ΑΠΟΨΗ: Μια ματιά στην Κύπρο της επόμενης 20ετίας

Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς πως μπορεί να μοιάζει η κυπριακή οικονομία σε 20 χρόνια από σήμερα; 

Ok έχουμε εκλογές. Ευρωεκλογές για να ακριβολογώ. Αλλά τι σημασία έχει οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία εάν αυτή δεν καθορίζει την ψήφο όλων μας, σε σχέση με την αντίληψη και την προσέγγισή μας για το μέλλον; Ποτέ δεν ψηφίζουμε για το τώρα αλλά για το αύριο και ακόμη περισσότερο για το μέλλον των παιδιών μας. Και αυτά που παγιώνονται μετά από κάθε εκλογική διαδικασία έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κάθε κοινωνία, χρειάζονται καιρό να αλλάξουν -εάν πρόκειται για κάτι αρνητικό- ή δεσμεύουν μια ολόκληρη χώρα σε αχρείαστες περιπέτειες. Κλασσικά παραδείγματα εν καιρώ ευρωπαϊκής κρίσης το Brexit, το δημοψήφισμα Τσίπρα του 2015 και γενικά η άνοδος ακροδεξιών κινημάτων σε όλη -σχεδόν- την ήπειρο. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς πως μπορεί να μοιάζει η κυπριακή οικονομία σε 20 χρόνια από σήμερα; 

Πολύ περισσότερο υπάρχει όραμα για το πως θέλουμε να είναι; 

Έχουμε κοιτάξει καθόλου ποια επαγγέλματα φθίνουν και ποια θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση; 
Πώς κτίζονται -μέσω του εκπαιδευτικού μας συστήματος- οι τεχνολογικές δεξιότητες προκειμένου τα παιδιά μας να είναι έστω μερικώς προετοιμασμένα για το τεχνολογικό μέλλον; 

Αν είναι ένα κομμάτι δραστηριότητας στο οποίο -ως χώρα- δεν πάμε καλά είναι αυτό της έρευνας και της καινοτομίας. Προφανώς, για να αναπτυχθεί το συγκεκριμένο κομμάτι θα πρέπει η ψηφιοποίηση, η τεχνολογία ευρύτερα και η κουλτούρα επιχειρηματικότητας να είναι σε υψηλό επίπεδο, που στην Κύπρο δεν είναι. 

Ορισμένα ωραία πραγματάκια παίρνουν σάρκα και οστά κάθε χρόνο και περισσότερο σε άλλες, προηγμένες -τεχνολογικά- χώρες. Την ίδια ώρα στην Κύπρο αργές είναι οι αλλαγές σε σχέση με την τεχνολογία. Η ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, αιτήσεις και επικοινωνία με το δημόσιο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υποδομών του κράτους, η εύκολη, γρήγορη και φθηνή πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελούν σημαντικά θέματα τα οποία πρέπει άμεσα να τοποθετηθούν ψηλά στην ατζέντα δράσης της χώρας και όχι να χρησιμοποιούνται επικοινωνιακά και συμπληρωτικά δίπλα από άλλα θέματα και μάλιστα εντελώς άσχετα. 

Δεν είναι σύνθημα -αν και θα μπορούσε!- να επιχειρήσουμε έστω μια εικονική ματιά στο μέλλον της χώρας μας και παίρνοντας γνώση, πληροφορίες και εμπειρίες από συνθήκες σε άλλες χώρες να σχεδιάζουμε το αύριο της Κύπρου. Άλλωστε, η τεχνολογία είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με ην αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, της διατήρησης των νέων στη χώρα, της απονομής δικαιοσύνης, της εξυπηρέτησης των πολιτών από το δημόσιο, της βελτίωσης των συνθηκών πρόσβασης στη γνώση και στην εκπαίδευση, της αύξησης της κοινωνικής ευημερίας. 

Μπορεί αυτό να μείνει απλώς ένα νοητό ταξίδι στο μέλλον ή μπορεί με όραμα, σχεδιασμό και χρονοδιαγράμματα να καταστεί πραγματικότητα που κάθε χρόνο εμείς και οι επόμενες γενιές θα βιώνουμε κάθε χρόνο και πιο έντονα. 
 
 

Tags
Ανδρέας Κωστουρής