ΑΠΟΨΗ: Κατ’ οικον Εργασία

Mπορεί και να εμφανίσει καινούρια πλαίσια εργασίας και εργασιακών σχέσεων

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*


Ο KOVID19 μας καθυπόταξε. Έβγαλε από μέσα μας όλα όσα οι κοινωνικές δεξιότητες είχαν καλύψει, και τα άπλωσε σαν πραμάτεια, παρακατιανή πολλές φορές, στο δρόμο.  Άπλωσε τη μισαλλοδοξία μας, την άγνοιά μας, τη θρησκοληψία και ιδεοληψία μας, την τρομολαγνεία μας και μάς φόρεσε και τον πανικό κολλάρο.  Αγοράσαμε ξηρά τροφή για να αντιμετωπίσουμε εγκλεισμό μηνών. Αγοράσαμε αντισηπτικά, χαρτιά υγείας, μωρομάντηλα για να χρησιμοποιηθούν από ένα στράτευμα. Βγήκαμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και πλακωθήκαμε για την εκκλησία και την μετάληψη κι αν ο KOVID19 είναι αποτέλεσμα παρέμβασης θεϊκής, ή σχέδιο μυστικών υπηρεσιών και μεγάλων δυνάμεων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Παράλληλα με αυτά που ομολογουμένως ελαφρύνουν και το κλίμα υπάρχει μια διαφοροποίηση στις εργασιακές συνθήκες. Μια αλλαγή με διάρκεια άγνωστη και συνέπειες που αχνοφαίνονται.  Η εργασία από το σπίτι, μια έννοια που εμφανίστηκε με την εξέλιξη των υπολογιστών, ήρθε ως μια λύση στην απομονωτική αντιμετώπιση του ιού.  Και ό,τι παρακολουθήσουμε τους επόμενους μήνες, μπορεί και να εμφανίσει καινούρια πλαίσια εργασίας και εργασιακών σχέσεων.

Η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη σε ό,τι αφορά κυρίως τη μείωση εξόδων για τις εταιρίες. Για τους ίδιους τους εργαζόμενους μπορεί να σημαίνει ένα πιο ευέλικτο ωράριο, μια μεγαλύτερη ελευθερία στον τρόπο οργάνωσης της δουλειάς με συνέπειες θετικές για την οικογενειακή ζωή, όπως το μεγάλωμα των παιδιών. Η δοκιμή τώρα με το βάρος της επιδημίας φαντάζει μια καλή ευκαιρία για την εδραίωση της. Αλλά είναι στα αλήθεια τόσο καλή; Ένας εργαζόμενος σε απομόνωση, πόσο μπορεί να διατηρήσει υψηλά εργασιακά αποτελέσματα;

‘Ένα από τα ισχυρά στοιχεία της επιτυχίας μιας επιχείρησης είναι η συνέργεια των υπαλλήλων/εργαζομένων. Η διάδραση μεταξύ εργαζομένων είναι βάση δημιουργικότητας και συναδελφικότητας, αλληλεγγύης και δημιουργεί αυτό που αναφέρεται συχνά ως «δίκτυ ψυχολογικής ασφάλειας» (psychological safety net), δηλαδή το ασφαλές περιβάλλον για αναφορά απόψεων, διαφωνιών κλπ. Αυτή η ψυχολογική ασφάλεια θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ποιότητες που μοιράζονται παραγωγικές ομάδες. Πώς θα διατηρηθούν αυτά σε μια μορφή εξ αποστάσεως εργασίας; Τα εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα στήνουν πλατφόρμες συζήτησης και αλληλεπίδρασης για να δημιουργηθεί εκείνη η αίσθηση της ομάδας, γιατί η συνεργατική εκπαιδευτική διαδικασία έχει σαφή θετικά αποτελέσματα.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Η εξ αποστάσεως εργασία αυτή τη στιγμή φαίνεται να δημιουργεί δυναμικές που όμως επιζητούν διαφοροποίηση στον τρόπο σκέψης, αλλά και στην οργάνωση και ηγεσία των επιχειρήσεων. Ένα μάνατζμεντ που θα μπορεί να εμπιστεύεται τους εργαζόμενους ότι θα ανταποκριθούν στους στόχους εκτός κοινού εργασιακού χώρου, εργαζόμενους που θα υιοθετήσουν άλλες πρακτικές εργασίας διαχωρίζοντας προσωπική και εργασιακή ζωή , η οποίες θα μοιράζονται τον ίδιο χώρο.

Ομάδες, ανεξάρτητα χώρου και χρόνου, θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα των υπολοίπων μελών. Και οι ηγέτες των επιχειρήσεων θα πρέπει να οργανώσουν έτσι τη δουλειά, ώστε να συνεχίζουν να γίνονται επαφές  πρόσωπο με πρόσωπο τακτικά, ώστε αυτό το δίκτυ ψυχολογικής ασφάλειας να συνεχίσει να υπάρχει.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να οργανωθούν έτσι ώστε οι επαφές πρόσωπο με πρόσωπο να συνεχίσουν και κατά συνέπεια να διατηρηθεί εκείνο το δίκτυ ψυχολογικής ασφάλειας.

Είναι ίσως μια καλή στιγμή για τις εταιρείες να σκεφτούν πώς αυτός ο τρόπος εργασίας μπορεί να φέρει λύσεις και να κινηθούν ώστε να δημιουργήσουν κατάλληλες υποδομές.

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

Ήβη Λάμπρου