ΑΠΟΨΗ: Μια άλλη οπτική για το μέλλον της Ιρλανδίας;

Το Sinn Fein θέλει να οργανώσει δημοψήφισμα για την ενοποίηση, αλλά η απόφαση είναι στα χέρια των Βρετανών

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Η Ιρλανδία, η δυτικότερη συνιστώσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το μοναδικό χερσαίο σύνορό της με την Μεγάλη Βρετανία, είχε την περασμένη βδομάδα εκλογές για ανάδειξη νέας βουλής και κυβέρνησης. 

Το 1921, το τέλος του Ιρλανδικού Πόλεμου της Ανεξαρτησίας ενάντια στη Βρετανία, χώρισε το νησί της Ιρλανδίας στα δύο. Στη Βόρειο Ιρλανδία, που συνέχισε να αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, και στη Νότια, όπου εδραιώθηκε η Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η επανένωση του νησιού υπήρξε πάντα ένα ιδανικό, μια ευχή για πολλούς Ιρλανδούς και στις δύο πλευρές. Χωρίς όμως ενιαία προσέγγιση, χωρίς ξεκάθαρο δρόμο, χωρίς στρατηγική, η ελπίδα αυτή παρέμενε στη σφαίρα του ευχολογίου. Τώρα, σχεδόν έναν αιώνα μετά τη διχοτόμηση του νησιού, η συζήτηση για επανένωση παρουσιάζεται ως μια ρεαλιστική δυνατότητα. Το Sinn Fein, το κόμμα που πέτυχε μια θεαματική αύξηση στα ποσοστά του στις εκλογές, έχει την επανένωση ως έναν πολιτικό στόχο.

Το Sinn Fein, ένα επαναστατικό κόμμα, που είχε συσχετιστεί με τον ένοπλο αγώνα του IRA, ξέφυγε από το περιθώριο της πολιτικής κάνοντας αργά και μεθοδικά βήματα μέχρι το τεράστιο άλμα της περασμένης βδομάδας που του έφερε το 24,5% των ψήφων και μόνο μια έδρα λιγότερη από το πρώτο κόμμα. 

Κατάφερε να σπάσει τον δικομματισμό εστιάζοντας στα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως το κόστος ζωής, το συνταξιοδοτικό, το σύστημα υγείας, την αγορά εργασίας, από μια οπτική πιο αριστερή, μακριά από φιλελεύθερες λογικές και πρακτικές. Χωρίς λαϊκισμούς διαφώνησε με την λογική της οικονομικής λιτότητας την οποία ακολουθεί η χώρα από το 2013. 

Φαίνεται πως οι ψηφοφόροι της χώρας το άκουσαν και προτίμησαν το κόμμα αυτό ως μια εναλλακτική πολιτική δύναμη στο status quo των κομμάτων που εναλλάσσονταν στην εξουσία μέχρι τώρα. Για αυτούς τους ψηφοφόρους η υποστήριξη του κόμματος στον IRA και την ένοπλη δράση είναι άνευ σημασίας. 

>>> Όλες οι απόψεις που φιλοξενεί η Brief <<<

Το Sinn Fein θέλει να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για την ενοποίηση μέσα στην επόμενη πενταετία. Βέβαια, στη Βόρεια Ιρλανδία, η απόφαση για δημοψήφισμα είναι στα χέρια των Βρετανών. Η στάση όμως των Βορειοιρλανδών υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, και το αγκάθι της τακτοποίησης των συνόρων με την Δημοκρατία, δημιουργεί γόνιμο έδαφος για τη συζήτηση της ενοποίησης και εκεί.

Στο μεταξύ, το Sinn Fein, είτε ως μέλος μιας κυβέρνησης συνασπισμού, είτε ως δυνατή αντιπολιτευτική φωνή στη Βουλή, μπορεί να χρησιμοποιεί πλέον επίσημα κανάλια επικοινωνίας και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε το ζήτημα της ιρλανδικής ενοποίησης να αποτελέσει κομμάτι της πολιτικής ατζέντας. 

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

Ήβη Λάμπρου