ΑΠΟΨΗ: Ναρκωτικά στα Σχολεία. Γιατί όχι Νάρκοτεστ;

  • Παρά οι Φορείς να δηλώνουν έκπληκτοι, ενώ θα έπρεπε να ήξεραν, ας εισηγηθούν λύσεις πρόληψης και εντοπισμού

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
@tsangarisp

Τις μέρες που μας πέρασαν ξέσπασε άλλο ένα θέμα. Αυτό με τα Ναρκωτικά στα Σχολεία. 

Είναι δυο τα ζητήματα: Πρώτον, με πόση ευκολία μπορεί να διασυρθεί κάποιο πρόσωπο και μάλιστα εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων και δεύτερον αυτό καθαυτό το πρόβλημα των ναρκωτικών στα σχολεία. 

Για το πρώτο να σημειωθεί μόνο ότι είναι απαράδεκτο να πηγαίνει ο οποιοσδήποτε σε μια Επιτροπή της Βουλής να λέει κυριολεκτικά ό,τι του καπνίσει και να δημιουργείται όλος αυτός ο σάλος. Και εδώ ευθύνες έχουν όλοι. Αυτοί που απέστειλαν την πρόσκληση χωρίς να ελέγξουν πρώτα, αυτοί που άκουσαν και δεν ρώτησαν (δηλαδή οι Βουλευτές) αλλά και εμείς ως ΜΜΕ που αντί να ρωτήσουμε την κυρία και την όποια κυρία/κύριο, «ποιος είναι αυτός ο καντινιέρης, τα καταγγείλατε» απαθέστατα υιοθετήθηκαν αρχικώς (πλην μερικών εξαιρέσεων) τα όσα λέχθηκαν και προβλήθηκαν χωρίς καμία μα καμία έρευνα προηγουμένως. 

Όμως ας δούμε την ουσία της συγκεκριμένης περίπτωσης. Που είναι κάτι πολύ σοβαρό.  Ναρκωτικά στα σχολεία λοιπόν. Αλλά είναι ή δεν είναι λογικό; Είναι λογικό να υπάρχουν ναρκωτικά στα σχολεία; Ναι είναι λογικό. Χωρίς βεβαίως να σημαίνει πως επειδή είναι λογικό, αυτό είναι και επιτρεπτό ή πως δεν είναι ανησυχητικό και θα πρέπει η Πολιτεία να εξεύρει τρόπους να προστατέψει τα παιδιά μας. Και λέω είναι λογικό διότι αυτό συνάγεται από τα στοιχεία. Το ερώτημα είναι γιατί το αφήσαμε να εξελιχθεί ως "λογικό" και τι κάνουμε απ' εδώ και μπρος. 

Ας δούμε όμως πρώτα τα στοιχεία και να επανέλθουμε: Δείτε τον πιο κάτω πίνακα: 

ν

Πρόκειται για στοιχεία που δημοσιεύονται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας του 2018 με τίτλο «Ευρωπαϊκή Έκθεση για Ναρκωτικά – Τάσεις και Εξελίξεις». 

Τι βλέπουμε λοιπόν εδώ; Ανάμεσα στον «Μαθητικό Πληθυσμό» έγινε χρήση Κάνναβης έστω και μια φορά από ένα ποσοστό της τάξεως του 7% στην Κύπρο. (Τα στοιχεία αυτά αφορούν το έτος 2015 και προέρχονται από την έρευνα ESPAD). 

Και προσέξετε: Τα στοιχεία καταγράφουν ως «Μαθητικό Πληθυσμό» τις ηλικίες 15 έως 16 ΜΟΝΟ. Δεν περιλαμβάνονται δηλαδή ούτε οι ηλικίες κάτω των 15 ούτε οι ηλικίες άνω των 16. 

