ΑΠΟΨΗ: Ο Boris και οι άλλοι

Τα ποσοστά του αγγίζουν αυτά της Margaret Thatcher, αλλά οι ομοιότητες σταματούν εκεί

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΗΒΗ ΛΑΜΠΡΟΥ*

Το βρετανικό σήριαλ «Brexit» μπαίνει σήμερα σ ’έναν ακόμα κύκλο. Ο Boris Johnson επιστρέφει ως πρωθυπουργός με μεγάλη πλειοψηφία στη βουλή. Τα ποσοστά του αγγίζουν αυτά της Margaret Thatcher, αλλά οι ομοιότητες σταματούν εκεί. Ο Boris έχει ελάχιστες ιδεολογικά αδιαπραγμάτευτες αρχές, είναι ένας εξαιρετικός πολιτικός χαμαιλέοντας, με μεγάλη ρητορική δεινότητα. Εστίασε την προεκλογική του εκστρατεία στο «get Brexit done» και σε ένα οικονομικό πρόγραμμα που υπόσχεται επενδύσεις και κονδύλια για σχολεία και επιπλέον αστυνόμευση. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ας σημειώσουμε εδώ πως παρ’ όλη την πρωτιά του κόμματός του, η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να είναι βαθιά διχασμένη σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό. Το σύνολο των ψήφων υπέρ των κομμάτων που δεν επιθυμούν την έξοδο της χώρας από την ΕΕ ή που συζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα, έφτασε το 52% . 

Η νίκη των Συντηρητικών δεν οφείλεται σε αύξηση της ιδεολογικής διείσδυσης των Συντηρητικών. Οφείλεται περισσότερο στην αδυναμία του Εργατικού κόμματος και του ηγέτη του, Jeremy  Corbyn, να πείσουν για την πολιτική τους. Να πείσουν πως ξέρουν πώς να κυβερνήσουν, χωρίς να αναγκάσουν την χώρα σε δανεισμό και χρέη, και πως έχουν πλάνο στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.  Έτσι, παραδοσιακά κάστρα των Εργατικών πέρασαν στα χέρια των Συντηρητικών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα μείνουν εκεί. Σημαίνει όμως πως το Εργατικό Κόμμα απέτυχε να πείσει  για την ‘αριστερή’ στροφή που θέλησε να πάρει με τον Corbyn. Η ηγεσία φάνηκε να μην διαβάζει τη βάση, και η βάση να μην ακούει την ηγεσία.

Οι Τόρηδες δεν είχαν ουσιαστικά αντίπαλο στην Αγγλία. ‘Έχουν όμως σοβαρούς αντιπάλους στη Σκωτία και στη Βόρειο Ιρλανδία. Τα αποτελέσματα στη Σκωτία έδωσαν στο SNP 48 από τις 59 έδρες. Η πολιτική πλατφόρμα του SNP είναι για μια Σκωτία ανεξάρτητη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόεδρος του κόμματος έχει ήδη βάλει στην ατζέντα την απαίτηση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα με αίτημα την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Η Βόρειος Ιρλανδία, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στέλνει στη βουλή των Κοινοτήτων  περισσότερους βουλευτές από κόμματα που είναι πιο φιλικά στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, παρά στη Μεγάλη Βρετανία, θεωρούνται δηλαδή ‘ενωτικοί’. To ιστορικό Sinn Fein (που αρνείται να καταλάβει τις έδρες του στο Λονδίνο, αν και συμμετέχει στις εκλογές), το πιο κεντρώο SDLP, καθώς και το πρώτο δικοινοτικό κόμμα (από τις δυο θρησκευτικές κοινότητες) Alliance, κέρδισαν 9 από τις 17 έδρες της Β. Ιρλανδίας, δείχνοντας και μια πιο κεντρώα στροφή στις πολιτικές θέσεις της χώρας. Κάποιοι αναλυτές μίλησαν μάλιστα για την διάσπαση της Βρετανίας, και την Ενοποίηση της Ιρλανδίας. Μεγάλος χαμένος στην Ιρλανδία, το DPU, ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα που στήριξε την κυβέρνηση Johnson στην προηγούμενη βουλή.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η ξεκάθαρη νίκη των Συντηρητικών άρεσε στις αγορές και η στερλίνα έδειξε σταθερή ανοδική πορεία. Υποθέτουν πως η πλειοψηφία στη Βουλή επιτρέπει στον Johnson μια μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις του με την Ευρώπη, μειώνοντας τον κίνδυνο της εξόδου χωρίς συμφωνία. Και η έξοδος αυτή θα αφορά όλη το Ηνωμένο Βασίλειο; Θα υπάρξουν άραγε άλλες επιλογές για τη Σκωτία και την Ιρλανδία;  Τα αποτελέσματα των εκλογών νομιμοποιούν τουλάχιστον την συζήτηση μιας τέτοιας προοπτικής

*Η Ήβη Λάμπρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick

Tags
Ήβη Λάμπρου