ΑΠΟΨΗ: Κατά κανόνα δεν επιλέγουμε

Η κακοδιαχείριση, η προχειρότητα, η ανευθυνότητα και η στάση του ξερόλα επικρατεί

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Είμαι σε επικίνδυνη ηλικία και  η επικαιρότητα με θυμώνει. Μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Ντρέπομαι πολύ τον τελευταίο καιρό για τη πολιτεία. Δεν βρισκω ούτε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου ή της άγνοιας. Η κακοδιαχείριση, η προχειρότητα, η ανευθυνότητα και η στάση του ξερόλα επικρατεί . Ξεχωρίζει το , «μα εν τζαι εν εγώ, εν ο…» .

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Παρόλα αυτά ανήμερα της Black Friday της κατανάλωσης  (όλες οι άλλες Black  μέρες  έχουν συνδυαστεί με άμεσες καταστροφές, αυτή μάλλον θα έχει ετεροχρονισμένη δράση) ήρθε και με βρήκε  ένα κείμενο μιας blogger. Αναθάρρεψα όμως  στην ανάγνωση του. Αντιγράφω με την άδεια της Jasmine Flavoured Jazz:

«Οι επιλογές μας ως καταναλωτές είναι πιθανότατα αυτές με την περισσότερη ισχύ. Το πρόβλημα  είναι ότι κατά κανόνα δεν επιλέγουμε.[…] 

Η αλήθεια όμως είναι ότι όσο λιγότερο σκεφτόμαστε για το πώς και το πού ξοδεύουμε, τόσο πιο εύκολο το κάνουμε για τις απρόσωπες μεγαλοεπιχειρήσεις  να καταπατάνε τους μικρούς. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με πολιτικές πεποιθήσεις, αλλά με ενεργούς πολίτες. Ποιος είναι ο κατώτατος μας μισθός τώρα; Ποιος θα είναι άμα όλα τα μικρά εστιατόρια κ καφέ αγοραστούν από τις αλυσίδες, γιατί μόνο εκείνα στηρίζουμε πλέον; Πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσουμε μια προσωπική επιχείρηση, ένα βιβλιοπωλείο, όταν προτιμάμε το 1 day shipping; Μια μπουτίκ για νεαρούς σχεδιαστές όταν η ντουλάπα μας είναι η βιτρίνα της κολεξιόν του […] Χειμώνας 2019;  […]

Αν νομίζεις ότι δεν έχεις χρόνο, ή δεν έχεις ευθύνη, ή ότι είμαστε όλοι υποκριτέςׄ έχεις δίκιο. Με μια μέρα που ξεκινά στις 7 το πρωί και τελειώνει στις 10 το  βράδυ, με παιδιά κ αφεντικά που ζητάνε συνεχώς κάτι, με ενοίκια και φόρους, και το σέρβις του αυτοκινήτου και τις ιατρικές εξετάσεις που έχεις αναβάλει έξι μήνες, σίγουρα δεν έχεις χρόνο να ελέγχεις ετικέτες στα προϊόντα που αγοράζεις. Προσωπικά έχω χάσει την τελευταία σεζόν του love island, και με την πρώτη ευκαιρία πρέπει να ελέγξω τα στόρι των 790 follower μου στο Ινστα. 

Και φυσικά, μήπως είναι δικό σου λάθος η υπερθέρμανση του πλανήτη; Η φτώχεια στις τριτοκοσμικές χώρες; Έτσι κι αλλιώς εγώ ψωνίζω από την οργανική κολεξιόν του ... Είναι ρούχα με 100% βαμβάκι που φτιάχνονται σε ετοιμόρροπά κτήρια του Μπανγκλαντές από ανθρώπους που δουλεύουν 14 ώρες την ημέρα για 30 σεντ την ώρα. Σίγουρα καλύτερο από τον πολυεστέρα που σκοτώνει τα ψάρια.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Σε έναν κόσμο που πλησιάζει τα οκτώ δισεκατομμύρια είναι φυσικό να νιώθουμε μικροί κι αόρατοι. Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αφήνουμε το αποτύπωμα μας καθημερινά σε αυτόν τον πλανήτη. Όταν δεν πετάμε σκουπίδια στο δρόμο. Όταν δεν καίμε περιττό ρεύμα αφήνοντας όλα τα φώτα στο σπίτι ανοιχτά. Όταν είμαστε ανθρώπινοι απέναντι από το γκαρσόνι που μπερδεύει την παραγγελία μας. Όταν είμαστε ευγενικοί με όσους δουλεύουν στην εξυπηρέτηση πελατών. Κι όταν υποστηρίζουμε συνειδητά επιχειρήσεις που συνάδουν με την ηθική μας πυξίδα.»