>>> Απόψεις στην Brief <<< 
 
Συνεπώς το ποσοστό των μαθητών που έκανε χρήση Κάνναβης, εάν συμπεριληφθούν και οι πάνω των 16 είναι σαφώς και λογικώς μεγαλύτερο από το 7%.

Άρα, αν έχουμε περίπου 10 ανά 100 μαθητές που έκαναν χρήση έστω και μια φορά, θα στρουθοκαμηλίζαμε εάν θεωρούμε ότι αυτοί οι περίπου 10 ανά 100 μαθητές, δεν συζητούν μεταξύ τους και δεν «συναλλάττονται» κατά την ώρα του σχολείου. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα αυτό να γίνεται. Ή όχι; 

Κατά τα άλλα μένουμε έκπληκτοι. Η κοινωνία ίσως να μένει έκπληκτη και δικαιολογημένα διότι ενδεχομένως να μην ήταν και να μην είναι ενήμερη για τις μελέτες, έρευνες κτλ που καταδεικνύουν πως όντως υπάρχει πρόβλημα στα σχολεία. Αλλά οι Φορείς; Οι Αρχές; Γιατί εκπλήττονται; 

Διότι ακούσαμε και αρμόδιους φορείς, όπως τον Σύνδεσμο Γονέων, να δηλώνουν διάφορα αλλά την ίδια ώρα να μας λένε πως δεν είναι δουλειά τους να προβούν σε καταγγελίες. Τους ακούσαμε ακόμη να «φωτογραφίζουν» σχολεία των αστικών περιοχών ότι εκεί γίνονται οι πολλές «τράμπες» των ναρκωτικών. Αλλά στοιχεία δεν δίνουν. Αλλά την σκιά την αφήνουν. Και για τα Σχολεία και για τους Εκπαιδευτικούς και για τα παιδιά των συγκεκριμένων σχολείων! 

Μα μισό λεπτό. Το να βγαίνω να λέω αυτά τα πράγματα ως πολίτης μέσα στον καφενέ της γειτονιάς μου είναι ένα, και να τα λέω ως επίσημος Φορέας είναι άλλο. Υπάρχει πρόβλημα; Και βεβαίως υπάρχει πρόβλημα. Να μην το πουν; Και βεβαίως να το πουν. Αλλά την ίδια ώρα, ναι, αν έχουν στοιχεία να συνεργαστούν με τις Αρχές αλλά το ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ να προτείνουν λύσεις. 

Δεν πρότειναν καμία λύση. Ακούσατε εσείς κάποια λύση; Πρότειναν κάτι; Έκαναν καμιά εισήγηση; Τίποτα. Δηλώνουν έκπληκτοι, καταγγέλλουν αόριστα, λένε θεωρίες την ώρα που το πρόβλημα είναι εκεί. Είναι υπαρκτό. 

>>> Αναλύσεις / Έρευνες / Συνεντεύξεις Brief <<< 

Μια λύση όμως μήπως θα ήταν το Νάρκοτεστ στα Σχολεία; Δειγματοληπτικά ή σε μαθητές οι οποίοι ενδεχομένως να παρουσιάζουν μια συμπεριφορά η οποία να δικαιολογεί το συγκεκριμένο τεστ; 

Και αν το Νάρκοτεστ γίνεται στον Στρατό, γιατί όχι και στα Σχολεία

Δεν ξέρω. Θα πρέπει να μελετηθεί. Λειτουργεί αποτρεπτικά το Νάρκοτεστ; Ενδεχομένως σε τέτοιες νεαρές ηλικίες, ναι, να λειτουργεί αποτρεπτικά αφού θα υπάρχει πιθανότητα να «μας τσακώσουν». Ενδεχομένως και όχι. Από την άλλη ίσως όμως μέσω του Νάρκοτεστ αν εντοπίζονται οι μαθητές στα πρώτα στάδια χρήσης, αρκετά παιδιά να «γλυτώσουν» από την μετέπειτα κατρακύλα που οδηγούνται λόγω ναρκωτικών. Ας το μελετήσουν οι Φορείς, οι Αρχές και ας αποφασίσουν. 

