ΑΠΟΨΗ: Νέες ισορροπίες στην Ευρώπη;

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Η ειδησεογραφία στην Κύπρο ομφαλοσκοπώντας παρατηρεί μυωπικά οτιδήποτε συμβαίνει πέραν των 12 ναυτικών μιλίων. Ας μιλήσουμε για ένα από αυτά που πέρασε ξώφαλτσα, ενισχύοντας την άποψη μας πως αφού δεν το βλέπω σίγουρα δεν είναι ενδιαφέρον ή σημαντικό.

Η «νέα» εποχή στη Γερμανία άρχισε. Ο συνασπισμός των τριών κομμάτων, Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων ανέλαβε την εξουσία. Ο Olaf Scholz, σοσιαλδημοκράτης, μέχρι πρότινος υπουργός οικονομικών ορκίστηκε καγκελάριος την Τετάρτη και την Παρασκευή επισκέφθηκε το Παρίσι και τον πρόεδρο Macron. Συμβολικά και παραδοσιακά ο Scholz δείχνει πως η γερμανική πολιτική συνεχίζει να εστιάζει στις συμμαχίες στην Ευρώπη, με πρώτη τη γαλλογερμανική. Συμβολικός επίσης ο ελάχιστος χρόνος από την ανάληψη της εξουσίας και της πρώτης εκτός χώρας επίσκεψης: «Δεν ξεκινάμε από μηδενική βάση, είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, δε χρειαζόμαστε περίοδο προσαρμογής», μοιάζει να εκφράζει.

Η αποχώρησή της Merkel αφήνει τον Scholz με μια σειρά ανοιχτών θεμάτων: από το πώς να διαχειριστεί τη Ρωσία και την Κίνα μέχρι τι να κάνει για τις προκλήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας σε ότι αφορά τις στρεβλωτικές τους θέσεις στο κράτος δικαίου, τη μετατροπή τους δηλαδή σε ολοένα πιο αυταρχικά καθεστώτα. Ζητούμενο είναι και η μεταβολή της οικονομίας τόσο της Γερμανίας όσο και της Ευρώπης σε αειφόρα και πράσινη χωρίς να πληγούν οι μεγάλες βιομηχανίες.

Η μεγαλύτερη άμεση πρόκληση που φαίνεται ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος καγκελάριος, αλλά και όλη η Ευρώπη, είναι οι διενέξεις και η ένταση στην ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και Λευκορωσίας και Πολωνίας.

Ο Vladimir Putin συγκεντρώνει μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ούτε να ενισχύεται στρατιωτικά ή να υποστηρίζεται από μέλη του ΝΑΤΟ. Τον Ιούλιο σε άρθρο του είχε υποστηρίξει ότι οι δύο χώρες αποτελούν «έναν λαό» και ότι «η πραγματική κυριαρχία της Ουκρανίας είναι δυνατή μόνο σε συνεργασία με τη Ρωσία». Η κυβέρνηση Biden δείχνει πως πιστεύει πως η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία και συζητά ήδη με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ αντίμετρα.

Μπορεί η Γερμανία να υποστηρίξει τη πολιτική των ΗΠΑ για οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας σε
περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία; Θα μπορούσε άραγε να δηλώσει στον Ρώσσο πρόεδρο πως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν θα λειτουργήσει; Η περίφημη ρωσική Gazprom κατασκεύασε τον αγωγό με κόστος 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις από τις ΗΠΑ, την Πολωνία και την Ουκρανία, και τώρα αναμένει την άδεια από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση έχει στο υπουργείο εξωτερικών την (συν) αρχηγό των Πρασίνων Annalena Baerbock, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Christian Lindner ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο έτερος (συν) αρχηγός των Πρασίνων ηγείται στο νέο υπερυπουργείο Οικονομίας και Περιβάλλοντος. Αναμένουμε να δούμε αν η ελάχιστα συγκρουσιακή πολιτική παρακαταθήκη της Merkel θα συνεχιστεί.