ΑΠΟΨΗ: Κάπου άκουσα ότι κάτι θα γίνει αύριο…

Η ανευθυνότητα ή έστω η αφέλεια κάποιων που προτιμούν τα σενάρια συνομωσίας πολλές φορές παρασύρει κόσμο στον πανικό

Η ανευθυνότητα ή έστω η αφέλεια κάποιων που προτιμούν τα σενάρια συνομωσίας πολλές φορές παρασύρει κόσμο στον πανικό, τον βυθίζει στην άγνοια, τον τρομοκρατεί και τον παροτρύνει σε αντίστοιχες ενέργειες. 

Την ίδια ώρα τόσο τα ΜΜΕ μα πολύ περισσότερο η συντεταγμένη Πολιτεία με όσα επίσημα ή και off the record λέει και καθορίζουν απόψεις και δημιουργούν τάσεις και αντιλήψεις. Η ευθύνη τους είναι προφανώς μεγάλη, όπως μεγάλη είναι και η ευθύνη του πολίτη να επιλέγει αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, να ακολουθεί επιστήμονες και ειδικούς στα social media και να διαβάζει ουσιαστικές αναλύσεις και ενδελεχές υλικό και όχι τα σενάρια συνωμοσίας, τις φήμες και τις υποθέσεις του καθενός. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Βέβαια, όπως το κανονικό έχει προ πολλού αντικατασταθεί από τις στρεβλές καταστάσεις που η πανδημία έχει προκαλέσει, αντιστοίχως σε κάθε έκφανση της ζωής μας το παράλογο φαίνεται να νικά την κοινή λογική, τα σενάρια συνομωσίας την όποια επίσημη ενημέρωση και η ανευθυνότητα (χάριν ακόμη και μικροπολιτικών ή και προσωπικών λόγων) την αυτοσυγκράτηση, τη νηφαλιότητα και την υπευθυνότητα. 

Όταν τις προάλλες περίμενα στο ταμείο της υπεραγοράς άκουγα δυο κυρίες πιο πίσω να συζητούν: 

Κυρία 1: Και μάσκες και γάντια και μεγάλο ψώνισμα. Ό,τι μπορούμε θα κάνουμε να προστατευθούμε και να περιοριστούμε. 
Κυρία 2: Μα είναι και υπερβολές όλα αυτά. Και εγώ ότι μας λένε κάνω αλλά δεν μπορείς να ξέρεις τι γίνεται. Άκουσα ότι θα τα κλείσουν όλα…
K1: Όλα; Τι εννοείς όλα; 
Κ2: Άκουσα ότι δεν θα κυκλοφορεί κανένας, όπως κάνουν αλλού και ότι τα αυτοκίνητα θα είναι με τα νούμερα που θα δικαιούνται ανά ημέρα να κυκλοφορούν. 
Κ1: Μα καλά που τα άκουσες όλα αυτά; 
Κ2: Που πάει να πει που τα άκουσα; Τα άκουσα, αφού λέγονται δεξιά αριστερά. 
Κ1: Μα εγώ άκουσα χθες στις ειδήσεις που διέψευσαν κάτι άλλες φήμες.
Κ2: Καλά και τους πιστεύεις. 

Οι κυρίες αντικατοπτρίζουν και μάλιστα ιδιαίτερα γλαφυρά πράγματα  και καταστάσεις που συμβαίνουν καθημερινά, σχεδόν σε όλη την Κύπρο και από πολύ κόσμο.     

Το πρόβλημα είναι όταν τέτοιες συμπεριφορές, αντιλήψεις και προσεγγίσεις που συνήθως συναντώνται από απλό κόσμο γίνονται εργαλείο -ηθελημένα και μη- από ΜΜΕ, πολιτικούς ή κρατικούς αξιωματούχους. Είναι αποκαρδιωτικός ο τρόπος που ορισμένα θέματα ανακύπτουν και τελικώς κυριαρχούν σε επίπεδο δημόσιας σφαίρας. Από τη μια η κυβέρνηση αφήνει πληροφορίες να βγαίνουν προς τα έξω και από την άλλη τρέχει να τις μαζέψει. Μάλιστα για θέματα που δεν θα έπρεπε καν να αξιολογούνται αρνητικά σε περίπτωση εφαρμογής τους. Στο κάτω κάτω δεν είναι ούτε κακό, ούτε  αποτελεί λόγο για πανικό το οποιοδήποτε σενάριο ή το πλέον αυστηρό πλάνο αντιμετώπισης του κορωνοϊού εάν τα σημερινά μέτρα αποδειχθούν ανεπαρκή μπρος στην εξάπλωση. 

Ευθύνη, νηφαλιότητα, επικοινωνία σωστών μηνυμάτων στον κατάλληλο χρόνο, χωρίς υστερίες, χωρίς υπερβολές, χωρίς κουτσομπολίστικη διάθεση. Σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για όλη την κοινωνία της Κύπρου και όλη την Ευρώπη, είναι τουλάχιστον μικροπρεπές, ανόητο και άνευ καμίας ουσίας κάποιοι να προσπαθούν να πουλήσουν κάποια κλικς περισσότερα ή να ράψουν πιο καλό πολιτικό κοστούμι. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Και ας είναι και ο κόσμος λίγο περισσότερο υποψιασμένος για το τι διαβάζει, από ποιο μέσον και από ποιον δημοσιογράφο και να μην υπολογίζει αφελώς ότι όπου δει κάτι γραμμένο είναι και αλήθεια. Πολύ περισσότερο βέβαια πρέπει να είναι υπεύθυνοι και ψύχραιμοι οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι και πολύ περισσότερο οι πολιτικοί και άτομα σε θέσεις της πολιτείας, που σε δύσκολες στιγμές καλούνται να παράξουν ουσιώδες έργο και όχι να ψιθυρίζουν δεξιά αριστερά πιασάρικα θεματάκια. 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ
 
461
Thumbnail