Έχω όμως μια υποψία. Ποια; Τι θα γίνει αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο: Κατά πάσα πιθανότητα, και πάλι οι γονείς θα βγουν στα ΜΜΕ και να φωνάζουν. Εναντίον αυτή τη φορά. Διότι θα μας πουν «στοχοποιούνται» τα παιδιά. Και με την πρώτη αρνητική ένδειξη του Νάρκοτεστ (διότι είναι λογικό ότι θα υπάρξουν και έλεγχοι σε παιδιά που δεν πήραν ναρκωτικά αν θα γίνονται δειγματοληπτικά), η μάνα και ο πατέρας θα έχουν παράπονο ότι έκαναν στο παιδί τους Νάρκοτεστ. 

Συνεπώς, ως Κοινωνία και ως Πολιτεία, επειδή δεν ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε, θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε περιστασιακά, να παραπονιόμαστε περιστασιακά, να διαμαρτυρόμαστε περιστασιακά, για κάθε φορά και για ένα θέμα… μέχρι το επόμενο. Χωρίς δυστυχώς λύσεις. Χωρίς δράσεις. Παρά μόνο αντιδράσεις!  

Αυτή δυστυχώς είναι η Κύπρος.  

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
195
Thumbnail

Αν η Άγκυρα θέλει άτυπη Διάσκεψη, τότε γιατί όχι μια τυπική και επίσημη Διάσκεψη στην οποία να ξεκαθαριστούν τα πάντα συμπεριλαμβανομένου και του κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να μην έχει εγγυήσεις και στρατό στην επανενωμένη Κύπρο… Τολμά η Άγκυρα; Ας την δοκιμάσει ο Νίκος Αναστασιάδης

ad1mobile


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Αρκετός ντόρος και «ττόζι» προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφτηκε τα κατεχόμενα από τις 8 Σεπτεμβρίου και αναχώρησε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019. Τόσος ντόρος και τόση θολούρα που αμφιβάλλω αν εντοπίστηκαν τα κύρια σημεία των (πολλών) δηλώσεων του που προέβαινε ο Τσαβούσογλου σε κάθε περιοχή των κατεχομένων που επισκεπτόταν αλλά και μετ’ έπειτα ενώ βρισκόταν στην Τουρκία. 

Πολλά τα σημεία, πολλές οι λέξεις, πολλές οι αναφορές. Αλλά ποια ήταν τα κυριότερα και τα ουσιαστικότερα απ’ όσα είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ; 

Ουσιαστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μας είπε τέσσερα πράματα: 

Πρώτον. Ότι οι Όροι Αναφοράς πρέπει να συμφωνηθούν σε μια 5μερή Διάσκεψη, στην οποία η κάθε πλευρά να ξεκαθαρίσει και τι θέλει. 

Στις 8/9/19 ο Μ. Τσαβούσογλου μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε επί τούτου: «Για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τι θα τύχει διαπραγμάτευσης». 

