ΑΠΟΨΗ: Κρίση και μάσκες

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*


Ο Covid-19 είναι ένας μοχθηρός, αδηφάγος συγκάτοικος. Αλλάζει την καθημερινότητα μας, ροκανίζει τον οικονομικό προγραμματισμό και ζημιώνει την πραγματική οικονομία,  περιορίζει τις ελευθερίες. Οι εργασιακές συνθήκες γίνονται δυσκολότερες, το σχολικό σύστημα εμμονικά προσκολλημένο σε τυπικές μορφές μάθησης, δυσφορεί πίσω από τις μάσκες.  Η πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων υπενθύμισε πόσο εύκολα αλλάζουν τα δεδομένα, πόσο εύκολα μεταδίδεται ο ιός και τόνισε πως «η επιστροφή στην κανονικότητα» δεν υπάρχει.  Επιστροφή στο παρελθόν δεν νοήται. Μόνο η αποδοχή της «καινούριας» κανονικότητας είναι δυνατή.

Αυτή η κανονικότητα συνοδεύεται από αυτό που ψυχολόγοι και ι ειδικοί των  ΜΜΕ ονομάζουν « κόπωση της κρίσης».  Τα συνεχιζόμενα καταστροφικά γεγονότα που μονοπωλούν την ειδησιογραφία, κάνουν πολλούς να μην ασχολούνται καθόλου με αυτά . Άλλοι τα αρνούνται ως υπερβολικά, ψεύτικα ή κατασκευασμένα. Η κόπωση αυτή δυσχεραίνει τη  διατήρηση συμπεριφορών προφύλαξης από τον ιό.

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Η πανδημία συγκρινόμενη με άλλες  καταστροφές και κρίσεις έχει την ιδιαιτερότητα της ανυπαρξίας λύσης. Της ανεπάρκειας δηλαδή των  δράσεων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο στο  να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις με διάρκεια.  O κατ΄οικον περιορισμός, οι αποστάσεις, το κλείσιμο των συνόρων δεν έφεραν μόνιμη βελτίωση. Το Ισραήλ επέλεξε ξανά το ολοκληρωτικό lockdown, ενώ άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, την τοπική εφαρμογή αυστηρότερων  μέτρων

Η δυναμική επανεμφάνιση του ιού αποτρέπει την υπεραπλούστευση της κρίσης και των  αλλαγών που επιβάλλει  και την αναγωγή ή μετονομασία τους ως  ευκαιρία. Έτσι ενώ στην πρώτη φάση της πανδημίας στις δυτικές χώρες, η πανδημία  παρουσιάστηκε και ως κρίση αφύπνισης, ως μια ευκαιρία για νέα ξεκινήματα, τώρα καλούμαστε να δούμε τα πράγματα αλλιώς.  Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι αγώνας δρόμου ταχύτητας, δεν είναι καν μαραθώνιος. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη γραμμή τερματισμού, ούτε συντομότερες διαδρομές. Το εμβόλιο, η παραγωγή και η διανομή του είναι περίπλοκη και χρονοβόρα υπόθεση και θα οδηγήσει σε άλλες ανισότητες και σε νέες ίσως αβεβαιότητες όσον αφορά π.χ. τη διάρκεια ή και την αποτελεσματικότητα του σε ειδικούς πληθυσμούς.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μέχρι τώρα ο COVID-19  ανέδειξε την ανάγκη και τη χρησιμότητα ενός κράτους πρόνοιας,  τη σημασία και τη δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης, και τη χρησιμότητα της συνεργασίας επιστήμης και διακυβέρνησης.    Πολιτικοί  που επέδειξαν καταστροφική ανικανότητα  στην αντιμετώπιση της πανδημίας, χρησιμοποιούν δημαγωγικές τεχνικές με  κενές υποσχέσεις - όπως η πανδημία θα περάσει σύντομα, ότι η φυσιολογική ζωή θα ξαναρχίσει αμέσως - απευθυνόμενοι στην ανυπομονησία και την αγωνία των πολιτών. Ευθύνες επιρρίπτονται σε όλους πλην των ιδίων: στους νέους που διασκεδάζουν, σε μετανάστες , σε τουρίστες. 

Ο χειμώνας που ακολουθεί, θα είναι δύσκολος. Τα αντισηπτικά, η κοινωνική απόσταση , οι μάσκες θα συνεχίσουν να είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας, αν θέλουμε να κρατήσουμε ένα κομμάτι της κοινωνικής συνοχής ζωντανό.

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

Tags
Ήβη Λάμπρου