ΑΠΟΨΗ: Μεταξύ αλόγων και ανθράκων

Η πολιτική εξουσία της χώρας εκφέρει μεγαλοστομίες οι οποίες ως συνήθως φθίνουν σε ουσία

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Τον τελευταίο καιρό έχω μια αίσθηση πως το κράτος έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο,  ενώ ο κυβερνήτης  και το πλήρωμα κάνουν δημόσιες σχέσεις για  εσωτερική κατανάλωση. Οι συζητήσεις αφορούν άλογα επί σκηνής θεατρικής, μαθήματα για παιδιά σε σχολές χορού  μετά τις 8 το βράδυ (να προτείνω εδώ και την επαναφορά του θεσμού του παιδονόμου και της στολής παρακαλώ) με την ευλογία των τακτοποιημένων μισθολογικά από το κράτος παπάδων και του προκαθήμενου αυτών.  

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Τα πλοία Φατίχ και Γιαβούζ κατοικοεδρεύουν πια ανοικτά της Λεμεσού και της Πάφου και αρχίζουν έρευνες για υδρογονάνθρακες. Η είσοδος των δύο πλοίων στην ΑΟΖ δεν έγινε στα κρυφά και μουλωχτά. Κάθε άλλο. Έκαναν πολύ θόρυβο μέχρι να φτάσουν.  Ήταν μια αναμενομένη κίνηση- απάντηση στις αδειοδοτήσεις για διάτρηση στα συγκεκριμένα οικόπεδα, αλλά και τις παλινδρομήσεις της πολιτικής μας ηγεσίας αναφορικά με τις συνομιλίες , την ΔΔΟ, τα δύο κράτη κτλ.

Σήμερα;   Η πολιτική εξουσία της χώρας εκφέρει μεγαλοστομίες οι οποίες ως συνήθως φθίνουν σε ουσία.  Αυτό το  όλα τα «νομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέτρα»  που θα ληφθούν, όπως διαβεβαιώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με κάνει κάθε φορά να θέλω να ρωτήσω, κατά πόσο,  τόσο καιρό δεν παίρνονται όλα αυτά τα μέτρα. Και αν παίρνονται γιατί δεν έχουν αποτέλεσμα. Μήπως πρέπει κάτι να αλλάξει;

Το να πουλάς πατριωτισμό στον τόπο  σου είναι εύκολο, σου δίνει πόντους, αντιμετωπίζεσαι ως  ηρωική φυσιογνωμία , αλλά μόνο ανάμεσα στους δικούς σου, σε συνθήκες που ελέγχεις. Πέρα από το χωριό σου, εκτός από τα στενά όρια του, εκεί που η μάχη δεν δίνεται σε επίπεδο επίκλησης συναισθήματος, μένεις ξυπόλυτος στα αγκάθια, αυτοεγκλωβίζεσαι σε αδιέξοδα που δημιούργησες .

Η απουσία διαλόγου, η μη επανάληψη συνομιλιών μεταξύ των δυο πλευρών (με βάση τα  ήδη συμφωνηθέντα και τις κατευθυντήριες του) δίνει επιπλέον χώρο στη Τουρκία να δημιουργήσει νέα δεδομένα.  Μόνο με μια λύση θα μπορούμε να μιλήσουμε για εξουδετέρωση του κίνδυνου. Θα ήταν καλό και χρήσιμο για το μέλλον αυτού του τόπου, για τα παιδιά μας δηλαδή,  και  αυτή η λύση να είχε ως βάση την επανένωση μέσω της ΔΔΟ και όχι την μετατροπή της διχοτόμησης από de facto σε de jure με τη δημιουργία δύο κρατών. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Διαβάζω πως έπεται τρίμερης το Νοέμβρη, στο Παρίσι ή τη Γενεύη. Τουλάχιστον, το όνομα της πόλης δε θα μας δυσκολέψει όσο αυτό του Crans Montana. Κάτι είναι και αυτό.

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

η Ήβη Λάμπρου
 
396
Thumbnail

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Τελικά ο Αναστασιάδης τα κατάφερε; Ούτε εγγυήσεις, ούτε Γενικούς Ελεγκτές, ούτε και εγκρίσεις από την Βουλή των Αντιπροσώπων; Ήθελε να δώσει ένα γενναίο πακέτο προς τις επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες, μεγάλες- όπως και προς τους αυτοτελώς εργαζομένους για το restart της Οικονομίας και φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο, αλλά την ίδια ώρα ακόμη δεν ξεκαθάρισε κατά πόσο για κάποια μέτρα απαιτείται η έγκριση ή όχι από τη Βουλή. Στο ίδιο πακέτο, η Κυβέρνηση πρόσθεσε και «κοινωνικές πινελιές» για ιδιώτες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αγορά ή να κτίσουν το δικό τους σπίτι. Στα 13 μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την Τετάρτη (27/5) περιλαμβάνονται και προτάσεις στήριξης του Τουρισμού.