Στις 9/9/19 κατά την Κοινή Διάσκεψη με τον Μ. Ακκιντζί δήλωσε: «Η άποψη ‘να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και βλέπουμε’ δεν είναι αποδεκτή, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «το δοκιμάσαμε αυτό για 50 χρόνια και δεν πέτυχε». Πρόσθεσε δε πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ειδήμονας στο να λέει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά άτομα». Γι’ αυτό, συνέχισε, «σε μια πενταμερή άτυπη συνάντηση είπαμε, να ξεκαθαριστούν αυτά. Το τί θα διαπραγματευτούμε να το αποφασίσουμε μαζί. Αφού ξεκαθαρίσει αυτό, όπως έχει πει και ο κ. Ακιντζί, τότε μπορεί να υπάρξει λεπτομερής σαφήνεια του εγγράφου για τους όρους αναφοράς. Δηλαδή, να δούμε ξεκάθαρα τί διαπραγματευόμαστε και μετά μαζί να ξεκαθαρίσουμε με λεπτομέρεια το έγγραφο των όρων αναφοράς. Και μετά θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Χωρίς το έγγραφο των όρων αναφοράς Τουρκία και τ/κ πλευρά πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Στις 10/9/19  κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου Τσαβούσογλου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα επανήλθε στο θέμα και είπε: «Ειδικά ο κύριος Αναστασιάδης πρώτα είπε για λύση δύο κρατών, όχι μόνο σε μένα, αλλά και στους Ε/Κ και στην Ελλάδα και στον Ακιντζί το είπε. Μετά είπε συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, αποκεντρωμένη. Διαφορετικές ιδέες συνεχώς», ανέφερε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «εμείς τότε είπαμε στα Ηνωμένα Έθνη να συναντηθούν οι πέντε, δηλαδή οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στο νησί, και να πουν όλοι τί θέλουν. Μετά που θα καθοριστεί αυτό, να διαμορφώσουμε μαζί αυτό το έγγραφο αναφοράς. Επειδή αν κοιτάξουμε την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το έγγραφο αναφοράς διαμορφώνεται από όλες τις πλευρές. Αυτό που λέμε είναι να πάμε σε μια διαπραγμάτευση που να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, το έγγραφο πλαισίου αναφοράς να είναι πολύ ξεκάθαρο».


Δεύτερον. Ότι η Τουρκία και οι Τ/κ δεν πρόκειται να παρακαθίσουν σε διαπραγματεύσεις ως συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Crans Montana και επιπλέον δεν πρόκειται να συνομιλήσουν εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδεχθεί ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής προεδρία. 

Ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε τέσσερεις φορές σε αυτό. Στις 8/9/19 μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε: «Δεν είναι εφικτό να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα» και πρόσθεσε «για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι γνωστό εκ των προτέρων, η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, υπάρχουν; Υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα διαφυλάττουν τα δικαιώματα των Τ/κ; Να ξεκαθαρίσουν αυτά και θ’ αρχίσουμε μια διαδικασία όπου μια διαπραγμάτευση θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».

Κατά την Κοινή Διάσκεψη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 9/9/19, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «η ουσία του πράγματος είναι η ε/κ πλευρά να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, με όλα τα στοιχεία που εμπεριέχει, εκ των προτέρων». Ενώ πρόσθεσε: «Εάν η ε/κ πλευρά θέλει να διαμοιραστεί με την τ/κ πλευρά την εξουσία και την ευμάρεια, στη βάση της πολιτικής ισότητας, αυτό πρώτα συμφωνείται στην βάση αρχών και μετά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Εάν λες ότι αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, τότε αυτό που προσπαθείς να κάνεις δεν είναι ένας συνεταιρισμός στη βάση της πολιτικής ισότητας, αλλά στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

Στις 10/9/19, ο τούρκος υπεξ επανήλθε επί του συγκεκριμένου (κατά την Συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα), και είπε: «Για μας και για τους Τ/Κ υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή, η εκ περιτροπής προεδρία. Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν από προηγουμένως με ένα ξεκάθαρο τρόπο και να είναι εκτός διαπραγμάτευσης».

>>> Όλες οι ειδήσεις χρονολογημένες - επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τρίτον. Ότι δεν πρέπει να διανοείται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις. 