Και όταν εμείς, να προσθέσω, συνειδητά επιτρέπουμε στις Μαύρες Παρασκευές να κυριαρχούν έχουμε θέμα. Σοβαρότητας.

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick
 

Ήβη Λάμπρου
 
396
Thumbnail

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Τελικά ο Αναστασιάδης τα κατάφερε; Ούτε εγγυήσεις, ούτε Γενικούς Ελεγκτές, ούτε και εγκρίσεις από την Βουλή των Αντιπροσώπων; Ήθελε να δώσει ένα γενναίο πακέτο προς τις επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες, μεγάλες- όπως και προς τους αυτοτελώς εργαζομένους για το restart της Οικονομίας και φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο, αλλά την ίδια ώρα ακόμη δεν ξεκαθάρισε κατά πόσο για κάποια μέτρα απαιτείται η έγκριση ή όχι από τη Βουλή. Στο ίδιο πακέτο, η Κυβέρνηση πρόσθεσε και «κοινωνικές πινελιές» για ιδιώτες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αγορά ή να κτίσουν το δικό τους σπίτι. Στα 13 μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την Τετάρτη (27/5) περιλαμβάνονται και προτάσεις στήριξης του Τουρισμού.

Το δεύτερο πακέτο του Νίκου Αναστασιάδη (αυτό που εξήγγειλε δηλαδή την 27η Μαΐου) είναι πέραν των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (είναι γύρω στα 1,9δισεκατομμύρια η εφάπαξ χρηματοδότηση μαζί με τα διάφορα κονδύλια για δάνεια και επιπλέον τα ποσά που θα δαπανηθούν για την επιδότηση των επιτοκίων) ενώ το πρώτο πακέτο (ειδικά ανεργιακά επιδόματα, επιδόματα φοιτητών, επιδόματα φροντίδας, κτλ) ήταν ύψους 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ

Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έριξε (και θα ρίξει) χρήμα στην αγορά ύψους περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Άλλαξε όμως το κλίμα της αγοράς; Το χρήμα αυτό, το οποίο ρίχτηκε και θα ριχτεί στο παζάρι μέσω διαφόρων προγραμμάτων, αυτό υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Να διαδραματίσει το δικό του ρόλο ώστε να αλλάξει το κλίμα και να αρχίσει η οικονομία να εξέρχεται από την ύφεση. Τα δεδομένα είναι εκεί: Οι  μισθοί των εργαζομένων «επιδοτούνται» από το κράτος βοηθώντας την ίδια ώρα κατ’ αυτό τον τρόπο τους εργοδότες να παίρνουν οικονομικές ανάσες, από την άλλη, τώρα, θα διατεθεί «φτηνό χρήμα» στους επιχειρηματίες ώστε να κάνουν reboost. Οι μεν εργαζόμενοι μέσω των πρώτων προγραμμάτων στα οποία μετείχαν οι εργοδότες τους μπορούν να νιώθουν επαγγελματική σιγουριά αφού δεν μπορούν να απολυθούν… τουλάχιστον για την ώρα! 

Το κλίμα πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι και ιδιαίτερα θετικό. Οι απόψεις διίστανται με κάποιους να εμφανίζονται αισιόδοξοι αλλά με κάποιους άλλους να εμφανίζονται απαισιόδοξοι. 

Ευτυχώς όμως που έρχονται και εκλογές. Βουλευτικές. Για δυο λόγους: 

Ο πρώτος λόγος, που ίσως να ακούγεται και οξύμωρο (διότι αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ακριβώς λόγω εκλογών και λόγω πολιτικών παίγνιων το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων αρχικώς ακυρώθηκε (λόγω ασυμφωνίας) και μετέπειτα ακόμη και το Plan B καθυστέρησε τόσο πολύ που τώρα -κάποιοι υποστηρίζουν- είναι δώρο άδωρο), είναι πως τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν πολύ χειρότερα αν δεν βρισκόμασταν τόσο κοντά στις βουλευτικές εκλογές 

ad2mobile

Διότι αν τώρα οι πολιτικές που ανακοινωθήκαν και εφαρμόζονται διαθέτουν φιλολαϊκή προσέγγιση, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα διέθεταν αυτή την προσέγγιση αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα τα πακέτα προστατεύουν έστω και λίγο τους εργαζομένους, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα τους προστάτευαν αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα είναι όλοι «στην πρίζα» για τα μέτρα, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα ήταν alert αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα δεν μπήκαμε σε Μνημόνιο, υπάρχουν αμφιβολίες αν δεν θα μπαίναμε αν δεν είχαμε εκλογές (όχι πως αυτό είναι απαραίτητα αρνητικό). Αν τώρα συντηρήθηκαν οι μισθοί στο Δημόσιο χωρίς παγοποιήσεις, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα έμεναν ανέγγιχτοι αν δεν είχαμε εκλογές. 

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

article 1