ΑΠΟΨΗ: Κινδυνεύει η δημοκρατία;

Η κρίση έπεισε τους ψηφοφόρους πως κυβερνώνται από ανίκανους, διεφθαρμένους πολίτικους και κόμματα.

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Η χρηματοοικονομική κρίση της τελευταίας 10ετίας έφερε στο προσκήνιο και στην εξουσία κόμματα και πρόσωπα με ακραία λαϊκίστικά χαρακτηριστικά. Η κρίση έπεισε τους ψηφοφόρους πως κυβερνώνται από ανίκανους, διεφθαρμένους πολίτικους και κόμματα. Οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια βγήκαν αλώβητα από την κρίση θεωρούν οι πολίτες, ενώ ο μέσος εργαζόμενος, ο απλός άνθρωπος ζει ακόμα τις συνέπειες των κακών πολιτικών και χειρισμών

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Έρευνες στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ καταδεικνύουν αυτές τις τάσεις. Οι πολίτες πιστεύουν πως υπάρχει θέμα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, πως η δημοκρατία στις χώρες τους πάσχει. Και οι λαϊκιστές χρησιμοποιούν αυτές τις απόψεις υπέρ τους. Γκρινιάζουν, ευθύνες στο σύστημα, έστω και αν αυτοί ανήκουν στην ίδια ελίτ , στο ίδιο σύστημα με όσους κατηγορούν, προσφέροντας εύηχες λύσεις, χαϊδεύοντας τα αυτιά των ψηφοφόρων.  Η δύναμη τους τροφοδοτείται από την ρητορική του θυμού και της διαίρεσης. Πρώτοι ενισχύουν την λογική του κοινωνικού αυτοματισμού και διαχωρίζουν απλοϊκά σε δικούς και μη.

Ο πρόεδρος Τράμπ λοιδορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, κάνει σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια χρησιμοποιώντας τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, παρακάμπτοντας έτσι δημοσιογράφους και οποιονδήποτε διάλογο. Ο πρόεδρος  της καιγόμενης Βραζιλίας , Μπολσονάρο, κατηγορεί τα media  για σπορά ψευδών ειδήσεων αναφορικά με τις πυρκαγιές και τις συνέπειες τους και ειρωνεύεται την σύζυγο του Γάλλου πρωθυπουργού όταν αυτός του ασκεί κριτική. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απαντά στις κατηγορίες για χρηματισμό με θεωρίες συνομωσίας. Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, καταργεί ουσιαστικά το κοινοβούλιο για να μην υπάρξει κοινοβουλευτική εμπλοκή στις διαδικασίες του Brexit. Στην Ιταλία, ο πρόεδρος της Λίγκα του Βορρά, Σαλβίνι απαντά στα προβλήματα που προκύπτουν από το μεταναστευτικό με το να μειώσει τη χωρητικότητα των οργανωμένων δομών, γνωρίζοντας πως αυτό θα οδηγήσει σε  μεγαλύτερα προβλήματα . Η Ουγγαρία μετατρέπεται σε ένα μονοκομματικό κράτος, ενώ η Ελλάδα δίνει βουλευτικές έδρες σε γελοίους σχηματισμούς. Στην Κύπρο οι κατηγορίες κατά του Προέδρου για ξέπλυμα χρήματος από διεθνή οργανισμό απαντώνται διαφορετικά ανάλογα με τη μέρα και ποτέ στην ουσία τους. 

Όλα αυτά , τσαρλατάνικα , λαϊκίστικα  πληγώνουν την δημοκρατία και συρρικνώνουν τη βάση της. Το ψέμα και ο κυνισμός συνθέτουν την  νέα πραγματικότητα μας.  Κάθε φορά που δεχόμαστε ως κανονικότητα όλα αυτά ενισχύουμε τις αντιδημοκρατικές τάσεις, την πατριδοκαπηλία, τον περιορισμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Έχει η δημοκρατία τρόπους να ανταπεξέλθει; Σαφώς.  Τραυματισμένη, περιορισμένη μπορεί και να αναδιοργανωθεί. Επιπλέον η αύξηση της συμμετοχής των πολιτών με δημόσιες διαμαρτυρίες  πορείες,    διαδηλώσεις, συλλογές υπογράφων, βοηθάει αυτές τις αναγεννητικές διαδικασίες. Και τον τελευταίο χρόνο οι δράσεις αυτές αυξάνονται. Παντού. Εκτός από την Κύπρο. Ίσως γιατί ακόμα ψάχνουμε τη Δημοκρατία.

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

Ήβη Λάμπρου