Με το που κατέφθασε στα κατεχόμενα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ στις 8/9/19 μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα, είπε ως προς το θέμα των εγγυήσεων: «η τουρκική πλευρά είναι υπέρ μιας λύσης που θα διασφαλίζει την πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς και τα άλλα της δικαιώματα, αλλά μια λύση με μηδέν ασφάλεια και μηδέν εγγυήσεις δεν μπορεί να είναι ούτε στην φαντασία»… 

Και ξεκαθαρίζει πως εννοεί τις Τουρκικές Εγγυήσεις, λέγοντας «υπάρχει ανάγκη για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια της Τουρκίας τώρα πιο πολύ από ποτέ» και προχωρά για να προειδοποιήσει Τουρκοκύπριους που τάσσονται κατά της συνέχισης των Εγγυήσεων λέγοντας, «και εάν κάποιος λέει ότι οι εγγυήσεις και η ασφάλεια είναι μόδα που πέρασε, να ξέρουν ότι είναι απερίσκεπτοι και προδότες, είναι λυπηρό να βλέπουμε τέτοια άτομα».


Τέταρτον. Ότι θα αξιοποιηθεί η κατεχόμενη Αμμόχωστος και η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. 

Ο Τσαβούσογλου στις 8/9/19 (μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων εκ Τουρκίας – εποίκων – από χωριά της Καρπασίας, στην Γιαλούσα) ανακοίνωσε το άνοιγμα «προξενείου» στην Αμμόχωστο, λέγοντας πως αυτό γίνεται με εντολή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για να μην πηγαίνουν οι Τούρκοι πολίτες της περιοχής της Καρπασίας στην Λευκωσία για την διεκπεραίωση προξενικών υποθέσεων.. Έχει καθορισθεί και το μέρος», είπε χωρίς να το ανακοινώσει, ενώ ανέφερε ότι «πρόξενος» θα είναι ο Κασίμ Καμπάν. «Θα γίνει ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξη της περιοχής της Καρπασίας», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη του στο CNN Turk (προγραμματισμένη για μετάδοση Σάββατο (14/9) βράδυ) και αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στις 12/9/19, ο Τούρκος ΥΠΕΞ για το θέμα των Βαρωσίων δήλωσε πως «γίνονται προετοιμασίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων».

>>> Αρθρογραφία Brief <<< 

Λοιπόν. Αυτά τα τέσσερα πράματα μας είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συνοπτικά: 
1/ Πρώτα άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη να ξεκαθαρίσει το τοπίο και μετά Όροι Αναφοράς, 
2/ Όχι συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν στο Crans Montana και εκ των προτέρων αποδοχή πολιτικής ισότητας και εκ περιτροπής προεδρίας θέματα τα οποία θα θεωρούνται συμφωνημένα και θα είναι εκτός διαπραγματεύσεων, 
3/ Δεν νοείται λύση χωρίς την συνέχιση των Τουρκικών Εγγυήσεων στην επανενωμένη Κύπρο και 
4/ Προχωρούν σε ανάπτυξη της περιοχής των Βαρωσίων. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει σε ένα σημείο δίκαιο. Ότι όντως επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Και όντως μια Διάσκεψη θα βοηθούσε

Αλλά γιατί άτυπη; Γιατί όχι τυπική και επίσημη; 

Και γιατί να ξεκαθαρίσει μόνο η βάση; Να ξεκαθαρίσουν όλα όσα εκκρεμούν. 

Να πάμε στη Διάσκεψη και να ξεκαθαρίσει και η Βάση και να ξεκαθαρίσει και η Άγκυρα αν επιμένει ή όχι σε Τουρκικές Εγγυήσεις μετά τη λύση. Να ξεκαθαρίσει και η πλευρά μας ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής. 

Και αν ξεκαθαρίσουν αυτά και συμφωνηθούν αυτά και μείνουν εκτός της διαπραγμάτευσης για τις τελικές λεπτομέρειες σε άλλα θέματα τότε να ορίσουν νέα Διάσκεψη σε 30 μέρες και να υπογραφεί η λύση.

ad2mobile

Τολμά η Άγκυρα να πάμε σε μια Διάσκεψη αυτού του τύπου και με αυτή την ατζέντα;

Ας την δοκιμάσει ο Νίκος Αναστασιάδης… 

article 1