Το κράτος έχει αποδείξει -πολλές φορές μάλιστα- ότι αδυνατεί να εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις

Ναι ο ρυθμός ανάπτυξης τρέχει σε ικανοποιητικό επίπεδο και προφανώς η σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας, αποτελούν δύο πολύ θετικά στοιχεία για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, ωστόσο, οι προοπτικές της χώρας για τα επόμενα δεν είναι και τόσο ευοίωνες. Αυτό ως δεδομένο σε συνδυασμό με μια κρίση, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό όπως πρόσφατα συνέβη με την κατάρρευση της Thomas Cook, θέτουν εν αμφιβόλω την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Το υψηλό ιδιωτικό χρέος, το οποίο μάλιστα παραμένει μη εξυπηρετούμενο σε τέτοιο βαθμό που περιορίζει τις δυνατότητες φρέσκου δανεισμού, ενώ η ταυτόχρονη αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να καταστούν σε θέση άντλησης δανειοδότησης δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο η Κύπρος δύσκολα μπορεί να εξέλθει.  

Την ίδια ώρα, το κράτος έχει αποδείξει -πολλές φορές μάλιστα- ότι αδυνατεί να εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία, αλλά και ότι υστερεί σε σχέση με την πιστή εφαρμογή έστω κάποιων επιλογών, μηχανισμών ή αποτελεσματικού νομικού πλαισίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πρόσφατα πειράματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων
για τις διαδικασίες των εκποιήσεων, τα οποία με την πολιτική τροπή που πήραν τα πράγματα δεν οδήγησαν σε μεγαλύτερους μπελάδες αλλά αποδείχτηκαν ικανά για να ενεργοποιήσουν τους «συναγερμούς» στους ξένους παρατηρητές και εταίρους της Κύπρου. 

Όσα το κράτος εντός του τριετούς προγράμματος στήριξης από την τρόικα απέτυχε να υλοποιήσει, όχι απλώς δεν προσπάθησε να τα υλοποιήσει στη συνέχεια αλλά αντίθετα ακολούθησε πορεία αποδόμησης, με λαϊκίστικα επιχειρήματα, αστείες προφάσεις και αψυχολόγητες ενέργειες.

Παράλληλα, η χώρα παραμένει εγκλωβισμένοι σε ανελαστικά κόστη, είτε πρόκειται για το υψηλό μισθολόγιο του χαμηλής παραγωγικότητας και δυσκίνητου δημόσιου τομέα είτε για το ηλεκτρικό της ΑΗΚ που επηρεάζει επιχειρήσεις, νοικοκυριά αλλά και τις όποιες προοπτικές προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων. Βλέπετε, δεν αρκεί το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για να πάρουν ξένοι επενδυτές την απόφαση καθόδου σε μια χώρα. Οι μεταρρυθμίσεις σκονίζονται σε κάποιο συρτάρι υπουργικού γραφείου, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις όχι απλώς ξεχάστηκαν αλλά ποτέ δεν έγινε ουσιαστικό βήμα υλοποίησής τους. Σε κάποια επόμενη δυσμενή οικονομική συγκυρία η Cyta θα πουληθεί και κατά πάσα πιθανότητα σε «τιμή ευκαιρίας», αφού μέχρι τότε ο ανταγωνισμός θα «πνίξει» τις ομολογουμένως καλές υπηρεσίες του οργανισμού. 

Πέραν των πιο πάνω σε συνάρτηση με όλους τους δυνητικούς κινδύνους από νέους κύκλους οικονομικής επιβράδυνσης ή και ύφεσης, οι οποίοι από το διεθνές πεδίο μπορούν να μεταφερθούν στην Κύπρο, αποτελούν σοβαρούς λόγους για τους οποίους η Πολιτεία οφείλει άμεσα και στοχευμένα να σχεδιάσει και κυρίως να εφαρμόσει ένα μακρόπνοο πλάνο για την οικονομία των επόμενων δεκαετιών. 
 