Το δεύτερο πακέτο του Νίκου Αναστασιάδη (αυτό που εξήγγειλε δηλαδή την 27η Μαΐου) είναι πέραν των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (είναι γύρω στα 1,9δισεκατομμύρια η εφάπαξ χρηματοδότηση μαζί με τα διάφορα κονδύλια για δάνεια και επιπλέον τα ποσά που θα δαπανηθούν για την επιδότηση των επιτοκίων) ενώ το πρώτο πακέτο (ειδικά ανεργιακά επιδόματα, επιδόματα φοιτητών, επιδόματα φροντίδας, κτλ) ήταν ύψους 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ

Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έριξε (και θα ρίξει) χρήμα στην αγορά ύψους περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Άλλαξε όμως το κλίμα της αγοράς; Το χρήμα αυτό, το οποίο ρίχτηκε και θα ριχτεί στο παζάρι μέσω διαφόρων προγραμμάτων, αυτό υποτίθεται πως πρέπει να κάνει. Να διαδραματίσει το δικό του ρόλο ώστε να αλλάξει το κλίμα και να αρχίσει η οικονομία να εξέρχεται από την ύφεση. Τα δεδομένα είναι εκεί: Οι  μισθοί των εργαζομένων «επιδοτούνται» από το κράτος βοηθώντας την ίδια ώρα κατ’ αυτό τον τρόπο τους εργοδότες να παίρνουν οικονομικές ανάσες, από την άλλη, τώρα, θα διατεθεί «φτηνό χρήμα» στους επιχειρηματίες ώστε να κάνουν reboost. Οι μεν εργαζόμενοι μέσω των πρώτων προγραμμάτων στα οποία μετείχαν οι εργοδότες τους μπορούν να νιώθουν επαγγελματική σιγουριά αφού δεν μπορούν να απολυθούν… τουλάχιστον για την ώρα! 

Το κλίμα πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι και ιδιαίτερα θετικό. Οι απόψεις διίστανται με κάποιους να εμφανίζονται αισιόδοξοι αλλά με κάποιους άλλους να εμφανίζονται απαισιόδοξοι. 

Ευτυχώς όμως που έρχονται και εκλογές. Βουλευτικές. Για δυο λόγους: 

Ο πρώτος λόγος, που ίσως να ακούγεται και οξύμωρο (διότι αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ακριβώς λόγω εκλογών και λόγω πολιτικών παίγνιων το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων αρχικώς ακυρώθηκε (λόγω ασυμφωνίας) και μετέπειτα ακόμη και το Plan B καθυστέρησε τόσο πολύ που τώρα -κάποιοι υποστηρίζουν- είναι δώρο άδωρο), είναι πως τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν πολύ χειρότερα αν δεν βρισκόμασταν τόσο κοντά στις βουλευτικές εκλογές 

ad2mobile

Διότι αν τώρα οι πολιτικές που ανακοινωθήκαν και εφαρμόζονται διαθέτουν φιλολαϊκή προσέγγιση, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα διέθεταν αυτή την προσέγγιση αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα τα πακέτα προστατεύουν έστω και λίγο τους εργαζομένους, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα τους προστάτευαν αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα είναι όλοι «στην πρίζα» για τα μέτρα, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα ήταν alert αν δεν είχαμε εκλογές. Αν τώρα δεν μπήκαμε σε Μνημόνιο, υπάρχουν αμφιβολίες αν δεν θα μπαίναμε αν δεν είχαμε εκλογές (όχι πως αυτό είναι απαραίτητα αρνητικό). Αν τώρα συντηρήθηκαν οι μισθοί στο Δημόσιο χωρίς παγοποιήσεις, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα έμεναν ανέγγιχτοι αν δεν είχαμε εκλογές. 

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή όλοι κρίνονται και ευτυχώς που οι εκλογές είναι μόλις σε 11 μήνες διότι οι ψηφοφόροι γενικώς έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν αλλά αυτή τη φορά επειδή τα πράγματα θα είναι ακόμη νωπά θα μπορούν οι πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που θέλουν και να επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν... 

article 1