ΑΠΟΨΗ: Κι όμως, η οικονομία δεν πάει καλά

Το κράτος έχει αποδείξει -πολλές φορές μάλιστα- ότι αδυνατεί να εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις

Ναι ο ρυθμός ανάπτυξης τρέχει σε ικανοποιητικό επίπεδο και προφανώς η σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας, αποτελούν δύο πολύ θετικά στοιχεία για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, ωστόσο, οι προοπτικές της χώρας για τα επόμενα δεν είναι και τόσο ευοίωνες. Αυτό ως δεδομένο σε συνδυασμό με μια κρίση, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό όπως πρόσφατα συνέβη με την κατάρρευση της Thomas Cook, θέτουν εν αμφιβόλω την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Το υψηλό ιδιωτικό χρέος, το οποίο μάλιστα παραμένει μη εξυπηρετούμενο σε τέτοιο βαθμό που περιορίζει τις δυνατότητες φρέσκου δανεισμού, ενώ η ταυτόχρονη αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να καταστούν σε θέση άντλησης δανειοδότησης δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο η Κύπρος δύσκολα μπορεί να εξέλθει.  

Την ίδια ώρα, το κράτος έχει αποδείξει -πολλές φορές μάλιστα- ότι αδυνατεί να εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία, αλλά και ότι υστερεί σε σχέση με την πιστή εφαρμογή έστω κάποιων επιλογών, μηχανισμών ή αποτελεσματικού νομικού πλαισίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πρόσφατα πειράματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων
για τις διαδικασίες των εκποιήσεων, τα οποία με την πολιτική τροπή που πήραν τα πράγματα δεν οδήγησαν σε μεγαλύτερους μπελάδες αλλά αποδείχτηκαν ικανά για να ενεργοποιήσουν τους «συναγερμούς» στους ξένους παρατηρητές και εταίρους της Κύπρου. 

Όσα το κράτος εντός του τριετούς προγράμματος στήριξης από την τρόικα απέτυχε να υλοποιήσει, όχι απλώς δεν προσπάθησε να τα υλοποιήσει στη συνέχεια αλλά αντίθετα ακολούθησε πορεία αποδόμησης, με λαϊκίστικα επιχειρήματα, αστείες προφάσεις και αψυχολόγητες ενέργειες.

Παράλληλα, η χώρα παραμένει εγκλωβισμένοι σε ανελαστικά κόστη, είτε πρόκειται για το υψηλό μισθολόγιο του χαμηλής παραγωγικότητας και δυσκίνητου δημόσιου τομέα είτε για το ηλεκτρικό της ΑΗΚ που επηρεάζει επιχειρήσεις, νοικοκυριά αλλά και τις όποιες προοπτικές προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων. Βλέπετε, δεν αρκεί το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για να πάρουν ξένοι επενδυτές την απόφαση καθόδου σε μια χώρα. Οι μεταρρυθμίσεις σκονίζονται σε κάποιο συρτάρι υπουργικού γραφείου, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις όχι απλώς ξεχάστηκαν αλλά ποτέ δεν έγινε ουσιαστικό βήμα υλοποίησής τους. Σε κάποια επόμενη δυσμενή οικονομική συγκυρία η Cyta θα πουληθεί και κατά πάσα πιθανότητα σε «τιμή ευκαιρίας», αφού μέχρι τότε ο ανταγωνισμός θα «πνίξει» τις ομολογουμένως καλές υπηρεσίες του οργανισμού. 

Πέραν των πιο πάνω σε συνάρτηση με όλους τους δυνητικούς κινδύνους από νέους κύκλους οικονομικής επιβράδυνσης ή και ύφεσης, οι οποίοι από το διεθνές πεδίο μπορούν να μεταφερθούν στην Κύπρο, αποτελούν σοβαρούς λόγους για τους οποίους η Πολιτεία οφείλει άμεσα και στοχευμένα να σχεδιάσει και κυρίως να εφαρμόσει ένα μακρόπνοο πλάνο για την οικονομία των επόμενων δεκαετιών. 
 

Tags
Ανδρέας Κωστουρής