Tags
Ανδρέας Κωστουρής
 
396
Thumbnail

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Τελικά ο Αναστασιάδης τα κατάφερε; Ούτε εγγυήσεις, ούτε Γενικούς Ελεγκτές, ούτε και εγκρίσεις από την Βουλή των Αντιπροσώπων; Ήθελε να δώσει ένα γενναίο πακέτο προς τις επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες, μεγάλες- όπως και προς τους αυτοτελώς εργαζομένους για το restart της Οικονομίας και φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο, αλλά την ίδια ώρα ακόμη δεν ξεκαθάρισε κατά πόσο για κάποια μέτρα απαιτείται η έγκριση ή όχι από τη Βουλή. Στο ίδιο πακέτο, η Κυβέρνηση πρόσθεσε και «κοινωνικές πινελιές» για ιδιώτες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αγορά ή να κτίσουν το δικό τους σπίτι. Στα 13 μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την Τετάρτη (27/5) περιλαμβάνονται και προτάσεις στήριξης του Τουρισμού.

Το δεύτερο πακέτο του Νίκου Αναστασιάδη (αυτό που εξήγγειλε δηλαδή την 27η Μαΐου) είναι πέραν των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (είναι γύρω στα 1,9δισεκατομμύρια η εφάπαξ χρηματοδότηση μαζί με τα διάφορα κονδύλια για δάνεια και επιπλέον τα ποσά που θα δαπανηθούν για την επιδότηση των επιτοκίων) ενώ το πρώτο πακέτο (ειδικά ανεργιακά επιδόματα, επιδόματα φοιτητών, επιδόματα φροντίδας, κτλ) ήταν ύψους 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ

Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έριξε (και θα ρίξει) χρήμα στην αγορά ύψους περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Άλλαξε όμως το κλίμα της αγοράς; Το χρήμα αυτό, το οποίο ρίχτηκε και θα ριχτεί στο παζάρι μέσω διαφόρων προγραμμάτων, αυτό υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Να διαδραματίσει το δικό του ρόλο ώστε να αλλάξει το κλίμα και να αρχίσει η οικονομία να εξέρχεται από την ύφεση. Τα δεδομένα είναι εκεί: Οι  μισθοί των εργαζομένων «επιδοτούνται» από το κράτος βοηθώντας την ίδια ώρα κατ’ αυτό τον τρόπο τους εργοδότες να παίρνουν οικονομικές ανάσες, από την άλλη, τώρα, θα διατεθεί «φτηνό χρήμα» στους επιχειρηματίες ώστε να κάνουν reboost. Οι μεν εργαζόμενοι μέσω των πρώτων προγραμμάτων στα οποία μετείχαν οι εργοδότες τους μπορούν να νιώθουν επαγγελματική σιγουριά αφού δεν μπορούν να απολυθούν… τουλάχιστον για την ώρα! 

Το κλίμα πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι και ιδιαίτερα θετικό. Οι απόψεις διίστανται με κάποιους να εμφανίζονται αισιόδοξοι αλλά με κάποιους άλλους να εμφανίζονται απαισιόδοξοι. 

Ευτυχώς όμως που έρχονται και εκλογές. Βουλευτικές. Για δυο λόγους: 

Ο πρώτος λόγος, που ίσως να ακούγεται και οξύμωρο (διότι αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ακριβώς λόγω εκλογών και λόγω πολιτικών παίγνιων το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων αρχικώς ακυρώθηκε (λόγω ασυμφωνίας) και μετέπειτα ακόμη και το Plan B καθυστέρησε τόσο πολύ που τώρα -κάποιοι υποστηρίζουν- είναι δώρο άδωρο), είναι πως τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν πολύ χειρότερα αν δεν βρισκόμασταν τόσο κοντά στις βουλευτικές εκλογές 

ad2mobile

Διότι αν τώρα οι πολιτικές που ανακοινωθήκαν και εφαρμόζονται διαθέτουν φιλολαϊκή προσέγγιση, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα διέθεταν αυτή την προσέγγιση αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα τα πακέτα προστατεύουν έστω και λίγο τους εργαζομένους, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα τους προστάτευαν αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα είναι όλοι «στην πρίζα» για τα μέτρα, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα ήταν alert αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα δεν μπήκαμε σε Μνημόνιο, υπάρχουν αμφιβολίες αν δεν θα μπαίναμε αν δεν είχαμε εκλογές (όχι πως αυτό είναι απαραίτητα αρνητικό). Αν τώρα συντηρήθηκαν οι μισθοί στο Δημόσιο χωρίς παγοποιήσεις, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα έμεναν ανέγγιχτοι αν δεν είχαμε εκλογές. 

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

article 1