταση του Ακιντζί, και το πολεμικό καζάνι που σιγοβράζει μόνιμα πλέον στη γειτονιά μας. Όσο για τον Κορονοϊό, ας τον, αυτόν τον συνηθίσαμε. 
 

article 1